Hoppa till huvudinnehåll

Kostnaderna för toppmötet är fortfarande ett mysterium – var prislappen landar klarnar efteråt

Stadsvy över Helsingfors med bland annat domkyrkan.
Trump och Putin möts 16 juli, troligtvis i presidentens slott. Stadsvy över Helsingfors med bland annat domkyrkan. Bild: Johannes Valkama / Alamy Helsingfors,Stadsvy (Axel Revold),Helsingfors stadshus,Presidentens slott,domkyrkan i helsingfors

Turism- och restaurangbranschen kan räkna med att slantarna rasslar in i samband med toppmötet i Helsingfors den 16 juli. Men frågan är vad hela kalaset kommer att kosta den finska staten. Helsingfors stad behöver troligtvis inte hosta upp med några stora summor.

Kostnaderna för toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin är höljda i dunkel och prislappen klarnar först efter att mötet är förbi.

Slutsumman för toppmötet kan jämföras med prislappen för Asem-mötet som ordnades 2006 i Helsingfors.

Helsingfors stad har tidigare uppgett för Lännen Media att Asem-mötet som sammanförde 38 statschefer skulle ha kostat 11,8 miljoner euro.

När Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un träffades i juni stod Singapore värd för mötet. Enligt BBC hade Singapore reserverat 12,5 miljoner euro för besöket.

Kim Jong-Un och Donald Trump i högtidlig signering av dokument i Singapore.
Singapore hade reserverat 12,5 miljoner för mötet mellan Donald Trump och Kim-Jong-Un. Kim Jong-Un och Donald Trump i högtidlig signering av dokument i Singapore. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Kim Jong-un,diplomati,avtal,flaggor

Det är Utrikesministeriet och presidentens kansli som står för mötesarrangemangen den 16 juli.

Utrikesministeriet har uppgett för Yle att det ännu inte finns några uppskattningar om kostnaderna för mötet och att saken inte kommer att kommenteras. En prisuppskattning får man först efteråt.

Presidentens kansli har inte kommenterat frågan.

Helsingfors får ingen hög räkning

Helsingforspolisen berättar att man med säkerhet kan svara på frågan kring kostnaderna efter mötet då man betalat ut löner med tillhörande övertidstillägg och andra ersättningar.

Helsingforspolisen ansvarar för de praktiska säkerhetsarrangemangen och skyddspolisen sköter underrättelseverksamheten och hotbedömningen. Poliser från andra städer i Finland är på väg till huvudstaden inför toppmötet.

Också Helsingfors stad anser det omöjligt att på förhand räkna ut hur mycket mötet kommer att kosta. Staten står för majoriteten av kostnaderna.

Vikarierande kanslichef i Helsingfors, Tommi Laitio, säger att Helsingfors står för sina egna kostnader.

Clarion hotelli Helsingin jätkäsaaressa, Helsinki hotellit, Clarion hotel Helsinki
Turism-och restaurangbranschen drar nytta av mötet. Clarion hotelli Helsingin jätkäsaaressa, Helsinki hotellit, Clarion hotel Helsinki Bild: Derrick Frilund / Yle hotell,Fastigheter & byggande,turism

Enligt Laitio kommer det inte att handla om stora summor. Kostnader för Helsingfors gäller synlighet, trafikarrangemang och vägledning.

Helsingfors strävar efter att vardagen för stadsborna och turisterna ska fungera också under toppmötet, och det här kräver en del vägledning, kommunikation och planering.

Det extra arbetet har staden kunnat sköta genom planering.

Tommi Laitio uppskattar att turism- och restaurangbranschen drar mest ekonomisk nytta av evenemanget.

– Helsingfors drar nytta av synligheten och förhoppningsvis får flera resenärer upp ögonen för staden som ett intressant mål där saker fungerar.

Gränskontrollerna återinförs

Gränsbevakningen deltar i säkerhetsarrangemangen genom att hjälpa polisen med personal och utrustning. Dessutom förbereder sig Gränsbevakningen på att tillfälligt återinföra gränskontrollerna.

Inrikesministeriet föreslog på måndagen att gränskontrollerna inom Schengen-området ska återinföras från och med fredag vid middagstid.

– En stor del av Gränsbevakningens kostnader är sådana som skulle uppstå i vilket fall som helst, i det här fallet riktas de bara om. Till exempel personalens löner och kostnaderna för utrustning är sådana, säger assisterande avdelningschef Kimmo Elomaa.

Extra kostnader uppstår främst på grund av tjänsteresor. Enligt Elomaa följer gränsbevakningen noggrant upp hur kostnaderna uppkommer.

Finavia har inte tagit ställning till de utgifter som uppstår i samband med toppmötet och inte heller angående eventuella inkomster.

Yle sköter tv-signalen

Också Yle har en roll i toppmötet eftersom Yle står för tv-signalen för både nationella och internationella medier.

Timo Huovinen som är ansvarig producent säger att arbetet med tv-signalen för toppmötet är i samma storleksklass som stora idrottsevenemang.

Europeiska radio- och TV-unionen EBU samarbetar med Yle i produktionen. Enligt Huovinen bli produktionen stor men också effektiv. Kostnaderna kan man inte räkna ut i förväg.

Artikeln baserar sig på texten Trumpin ja Putinin huipputapaamisen kulut suomalaisten kukkarolle vielä mysteeri – hintalappu selviää kokouksen jälkeen.

Läs också