Hoppa till huvudinnehåll

Nordea stänger i Lovisa - i höst bara ett bankkontor med kassatjänster kvar

Nordeas kontor i lovisa
I slutet av september stänger de här dörrarna för gott. Nordeas kontor i lovisa Bild: Yle/Helena von Alfthan Nordea,Lovisa

Nordeas kontor i Lovisa stängs den 30.9. Nordeas kunder ska i framtiden sköta sina bankärenden i Borgå.

Beskedet faller inte i god jord hos Lovisaborna.

- Det är ett jättedåligt besked. Det är många som inte har bil och bussförbindelserna är mycket dåliga till Borgå, säger Merja Lepänaho som själv är kund hos Nordea i lovisa.

Merja Lepänaho i ett sommargrönt Lovisa centrum
Merja Lepänaho bor i Lovisa och är en av Nordeas kunder. Merja Lepänaho i ett sommargrönt Lovisa centrum Bild: Yle/Helena von Alfthan Lovisa,Merja Lepänaho

- Inte tycker jag det är någon bra idé. Vi gick miste om bankkontoret i vår by för länge sen och nu tycks kontoret i staden till och med fara. Vad kan man göra, säger Stefan Willner från Hommansby.

Nordea ordnar infomöten i augusti

I augusti ordnar Nordea två infomöten. Den 13.8. och 27.8. ordnas träffar på morgonen där Lovisaborna får höra om hur de kan sköta sina bankärenden i framtiden.

- Samhällets och bankernas ständiga förändring ligger bakom den här förändringen. Banktjänsterna flyttar allt mer till digitala kanaler. Allt fler av våra kunder sköter sina bankärenden via telefon och internet, meddelar Nordea per e-post.

I framtiden ska norderas kunder få tjänster via internet och telefontjänster. Dessutom går det att lyfta kontanter i K-market, Tokmanni och R-kiosker.

Allt fler använder nätet

I takt med att allt fler använder nättjänster har bankerna stängt kontor. I Lovisa finns snart bara en bank som erbjuder kassatjänster.

- Framtiden för Aktias kontor i Lovisa ser likadan ut som idag. Vi har ett bankkontor i Lovisa där vi kan erbjuda kunderna ekonomisk rådgivning, och två dagar i veckan också kassatjänster, säger Niina Kärkkäinen som är regiondirektör för östra och mellersta Nyland på Aktia.

Mauri Molander, vd för Östnylands andelsbank framför bankens dörr i Borgå
Mauri Molander, vd för Östnylands andelsbank. Mauri Molander, vd för Östnylands andelsbank framför bankens dörr i Borgå Bild: Yle/Helena von Alfthan OP,mauri molander

Östnylands andelsbank har kvar ett kontor i Lovisa, där det går att beställa tid för att till exempel diskutera ett bostadslån.

- Vi har bankkontor i Lovisa också under de kommande åren. Lovisaborna kan lita på att de får de tjänster vi har i vårt kontor i Lovisa. Ingen vet vad händer efter 10 år men för de kommande åren har vi inte planer på förändringar, säger Mauri Molander som är Vd för Östnylands andelsbank.

Ifjol stängde Östnylands andelsbank dörrarna för kassatjänster i Lovisa.

- Vi har inga kassatjänster på bankkontoret i Lovisa. Man får kassatjänster från K-market, R-kiosken eller Neste,säger Vd Mauri Molander på Östnylands andelsbank.

Aktia har sommarstängt i Lovisa

Aktia har under våren kartlagt om kunderna skulle vilja få kontanter hemskickade, en tjänst som regiondirektör Niina Kärkkäinen tror skulle passa dem som har svårt att ta sig till exempel till en kontantautomat.

Niina framför Aktias dörr i Borgå
Niina Kärkkäinen framför Aktias kontor i Borgå. Niina framför Aktias dörr i Borgå Bild: Yle/Helena von Alfthan Aktia Bank,Niina Kärkkäinen

Aktias bankkontor ska finnas kvar i Lovisa i sin nuvarande form.

- Vi gjorde ett strategiskt beslut att behålla kassatjänsterna med de nuvarande resurserna. Det finns inte planer på att minska på kassatjänsterna i Lovisa, säger Kärkkäinen men konstaterar att man på Aktia gärna vill att kunderna beställer tid för att sköta sina bankärenden.

Men just nu är det sommarstängt. Aktias kontor i Lovisa har stängt från 9.7.-5.8. för att spara på resurser.

- Vi strävar till att ta hand om kunderna från Borgå och Sibbo i juli. Kunderna i Lovisa har informerats om saken. Vi stängde kontoret i Lovisa unde den tystaste tiden i juli så vi sedan kan betjäna kunderna med full bemanning från och med augusti, säger Niina Kärkkäinen.

Loviisan Sanomat var först med nyheten att Nordea stänger sitt kontor i Lovisa.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland