Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler köper mat som blivit över från restauranger – app som ska minska matsvinnet har 8 000 användare i Österbotten

Asiatisk mat.
Asiatisk mat. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist restauranger,Buffé,Karleby,kungs kitchen

Mer än 37 000 matportioner. Så mycket överbliven restaurangmat har sålts via en app i Vasa och Karleby.

Det handlar om ett sätt att minska matsvinnet. När det blir mat över på någon restaurang kan de sälja det via appen ResQ Club och kunder får köpa hem till exempel buffémat för halva priset eller ännu billigare.

45 restauranger med i svenska Österbotten

I Vasa är 35 restauranger med och säljer överbliven mat, och appen har mer än 6000 användare.

I Karleby är 10 restauranger med och drygt 2 000 personer har laddat ner appen för att kunna köpa överbliven restaurangmat billigt.

- Jag använder appen nästan varje vecka. Det är enkelt och billigt och sparar på miljön, säger Mari Emmes i Karleby.

Via appen får Emmes veta vad det finns för mat till salu just den här dagen.

- Och ser det intressant ut så köper jag det.

Känns bra äta överbliven mat

Också de som inte har appen verkar gilla idén.

- Det skulle kännas bra att inte behöva kasta bort helt användbar mat. Det kanske skulle ge lite extra bra känsla när man äter, säger Tessie Nisula.

- Det är en jättebra idé om det är möjligt att minska mat som annars kastas bort, säger Johanna Jansson.

Linda Krokfors, Johanna Jansson och Mari Emmes.
Linda Krokfors, Johanna Jansson och Mari Emmes. Linda Krokfors, Johanna Jansson och Mari Emmes. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,linda krokfors

Linda Krokfors har bekantat sig med appen, men har ännu inte beställt något.

- Men alltid när jag åker hem från jobbet funderar jag vad familjen ska äta. Så jag tror det här är en lösning.

Det är enkelt?

- Ja, bara att åka hem och äta.

- Det är en bra sak. Man får billigare mat och restaurangen får i alla fall någon inkomst och behöver inte slänga mat, säger Ilkka Huhta.

Säljer 90 procent av resterna

Tran Nhat Cuong äger en restaurang i Karleby. Han är väldigt nöjd med appen.

- Vi lägger ut maträtterna (på appen) efter buffétiden. Det som blir över packar vi ner i lådor och via appen kan kunderna se vad det finns för mat, säger Cuong.

Redan tidigare sålde vi matrester billigare åt kunder. Men via appen går det snabbare och enklare.

Enligt Cuong är restaurangens buffé ganska bred så det blir ofta ganska mycket mat över efter lunchtiden. I synnerhet sushin är eftertraktad bland app-kunderna.

- Den går åt genast den kommer ut på appen. Vi säljer kanske 90 procent av allt vi lägger ut på appen.

Slänger inte mat

Att kasta bort mat var inte heller tidigare aktuellt för Cuong.

- Redan tidigare sålde vi den billigare åt kunder. Men via appen går det snabbare och enklare.

Enligt Cuong finns det kunder som i stället för att köpa lunch till vanligt pris väntar på att maten läggs ut på appen.

- Men det känns bra att i alla fall få bort maten som blir över. Och med appen går det faktiskt åt.

Tran Nhat Cuong
Tran Nhat Cuong säger att han sålde rester tidigare också, men att det går snabbare och enklare via appen. Tran Nhat Cuong Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,tran nhat cuong

Företaget bakom appen tar provision

Det enda Cuong har att anmärka på är provisionen som företaget bakom appen tar.

- De tar 25 procents provision så det är väldigt saftigt. Jag tror det skrämmer bort många företagare som vill komma med.

Från ResQClub vill man inte i offentligheten prata om några exakta siffror utan hänvisar till att det är affärshemligheter.

Marknadsföringschef Jaakko Levola skriver via e-post att företaget tar en liten del av varje såld portion.

- Andelen som blir över åt oss är liten, om man tänker att en portion i medeltal säljs för 5 euro.

Pengarna ska räcka till att bekosta transaktioner, personalkostnader, hyra för kontorsutrymmen, investeringar i ny teknologi för appen samt marknadsföring av appen.

- Det är fråga om mat som utan vår insats skulle åka i soporna. Så det är bäst för både företagarna och samhället att vi tar en liten provision så att vi kan bygga en så bra tjänst att restaurangföretagarna kan minimera svinnet och samtidigt få en inkomst.

750 000 sålda portioner

Det finns flera motsvarande appar (till exempel Lunchie), men den som finns i Österbotten kallas ResQ Club.

Appen kom till Vasa och till Karleby i vintras. Den finns också i Seinäjoki.

- Österbotten är helt klart den mest aktiva regionen i hela landet. Karleby har kommit igång lika bra som Vasa och Seinäjoki och största delen av maten säljs genast när den kommer ut på appen, säger Levola.

Sushi
Sushi Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist sushi,Karleby,kungs kitchen

Via appen har totalt 750 000 matportioner sålts i Finland, Sverige, Tyskland och Nederländerna sedan starten i slutet av 2016.

Kunderna vinner 30 minuter

Enligt Levola finns det många saker som gör appen till en bra grej.

- Alla behöver äta men man har inte alltid tid att göra maten själv. Nu är maten klar och väntar på dig. Enligt våra beräkningar sparar man en halvtimme om dagen på det här sättet, säger Levola.

Totalt 1 000 restauranger på 27 orter i Finland är medlemmar i appen.

Läs också

Österbotten

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten