Hoppa till huvudinnehåll

"Metoo-diskussionen är problematisk, den gör kvinnan maktlös, men jag vill ha mera makt" - författaren Agnes Lidbeck använder sin makt till att skriva om människor som inte annars syns i litteraturen

Agnes Lidbeck
Agnes Lidbeck Agnes Lidbeck

För två år sedan var Agnes Lidbeck en anonym tjänsteman, idag är hon hyllad författare med tyngd.

Två romaner och en poesibok har hon hunnit med och den tredje romanen kommer ut under våren 2019.

Agnes vill skriva om mellanrummen, om saker vi inte talar om, men som finns där någonstans undertryckt.

– Jag tror att det finns väldigt stora avstånd mellan vad folk säger och vad dom tänker och dessutom ännu längre avstånd till vad dom känner. Och jag tror ju inte att våra tankar är ocensurerade heller, man måste komma ännu djupare, så jag försöker skriva en källarnivå under.

Lidbeck säger att hon dras till det vi människor så att säga gömmer undan i källaren.

– Alla som har hus vet vad som händer med källaren om du aldrig vädrar, det bli mögel.

Metoo-diskussionen problematisk

Agnes Lidbeck berättar att hon själv funderar mycket kring tankar om skuld. Hon känner själv skuld över att hon skilt sig från sina barns far även om hon upplever att det var den bästa lösningen.

– Jag kan ju ändå känna skuld över att jag inte har lyckats och för att jag har satt mig i den situationen. Och jag har ju en skuld i det. Det är klart att jag också har gjort en massa val, gjort en massa saker, sagt en massa saker. För mig blir det lättare att bära om jag erkänner att jag är medskapare av den här situationen. Jag har ett ansvar också i den här situationen, det är inte bara hans fel. Det är inte bara omständigheternas fel. I förlängningen av att ha skuld har man ansvar och i förlängningen av att ha ansvar har man makt och utan makt har man inget ansvar och utan ansvar har man ingen skuld, men jag vill ju ha makt och jag vill att kvinnor skall ha makt och då har dom också skuld.

– Metoo-diskussionen ser jag som lite problematisk eftersom den ofta framställer kvinnor som maktlösa genom att säga att du bara har blivit utsatt, du har inte själv någon egen agens i situationen. (Agens = ung. egen andel.)

– Jag vill ju inte ha mindre makt, jag vill ha mera makt och då måste jag erkänna min skuld och att jag har ett ansvar. Jag är inte ett barn, ett barn är utan skuld.

Men får man säga så här i Sverige idag?

– Nej det får man inte, eller får och får, man får säga vad man vill, men kostnaden är att man kan bli lite impopulär, men det få man leva med, det är ju också agens – och makt.

Lidbeck är alltså inte nervös över att komma med utsagor som eventuellt kan göra henne impopulär.

– Jag är ju van vid att slåss underifrån och då kan man ju säga vad som helst.

Skriv om du vill skriva

Folk ber Lidbeck ofta om skrivtips och hennes bästa tips är skriv om du vill skriva, om du inte vill skriva skall du inte skriva.

Det är alltså inte frågan om disciplin, för mig är det mycket roligare att skriva än att sitta och titta på tv

– Människor tycker alltid att jag är så duktig, men det är väl för att de tror att jag upplever att det är jobbigt att skriva. För mig är skrivandet det roligaste som finns. Jag älskar att skriva.

Lidbeck erkänner att det förstås finns stunder då skrivandet har mera motstånd, när det finns tekniska eller intellektuella problem att lösa.

– Man kan ju jämföra med träning. Jag avskyr att jogga och därför gör gör jag det inte, men de som älskar det kan väl också tycka om motståndet i exempelvis en väldigt jobbig backe.

– Det är alltså inte frågan om disciplin, för mig är det mycket roligare att skriva än att sitta och titta på tv. Det är mycket mer ansträngande att träffa vänner än sitta och skriva. Det är så roligt att skriva. Varför skulle jag annars göra det? Man tjänar inga pengar på att skriva. Och jag gör det inte för att göra världen en tjänst utan för att jag själv vill.

– Men jag sitter alltså inte och skrattar konstant medan jag skriver, det är inte så jag menar, säger Lidbeck.

Skriver i butikskön

Samtidigt tycker Lidbeck att det är bra att också ha ett vanligt jobb att gå till för att hålla någon slags kontakt med det vanliga livet och dessutom bli inspirerad.

– Och jag kan skriva var som helst. Ibland skriver jag när jag står i kön i matbutiken. Alltså inte så att jag skriver långa sammanhängande stycken, men anteckningar och så, jag kan skriva var som helst och när som helst.

Två böcker.
Två böcker. Agnes Lidbeck

Förlåten handlar om systrarna Ellen och Maria som dödsstädar i en stuga efter att pappan har dött, syskonrelationen är svår och Lidbeck ser bokens titel som en uppmaning till Ellen och Maria om att förlåta varandra.

Just nu håller Lidbeck på att skriva klart sin nästa prosabok som skall komma ut våren 2019.

– Jag har en lista på ungefär fem titlar i huvudet som jag skall skriva och jag vill visa människor som vanligtvis inte visas, åtminstone inte i litteraturen.

Ingen förstår sig själv

Lidbeck sammanfattar sitt skrivande med att debuten Finna sig handlar om en kvinna som tittar på sig själv utan att förstå sig själv. Förlåten handlar om två kvinnor som tittar på varandra och sig själva utan att egentligen förstå vad de ser på. I följande roman kommer vi att hitta en man som tittar på kvinnor utan att förstå dem.

– Det blir en triptyk om att vi människor inte förstår oss själva. Men jag längtar efter att få skriva helt andra saker också, jag känner ett sug efter att flytta mig längre bort från det nutida Stockholm.

Läs också