Hoppa till huvudinnehåll

Den kinesiske fredspristagarens änka fick lämna Kina - flyger via Helsingfors till Berlin

Aktivister demonstrerade för till minnet av Liu Xiaobo och för Liu Xia i Hongkong den 3.9.2017.
Aktivister demonstrerade för till minnet av Liu Xiaobo och för Liu Xia i Hongkong den 3.9.2017. Aktivister demonstrerade för till minnet av Liu Xiaobo och för Liu Xia i Hongkong den 3.9.2017. Bild: EPA-EFE/ALEX HOFFORD Liu Xiaobo,Kina,Liu Xia

Fredspristagaren Liu Xiabos änka Liu Xia fick lämna Kina efter att ha suttit åtta år i husarrest. Det efter många år av påtryckningar från flera länder och människorättsorganisationer. Hon steg ombord på ett Finnair-plan i Peking i morse.

Klockan 11 på tisdag förmiddag, lokal tid (klockan 06 finsk tid) steg Liu Xia ombord på ett Finnair-plan i Peking på väg till Helsingfors. Från Helsingfors flyger hon vidare till Berlin.

Det berättade hennes vän, författaren Ye Do för nyhetsbyrån Reuters. Han ska ha hört nyheten av Lius äldre bror.

Hennes yngre bror Liu Hui uppgav att Liu Xia, 57, har farit till Europa för att inleda "sitt nya liv".

Det kinesiska utrikesministeriet har bekräftat att Liu har rest till Tyskland för att få medicinsk behandling "enligt sitt eget önskemål".

Liu Xiaobos änka Liu Xia (till höger) tillsammans med Liu Xiaobos yngre bror sprider den avlidne fredspristagarens aska i havet.
Liu Xiaobos änka Liu Xia (till höger) tillsammans med Liu Xiaobos yngre bror spred den avlidne fredspristagarens aska i havet i mitten av juli 2017. Liu Xiaobos änka Liu Xia (till höger) tillsammans med Liu Xiaobos yngre bror sprider den avlidne fredspristagarens aska i havet. Bild: EPA/SHENYANG MUNCIPAL INFORMATION OFFICE Liu Xiaobo,Liu Xia,begravning,aska

Liu Xia är en poet och bildkonstnär som suttit i husarrest sedan 2010 då hennes man Liu Xiaobo tilldelades Nobels fredspris 2010.

Han var en av Kinas mest kända politiska fångar, innan han avled av cancer förra året. Han var dömd till elva års fängelse för omstörtande verksamhet efter att ha krävt politiska reformer i Kina.

Liu Xia har inte stått anklagad för några brott.

Kina har påstått att Liu är en fri kvinna, medan hennes vänner vittnat om hennes husarrest och - tidvis - totala isolering.

Sedan Liu Xiaobos död ska hennes hälsa ha försämrats betydligt och enligt vänners uppgifter, uppbackade av en del inspelade telefonsamtal, så lider hon av en djup depression.

Tyskland har spelat en aktiv roll

Flera länder och människorättsorganisationer har under åren pressat Peking att släppa Liu Xia och under det senaste året har påtryckningarna intensifierats.

En man i ett stånd med material om fredspristagaren Liu Xiaobo och hustrun Liu Xia i Hongkong den 10.7 efter nyheten om Lius avfärd från Kina.
En man i ett stånd med material om fredspristagaren Liu Xiaobo och hustrun Liu Xia i Hongkong den 10.7 efter nyheten om Lius avfärd från Kina. En man i ett stånd med material om fredspristagaren Liu Xiaobo och hustrun Liu Xia i Hongkong den 10.7 efter nyheten om Lius avfärd från Kina. Bild: AFP / Lehtikuva Liu Xiaobo,Liu Xia,Kina

Lius avfärd från Kina kom efter att den kinesiske premiärministern Li Keqiang besökt Tyskland och bland annat undertecknat handelsavtal värda över 23 miljarder dollar.

Johnny Lau, en politisk kommentator i Hongkong, tror att Peking ville låta Liu lämna landet nu, före den 13 juli, årsdagen för Liu Xiaobos död.

Lau tror att handelskonflikten mellan USA och Kina också har ökat det kinesiska intresset för goda relationer med Tyskland.

Tyskland har varit speciellt aktivt vad gäller påtryckningarna mot Peking till förmån för Liu Xia under det senaste året.

Enligt diplomatkällor har förbundskansler Angela Merkel också tagit upp frågan direkt med Kinas president Xi Jinping.

Källor: Reuters, AP, BBC, Yle