Hoppa till huvudinnehåll

Medieforskare: Händelsen i Thailand innehåller alla ingredienser som behövs för en dramatisk berättelse

Räddningsoperation i Tham-Luang-grottan.
Räddningsoperation i Tham-Luang-grottan. Bild: Thai Royal Navy / EPA räddningsoperation i Tham Luang-grottan,Tham Luang,Thailand,räddningsverksamhet,Räddningsinsats,klättring

Historien om de tolv pojkarna och deras fotbollstränare som fastnade i grottan i Thailand har blivit en spänningshistoria som hela världen följer.

Att få ut pojkarna ur grottan Tham Luang sägs vara den största räddningsoperationen någonsin. Berättelsen verkar också få ett lyckligt slut - alla de instängda har räddats.

Det har ändå hänt stora olyckor och räddningsoperationer också tidigare, och människor hamnar i nöd hela tiden någonstans i världen.

Medieforskare och universitetslektor i journalistik Ari Nykvist, varför är just den här berättelsen så gripande?

- Här finns alla de ingredienser som behövs för en dramatisk och medryckande berättelse. Det handlar om barn, grottor, farlig räddning och framförallt om stort medlidande för anhöriga.

Dramatiska händelser med en cliffhanger-aspekt är en karamell medierna kan suga på i veckor

Är det problematiskt att medierna rapporterar så mycket om en enda händelse?

- Det alldeles förståeligt att medierna samlas kring det här just nu. I juli månad råder det nyhetstorka på många håll, så den här typen av händelser som pågår i flera veckor är riktigt begärligt byte för medierna.

Detta har ändå sitt pris, påpekar Nykvist.

- För varje sida som fylls med nyheter kring den här händelsen faller någonting annat bort. Då är det ofta nyheter som kanske är mindre dramatiska, men ibland ännu viktigare och tyngre av just den orsaken.

Ari Nykvist
Rapporteringen av händelserna i Thailand kan hela världen sympatisera med, säger medieforskaren Ari Nykvist. Ari Nykvist Bild: Yle/Amanda Bieber journalistlärare,sociala medier

"Enorm ekonomisk nytta för medier"

Hur ofta väljer medier att satsa på någon viss händelse med tanke på sina läsarsiffror?

- I dag är nog den kommersiella journalistiken helt avgörande. Det går dåligt för många medier, och nyheter som ger säkra klick och väcker uppmärksamhet är viktiga.

Dramatiska händelser med en cliffhanger-aspekt är en karamell medierna kan suga på i veckor, menar Nykvist. Och den här typen av krisrapportering engagerar verkligen människor.

- Oroliga föräldrar, oskyldiga fotbollsspelande pojkar som råkat ut för en hemsk händelse och oron för ifall de ska överleva eller inte. Det har förenat hela världen i ett gemensamt medlidande, oberoende av land eller kultur.

- Här märker man att vi människor kanske är ganska lika ändå.

Läs också