Hoppa till huvudinnehåll

Thailändska fotbollslagets otroliga 17 dagar: Hela världen följde med "Vildsvinens" resa ut ur grottan

Poliser, presskonferens.
Thailändsk polis under en presskonferens om att pojkarna räddats. Poliser, presskonferens. Bild: EPA/RUNGROJ YONGRIT räddningsoperation i Tham Luang-grottan

Grottsystemet Tham Luang var världens mittpunkt i två veckor, då de tolv pojkarna och deras tränare fastnade, hittades och räddades. Vi har sammanfattat den dramatiska historien, som krävde ett dödsfall, i en tidslinje.

Mycket har skrivits om fotbollspojkarna i laget Moo Pa, "Vildsvinen" , och mycket har blivit oskrivet.

Visste du till exempel att fotbollslagets 25-åriga tränare Ekkapol Chantawong är en föräldralös före detta munk som föddes i Myanmar?

Eller att två av de frivilliga dykarna, finländska Mikko Paasi och danska Ivan Karadžić, driver en dykarskola tillsammans på Koh Tao, som specialiserar sig på teknikdykning, dit också grottdykning hör?

Eller att Rawinmart Luelert varje dag har samlat ihop dykarnas smutsiga kläder och tvättat dem, helt gratis!?

Hoppa över Twitterpostning

Det är en story fullständigt värdig episka filmatiseringar och varje sekund av medierapportering - men frågan är om de filmproducenter som kom till Tham Luang på tisdagen eventuellt var en aning okänsligt tidigt på plats.

Det här är fotbollslaget Moo Pa och deras tränare

 • Chanin "Titan" Vibulrungruang, 11, lagets yngsta medlem. I sitt brev skrev han att hans bror får lov att hämta grillad kyckling till honom då han kommer ut.
 • Panumas "Mig" Sangdee, 13. En av lagets största spelare men enligt huvudtränaren också en av de mer viga.
 • Duganpet "Dom" Promtep, 13. Lagets kapten som finns på flera professionella thailändska fotbollsklubbars radar. Beskrivs som en otrolig motiverande faktor och en perfekt lagkapten.
 • Adul Sam-on, 14. Född i självstyrande provinsen Wa i Myanmar. Lämnade sin familj för att få en bättre utbildning i Thailand. Talar thai, burmesiska, kinesiska och engelska och han var den som kommunicerade med de brittiska dykarna då de hittades.
 • Somepong "Pong" Jaiwong, 13, vars största dröm är att spela i Thailands landslag, enligt hans lärare.
 • Mongkol "Mark" Booneiam, 12 eller 13. Beskrivs som en pojke som är full av respekt.
 • Peerapat "Night" Sompiangjai, 17. Pojkarna försvann på Nights födelsedag, och hans föräldrar har lovat hålla kalaset då han kommer hem. Enligt rapporter var laget över huvud taget i grottan för att fira hans fördelsedag. De snacks laget hade med sig för att fira är antagligen orsaken till att de överlevde nio dagar innan de hittades.
 • Nattawut "Tern" Takamrong, 14, skrev till sina föräldrar att inte oroa sig. De svarade att de väntar utanför.
 • Ekarat "Bew" Wongsukchan, 14, lovade sin mamma att hjälpa med inköp i framtiden.
 • Prajak "Note" Sutham, 15, en "smart, tyst kille".
 • Pipat "Nick" Pho, 15. Skrev i sitt brev till föräldrarna att han vill gå på grillrestaurang då han kommer ut.
 • Pornchai "Tee" Kamluang, 16. Skrev "Var inte oroliga, jag är glad" i brevet ut.
 • Ekkapol "Ake" Chantawong, 25. Lagets tränare, född i Myanmar som förlorade sina föräldrar i unga år och som tillbringade flera år som buddhistisk munk just för att lära sig att bli fotbollstränare.

Källa: BBC

Tidslinje 23.6 - 10.7

Händelseförloppet började med monsunen den 23 juni. Här är fotbollspojkarnas historia.

23 juni: Fotbollslaget, 12 pojkar mellan 11 och 17 år gamla samt deras 25-åriga tränare, tvingas längre in i grottsystemet Tham Luang, "Den sovande damens stora grotta", då de överraskas av häftiga regn efter en träning.

De var i grottan för att fira en lagmedlems födelsedag.

De rapporteras försvunna av en av pojkarnas mamma då de inte kommer hem på kvällen. Myndigheterna hittar cyklar och fotbollsskor utanför en av grottsystemets ingångar.

24 juni: Parkvakter och polis hittar handavtryck och fotavtryck vid grottan. Släktingar till pojkarna håller vakt vid ingången.

25 juni: Thailändska specialstyrkornas dykare äntrar grottan för att söka efter pojkarna.

Thailändska räddningsdykare förberedde sig för ännu en dykning in i grottsystemet på torsdagen.
Thailändska räddningsdykare förberedde sig för ännu en dykning in i grottsystemet på torsdagen. Bild: AFP / Lehtikuva Thailand,Tham Luang,grotta,räddningsdykare

26 juni: Dykarna tvingas ut ur grottan då den smala öppning som leder till "Pattaya Beach", luftfickan där pojkarna misstänks ha sökt skydd, översvämmas av vattenmassor.

27 juni: En grupp på 30 amerikanska militärer från Stillahavsstyrkorna anländer till platsen. Också tre brittiska dykningsexeperter kommer till platsen.

Internationella medier får upp ögonen för situationen, så även Svenska Yle. Stämningen är hoppfull.

28 juni: Sökandet efter pojkarna måste tillfälligt avbrytas på grund av regnen. Vattenpumpar fraktas till platsen och drönare söker efter alternativa ingångar.

29 juni: Premiärminister Prayut Chan-o-cha besöker platsen och försöker muntra upp föräldrar och vänner över en bit mat.

30 juni: Regnet tar paus vilket ger dykarna en chans att ta sig längre in i grottan. Fortfarande kommer de inte nära platsen där pojkarna tros befinna sig.

1 juli: Dykarna upprättar en bas inne i grottan. Paket med mat, telefoner och andra nödvändigheter släpps ner i grottsystemet i hopp om att pojkarna ska hitta dem.

Pojkarna hittas

2 juli: De tolv pojkarna och tränaren hittas vid liv av det brittiska dykarteamet sent på kvällen, ungefär 400 meter förbi Pattaya Beach-luftfickan.

3 juli: Mat och medicin förs till pojkarna. En doktor och tre marinkårssoldater tar sig till pojkarna och stannar där tills de räddas. Räddningspersonalen förbereder sig på att räddningen kan ta många månader. Krispsykologer varnar för risken för klaustrofobi och andra mentala faror.

Grafik på tunneln ur grottan Tham Luang.
Grafik på tunneln ur grottan Tham Luang. räddningsoperation i Tham Luang-grottan

4 juli: Pojkarna får dykarlektioner. Vattenpumparna arbetar för fullt för att dränera så mycket av grottan som möjligt. Mer regn är nämligen på kommande. Hoppet lever ändå eftersom pojkarna säger sig ha hört hundskall.

5 juli: Igen söker man febrilt efter alternativa utvägar, eftersom väderrapporten lovar ohyggliga mängder regn. Myndigheterna säger att räddningen måste ske mycket snabbare än man först trott.

6 juli: Saman Kunan, en thailändsk militärdykare och triathlonist, omkommer då hans syre tar slut i på väg ut ur grottan. Finländska dykaren Mikko Paasi berättar om stressen i grottan för Yle Uutiset.

Den thailändska marinen offentliggjorde på onsdagen en ny video med pojkarna som är instängda i gruvsystemet Tham Luang i norra Thailand.
Den thailändska marinen offentliggjorde på onsdagen en ny video med pojkarna som är instängda i gruvsystemet Tham Luang i norra Thailand. Bild: EPA-EFE/ROYAL THAI NAVY Tham Luang,Thailand,grotta,Fotboll pojkar

7 juli: Myndigheterna säger att pojkarna inte kan dyka ut ur grottan i det här skedet.

Pojkarna skickar ett brev till sina föräldrar.

8 juli: Räddningsoperationen inleds och pojkarna ska trots allt tas ut dykningsvägen. Fyra pojkar räddas innan natten faller på.

9 juli: Utan att berätta vem som redan räddats fortsätter myndigheterna med räddningsoperationen efter en paus på över tio timmar. Ytterligare fyra pojkar räddas under dagen. Lugnande medel används för att pojkarna inte ska gripas av panik, enligt DR.

10 juli: På eftermiddagen lokal tid återupptas räddningen. Myndigheterna meddelar att pojkarna mår bra efter omständigheterna. Den miniubåt som techmogulen Elon Musk forslat till platsen används inte, då den inte passar för omständigheterna.

Strax innan klockan 15 finsk tid får dykarna ut den sista medlemmen av laget, tränaren Chantawong.

Läs också