Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Hundratusen finländare drabbas av inbillad fulhet, starkt bevis för samband mellan alkohol och cancer, Trump nominerar Kavanaugh

En allvarlig kvinna ser på sin egen spegelbild i ett fönster.
Dysmorfofobi är inte en "antingen eller"-diagnos. Det är fråga om en extrem variant av en i ganska många fall normal oro som många har under något skede i livet. En allvarlig kvinna ser på sin egen spegelbild i ett fönster. Bild: Andreea Constantinescu / Alamy kvinna,speglar

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Ungefär hundratusen finländare drabbas någon gång under sin livstid av dysmorfofobi, eller inbillad fulhet. Det är fler än som drabbas av schizofreni. Psykiater säger att det är svårdiagnosticerat och plastikkirurger kallar det för en gråzon. Johanna led av dysmorfofobi mellan 15 och 30 års ålder. Hon kallar det för en ätstörning i tänket.

Allt starkare bevis för sambandet mellan alkohol och cancer. Enligt världshälsoorganisationen WHO:s forskningssiffror skulle 1300 fler finländare vara cancerfria varje år, om det inte vore för alkoholen. Det behövs inget missbruk för att cancerrisken ska öka, men risken växer förstås med ökat intag.

Utrikes

Donald Trump har utnämnt Brett Kavanaugh som sin kandidat för USA:s högsta domstol. Trump berömde Kavanaugh som en briljant jurist. Kavanaugh har en religiös bakgrund och yttrade nyligen sitt missnöje med ett beslut som tillät en papperslös tonåring att göra en abort.

I går avgick Boris Johnson som Storbritanniens utrikesminister. Det blir Jeremy Hunt som tar över posten, berättar premiärminister Theresa May. Jeremy Hunt har tidigare varit kulturminister och senast hälsominister. Han var också en av kandidaterna att efterträda James Cameron som premiärminister 2016.

Dödsiffran i Japan har stigit till 141. Räddningspersonalen hittade flera dödsoffer efter att regnen lättade på måndagen. Trots att regnet har lugnat sig, är risken för fler jordskred fortfarande stor.

Vädret:

Mestadels uppehåll och varmt. I södra delar kan det uppkomma enstaka regnskurar. Temperaturen ligger kring 20 till 25 grader i hela landet.

Läs också