Hoppa till huvudinnehåll

Thailändska marinen bekräftar: Alla 13 har räddats ur grottan

Syrgastuberna redo för räddningsoperation.
Nu har räddningsoperationen i Thailand börjat för dagen. Man hoppas på att få ut alla i dag. Syrgastuberna redo för räddningsoperation. Bild: PONGMANAT TASIRI Thailand,räddningsoperation i Tham Luang-grottan,dykare

Den thailändska marinen bekräftar att alla pojkar samt deras tränare räddats ur grottan.

Strax innan klockan 15 finsk tid kom den sista personen ut ur grottan. Enligt ögonvittnen bars de på en bår. Därmed avslutas en över två veckor lång episod där fotbollslaget på 12 pojkar och deras tränare varit fångade i grottsystemet Tham Luang i norra Thailand.

De sista som lämnade grottan var tre marinsoldater och en läkare som var i grottan och hjälpte pojkarna. De kom ut strax innan klockan sex på kvällen finsk tid.

Det här vet vi om dagens räddningsoperation:

  • Dykarna återupptog räddningsoperationen i Tham Luang klockan 10:08 lokal tid, ungefär sextiden finsk tid.
  • Ett team på 19 dykare ska i dag försöka få ut de sista pojkarna och eventuellt deras tränare. Kvar i grottan är också en läkare och tre soldater från marinkårens specialstyrkor.
  • De åtta pojkarna som räddades under söndagen och måndagen mår bra och vårdas på sjukhus i Chiang Rain.
  • Förhållandena i grottan är fortsättningsvis goda och vattennivån har inte höjts trots morgonens regn.

kl 14:47: Nyhetsbyrån Reuters uppger att den tolfte personen räddats ur grottan.

kl 13:20: Nyhetsbyrån Reuters meddelar att den elfte pojken kommit ut.

kl 13.10: Premiärminister Prayut Chan-o-cha meddelade att extra säkerhetsåtgärder kommer att vidtas i grottan för att inte människor framöver ska tappa bort sig.

kl 12:30: Den tionde pojken har burits ut på bår ur grottan.

kl 12:12: Reuters rapporterar att den nionde personen är ute ur grottan.

kl 11:13: Två filmproducenter från Hollywood har kommit till grottsystemet. Det är oklart om en film faktiskt är på gång men då Michael Scott fick frågan om deras ankomst är okänslig svarade han: "Andra är på väg så vi måste vara snabba". Känns aningen för tidigt, eller?

kl 09:45: Ivan Karadzic, som är en medlem i det internationella räddningsteamet, är full av beundran när han talar om pojkarna som räddades.

- De tvingas göra någonting som inget barn någonsin har gjort tidigare. De dyker i vad som räknas som extremt farliga förhållanden med ingen synlighet. Jag kan inte förstå hur lugna barnen var, otroligt starka barn, säger Karadzic enligt The Guardian.

kl 09:18: Fyra ambulanser och andra räddningsfordon har anlänt till Tham Luang i väntan på pojkarna och tränaren. Räddningsoperationen beräknas igen pågå i flera timmar.

Morgonens regn har upphört och det är nu gassande hett utanför grottan. Inne i grottan befinner sig 19 dykare som ska få ut pojkarna och tränaren.

kl 09:05: Thailändska marinkåren skriver på Facebook: ”I dag är det 10 juli 2018. Det blir en längre dag än andra dagar. Snart firar vi tillsammans. Hooyah!”

kl 08:26: Räddningsoperationens ledare Narongsak Osatanakorn har bett om arbetsro för dagens räddningspersonal. ”Dagens operation kommer att vara mer krävande de tidigare dagarna. Vi måste vänta längre på uppdateringar. Vi ber om allas stöd”, sa Narongsak.

Han bekräftade att de i dag ska få ut fyra barn, tränaren, en läkare och tre soldater från marinkårens specialstyrkor.

kl 08:04 Thailands myndigheter har bekräftat att den tredje dagens räddningsoperationer har börjat i grottan Tham Luang. I dag ska alla räddas. Bland de fem som är kvar i grottan finns den yngsta pojken som är 11 år och den 25-åriga tränaren.

Elon Musks ubåt duger inte

Teknikgurun Elon Musk har också tagit sig till Thailand i hopp om att hjälpa till i räddningsarbetet. Med sig tog han en ubåt som han testat i grottan.

- Det är en bra ubåt, men den är inte lämplig för det vi håller på med, säger räddningsoperationens ledare Narongsak Osatanakorn enligt The Guardian.

- Kom just tillbaka från Grotta 3. Miniatyr-ubåten är redo vid behov. Den är gjord av raketdelar och är döpt "Wild Boar" efter pojkarnas fotbollslag. Lämnar den här ifall den blir nödvändig i framtiden. Thailand är så vackert, skriver Elon Musk på Twitter.

Grottan kan bli guldgruva

Medan räddningsoperationen pågår planerar myndigheterna en förbättring av säkerheten i grottan. Tham Luang som turistattraktion väntas nå helt nya nivåer efter operationen, skriver CNN.

- Det kommer att bli en stor turistattraktion. Därför måste vi förbättra säkerheten för att öka på möjligheterna, säger Thailands premiärminister Prayut Chan-o-cha.

Pojkarna som räddades mår bra

De fyra pojkarna som räddades på söndagen var i åldern 14-16 år och verkar ha repat sig bra. De kan äta normalt och stå på egna ben, uppger hälsoministeriet i Thailand.

Hittills har pojkarna enbart fått lättsmält mat i och med att de var undernärda, men i dag fick pojkarna det som de önskade. Läkarna gav tillåtelse för choklad och bröd.

Pojkarna som räddades på måndagen var 12-14 år gamla och hade en väldigt låg kroppstemperatur då de räddades. De mår bättre nu. Ingen av pojkarna har feber.

Röntgenbilder på två av pojkarna har uppvisat något onormalt och man misstänker infektioner, men laboratorieprovernas resultat blir färdiga först om 1-2 dagar.

Läkare vid sjukhuset där de räddade thailändska fotbollspojkarna vårdas pratar med militärtalesman.
Pojkarna förvaras i karantän för säkerhets skull. Läkare vid sjukhuset där de räddade thailändska fotbollspojkarna vårdas pratar med militärtalesman. Bild: RUNGROJ YONGRIT Thailand,räddningsoperation i Tham Luang-grottan,sjukhus

Sitter i karantän

På grund av oro för infektioner sitter pojkarna ännu i karantän och har bara fått se sina familjer genom en glasruta.

Pojkarna förväntas hållas kvar på sjukhuset i en vecka för observation.

De tolv fotbollspojkarna försvann för två veckor sedan då de var på en utflykt tillsammans med sin tränare i kalkstensgrottorna Tham Luang i norra Thailand. De fastnade inne i grottan på grund av att en plötslig översvämning blockerade grottmynningen.

Förhållandena inne i grottan är besvärliga. I fredags omkom en av räddningsdykarna som deltagit i hjälpinsatserna då han var på väg ut från grottan.

Artikeln uppdaterades klockan 17.42 med att de sista marinsoldaterna och läkaren hade tagit sig ur grottan

Läs också