Hoppa till huvudinnehåll

Medaljläge i hemma-VM: Saga Andersson har aldrig känt sig bättre – svenska guldfavoriten stukade foten

Saga Andersson, Sverigekampen 2017.
Saga Andersson imponerade i stavkvalet i junior-VM. Saga Andersson, Sverigekampen 2017. Bild: Decabild / All Over Press Saga Andersson

Jag har aldrig haft så här bra känsla, säger Saga Andersson efter ett perfekt stavkval i junior-VM i friidrott i Tammerfors. Sveriges statistiketta Lisa Gunnarsson haltade däremot till intervjuzonen med tejpad vrist.

Saga Andersson darrade inte på manschetten utan levererade framför hemmapubliken i U20-VM. I inhoppningen satte tekniken visserligen inte, men i själva kvalet fungerade allting.

Andersson svävade högt över ribban i alla sina tre försök. Först klarade hon 395, sedan 410 och avslutningsvis ännu 420 som definitivt spikade finalplatsen.

– Benen har aldrig känts så bra och snabba som de gjorde under uppvärmningen. Jag fick inga provhopp, det är ett minus, men i själva tävlingen var jag aldrig osäker, jag körde bara för fullt, berättar Andersson till Yle Sporten.

– Jag är jätteglad att jag klarade av att tänka på tekniken, ibland har jag bara tänkt på att fara över, men nu höll jag fokus på tekniken och så gick det också bra.

Har du nånsin haft en så här bra känsla i kroppen under en tävling?

– Nä, aldrig, svarar Esbo IF-hopparen. Det skulle nog ha kunnat fara högt i dag, men vi sparar det till finalen.

Saga Andersson, Sverigekampen 2017.
Saga Andersson, Sverigekampen 2017. Bild: Deca text & bild / All Over Press Saga Andersson

Förhållandena på Ratinas stadion var med undantag för några mindre vindpustar strålande och Andersson fick därtill extra energi av hemmapubliken och alla släktingar och vänner på läktaren.

Vandatjejen lyckades skaka av sig nervositeten och ska nu se till att fylla schemat under de två dagarna inför torsdagskvällens final för att hålla de värsta nerverna borta.

– Jag brukar aldrig göra för mycket, det jag mer kan klåpa är att jag gör för lite. I morgon blir det lite snabbhetsträning och jag får se till att göra tillräckligt många drag.

Medalj givet mål

Andersson har två fjärdeplatser från junior-EM-sammanhang och konstaterade inför VM att hon nu definitivt vill ta den efterlängtade medaljen.

Kvalet gav ingen orsak att rucka på målsättningen. Jag är helt supernöjd om det blir topp-3, konstaterar Andersson.

– Det kommer att bli jätteviktigt att man tar sina höjder i första försöket. Vi är ganska många som hoppar där vid 440, men det kan vara jättestor skillnad om man går över på första eller tredje.

Saga Andersson tippar att 445 eller åtminstone 450 ger medalj. Hennes personbästa från i fjol är 442 medan hon som högst nått 439 i sommar.

Har du medaljhöjderna i kroppen?

– Jo, det har jag nog. Jag har mycket mer att ge än min säsong hittills gett vid handen.

Gunnarsson stukade foten

Sammanlagt sex hoppare gick igenom kvalet utan rivningar. Förutom Andersson hade också Amalie Svabikova (CZE), Zuocheng Wu (CHN), Yelizaveta Bondarenko (oberoende rysk idrottare), Alice Moindrot (FRA) och Chunge Niu (CHN) rena papper.

Den största guldfavoriten Lisa Gunnarsson rev en gång på 420 men inkasserade till slut en planenlig finalbiljett. Detta trots en mindre skada hon drabbades av under det misslyckade hoppet.

– Jag kände lite motvind, var lite långt ifrån och stannade till. Mattan är ganska hård så jag trampade snett och kände att det börjar spänna till. Jag stukade foten helt enkelt, berättar Gunnarsson för Yle Sporten.

Lisa Gunnarsson med stukad fot, JVM 2018.
Lisa Gunnarsson med stukad fot i intervjuzonen. Lisa Gunnarsson med stukad fot, JVM 2018. Bild: Yle/Janne Isaksson Lisa Gunnarsson

Gunnarsson haltar till intervjuzonen med höger fot tejpad, men säger sig inte vara oroad med tanke på finalen. U20-Europamästaren från förra sommaren är klar statistiketta med årsbästat 460 från mars.

– Jag är inte orolig, jag har gjort det här förut. Det är bara att tejpa så funkar det nog, intygar Gunnarsson.

– Jag har varit inne i en liten svacka, börjat träna på lite nya saker och försökt bli snabbare, men nu börjar det komma igång igen. Jag går in för guldet, trots foten. Det är det jag vill ha.

Vilka ser du som dina huvudkonkurrenter?

– Henne, säger Gunnarsson med ett skratt och pekar på Saga Andersson som står bredvid. Vi är goda kompisar, hon är jättesnäll och har dessutom samma stavar som jag, så det blir ju ännu bättre.

Gunnarsson nämner också Molly Caudery som är statistiktvåa med 453. Brittiskan rev sitt första försök på både 410 och 420, men överlevde kvalet.

Damernas stavfinal går av stapeln på torsdag klockan 18.20.

Läs mera:

Hemmadam tvåa i diskuskvalet i junior-VM – förvånad över mediokra nivån: ”Kanske spelade nerverna ett spratt”

Helena Leveelahti går in med klara medaljchanser i damernas diskusfinal i U20-VM i friidrott i Tammerfors. Leveelahti var näst bäst i kvalet och nosade på rekordlängder, medan flera andra favoriter hade det jobbigt.

Läs mera:

Från legendarernas sida in i VM-rampljuset – nu ska Saga Andersson upp på pallen: ”Redan känt medaljsmaken i munnen”

Sebastian Coe, Mike Powell, Armand Duplantis – och Saga Andersson. Den 18-åriga stavhopparen från Vanda är hemmanationens affischnamn nummer ett i junior-VM i friidrott. Och nu ska den efterlängtade medaljen komma.

Läs mera:

Samuel Purola imponerar på VM-banan – Astrid Snäll lamslagen: ”Varför kämpade jag inte?”

Det första passet av junior-VM i friidrott i Tammerfors gav några hoppingivande blåvita besked. Samuel Purola övertygade, Eero Ahola stötte fina uppvärmningsstötar, även Elina Kinnunen avancerade – men för Astrid Snäll gick det snett.