Hoppa till huvudinnehåll

Rasistiskt klotter i Åbobuss fick stå kvar i två månader – "som jude känns det här hemskt för mig"

insidan av en buss
Klotter med rasistiska symboler blir allt vanligare tycker en bussresenär. insidan av en buss Bild: Filip Snellman buss,transport,trafik

Åbobon Erik, som inte vill gå ut med sitt fulla namn kontaktade Yle Åboland för att uppmärksamma de rasistiska klotter och klisterbilder som fanns i stora mängder i en buss.

Det var på lördag för en vecka sedan som Erik steg på bussen i Studentbyn för att ta sig till centrum. I bussen lade han märke till en massa klotter med nazistiskt budskap.

– Det var typiska symboler som nordiska motståndsrörelsen använder och till exempel hakkors, säger Erik.

Det var både klotter i form av text, klisterbilder och symboler. Vid hållplatsen gick Erik fram och frågade busschauffören i fall man var medveten om saken.

– Han sa att både chaufförerna och chefen har varit medvetna om det här i två månader. Det var kanske det som var mest upprörande, säger Erik.

Person iklädd vit skjorta ser bortåt längs med en nerklottrad gångbro.
Erik vill inte gå ut med sitt fulla namn av rädsla för att det ska användas emot honom. Person iklädd vit skjorta ser bortåt längs med en nerklottrad gångbro. Bild: Amanda Vikman/YLE person

V-S Bussipalvelut är ett av de företag som hyr ut fordon till Föli och det var i deras buss som Erik hade sett klottret. Från dem fick han svar per e-post att man nu ska åtgärda klottret så fort som möjligt – när man har hittat rätt sorts borttagningsmedel.

– Men de svarade aldrig på varför det har tagit en så lång tid att få det gjort, säger Erik.

Klotter föder mer klotter

När Yle Åboland kontaktar Juha Parkkonen vid Turun Kaupunkiliikenne Oy som också hyr ut bussar till Föli säger man att det är viktigt att få bort klotter fort.

– Om man låter klotter eller annan vandalism vara kvar, så har vi märkt att folk tenderar tror att man kan göra så och det blir snabbt mera klotter, säger han.

Enligt Parkkonen är klottret inte ett lika stort problem i Åbo som i Helsingfors. Enligt honom har vandalismen minskat under de senaste åren. Hos dem städar man undan klottret i samma veva som man utför annan rengöring av bussarna.

Det känns både otryggt och skrämmande

Erik har stött på rasistiskt klotter flera gånger i bussarna. Han hade gärna sett att man blev bättre på att få bort klottret snabbt och att man till exempel kunde kontrollera bussen efter varje arbetsdag.

Finska motståndsrörelsens pamflett.
Erik tycker att klimatet för personer med utländsk etnicitet har blivit mer hotfullt de senaste tre åren. Finska motståndsrörelsens pamflett. Bild: YLE/Niclas Lundqvist finska motståndsrörelsen

– Eftersom jag är jude, så känns det här hemskt för mig. Det känns som att de återvänder, att de kommer tillbaka. Det känns både otryggt och skrämmande, säger han.

Det känns som att rasismen breder ut sig och får ta mera plats även här

Han får känslan av att man inte tar problemet på allvar. Han säger att han ser och känner så här varje dag.

– Min mor är finländsk, så det var naturligt att jag skulle studera här i Finland. När jag flyttade hit för tre år sedan var det inte lika fientligt men det känns som att rasismen breder ut sig och får ta mera plats även här.

Han säger att han för tillfället ser på andra länder dit han kunde flytta efter studierna eftersom det känns allt för otryggt att stanna i Norden och Europa just nu.