Hoppa till huvudinnehåll

Ejderns framtid är hotad: "Fortsätter det fem år till såhär så är det kört"

Tre ejderhonor med sina ungar
En sjukdom som försämrar immunförsvaret hotar ejderungarna. Tre ejderhonor med sina ungar Bild: Nora Wilson ejder,Bengtskär

Förra året var ett svårt år för ejdern. Forskarna talade om en mystisk faktor X som gjorde att inga ungar alls klarade sig till vuxen ålder skrev Yle Västnyland.

- Läget är så gott som oförändrat men lite färre ejderhonor har dött i år, säger ejderexperten Mikael Kilpi.

I fjol kunde inte forskarna säga med säkerhet om det var frågan om en sjukdom eller något annat men nu är det bekräftat. Det handlar om en sjukdom som honorna bär på och den sprider sig från honan till äggen.

- Sjukdomen försämrar ungarnas immunförsvar och då dör de strax efter att de kommit i vattnet, säger Kilpi.

Individer som har ett starkare immunförsvar kan klara sig vilket betyder att det fortsättningsvis finns hopp.

- På ungarna ser man om de bär sjukdomen men inte på honan. För det krävs det att en veterinär undersöker dem, säger Kilpi.

Två ejderhonor som häckar i gräset på Bengtskär
Två ejderhonor som häckar i gräset på Bengtskär Bild: Nora Wilson ejder,Bengtskär,häckning

Det otroligt dåliga läget för ejdern har pågått redan i fem års tid. Förra året var ett nollår vilket innebär att inga ejderungar klarade sig till vuxenålder.

- Fortsätter det fem år till såhär så är det nog kört. Honorna kommer aldrig att kunna producera så många ungar att det skulle kunna ersätta dem själva, säger Kilpi.

Det finns inget botemedel för sjukdomen.

Slutet för ejdern då?

Det är inte endast sjukdomen som hotar ejdern. Rovdjur som mink och havsörn utgör också en stor fara för den. Men enligt Kilpi har ejdern redan börjat ändra på sitt beteende för att överleva.

- Ejderhonan har börjat häcka in på landområden i skärgården. På ställen dit exempelvis havsörnen inte kommer åt lika lätt, säger Kilpi.

Ejderns framtid är oviss men man kan försöka hjälpa den.

- Ifall man har en ejderhona på sin holme så kan man försöka umgås med henne och man kan också bygga ett skydd , säger Kilpi.

man med träkonstruktion invid hamn
För att trygga ejderns framtid kan man försöka hjälpa till genom att bygga ejderskydd säger Mikael Kilpi (arkivbild). man med träkonstruktion invid hamn Bild: Yle/Monica Slotte ejder,häckning,Hangö,forskare mikael kilpi