Hoppa till huvudinnehåll

Carola Juselius har med sig barnasinnet i arbetet inom Sibbo kommun: ”Livet ska inte vara tråkigt”

Carola Juselius, assistent för sibbo kommuns ledning
Carola Juselius tycker om att ordna roliga evenemang för Sibbo kommun. Carola Juselius, assistent för sibbo kommuns ledning Bild: Yle/ Stefan Paavola sekreterare,Sibbo,assistent,assistent för sibbo kommuns ledning

Käpphästtävlingar, såpbubbeldagar och Pokèmon jippon. Carola Juselius fixar allt! Hon blev vald till årets Sibbokvinna i fjol, och hon är allmänt omtyckt av invånarna i kommunen.

För Juselius kommer det naturligt att ha roligt i sitt arbete och förverkliga olika idéer. Hon jobbar för närvarande som assistent för Sibbo kommuns ledning och som assistent för kommundirektör Mikael Grannas.

Juselius anser att det går att ha roligt här i livet, och det syns också i hennes arbete.

- Det ligger nog i min natur, jag är allt annat än stel. Livet ska inte vara tråkigt. Det finns tråkiga saker i livet men man behöver inte med vett och vilje söka efter det tråkiga, säger Juselius.

Pokémon och såpbubblor

Juselius har tidigare bland annat ordnat ett evenemang för människor som tycker om Pokémon, efter att hon blev inspirerad av sitt barn att pröva spelet Pokemon Go.

Hon har också varit med och arrangerat en såpbubbledag på Söderkulla gård.

- Allt sådant där lite barnsligt är ju roligt också om man är vuxen, säger Juselius.

Till Juselius jobb hör också att invånare dagligen tar kontakt med henne gällande ärenden eller problem som de upplever att finns i kommunen.

- Senast var det en som satte ett meddelande om att vattenpropparna på tvättställningen i Söderkulla fattades. Jag fick det åtgärdat på kvällen.

Viktigt att få ungdomarna med

Men alla problem är inte lika lätta att lösa. Under de senaste åren har det förekommit en del oroligheter i kommunen bland ungdomarna.

Till exempel ändrade biblioteket i Söderkulla sina öppethållningstider på grund av ungdomar som inte följde reglerna.

Juslenius har själv en bakgrund inom ungdomsarbete. Hon tycker att det skulle vara viktigt att få ungdomarna med i samhället, men det är svårt när ungdomarna inte har meningsfulla saker att göra på dagarna.

Carola Juselius, assistent för sibbo kommuns ledning
Carola Juselius. Carola Juselius, assistent för sibbo kommuns ledning Bild: Yle/ Stefan Paavola sekreterare,Sibbo,assistent,assistent för sibbo kommuns ledning

Ungdomsföreningar kräver dessutom också att vuxna i ungdomarnas närhet orkar och vill ställa upp på talkoarbete när det behövs.

- Där har kanske samhället blivit mera egoistiskt i dagens läge. Man sköter sin egen tomt och bryr sig inte så mycket om vad grannen gör, säger Juselius.

Semestern är en tid för lugn

För tillfället är Juselius på semester och laddar sina batterier. Hon har träffat kompisar, gjort utflykter till olika ställen i Finland, ätit glass och undvikit att städa allt för mycket.

Men för Juselius är det skönt att koppla av också.

- Jag tycker mycket om att bara vara.

I höst är Juselius tillbaka på jobbet igen. Om kommunen ordnar julgatan igen det här året i Sibbo börjar planeringen för den redan på hösten. Annars väntar mejl och annan post som måste läsas igenom efter semestern.

- Så det är bara att kavla upp ärmarna och så fortsätter man med det man har gjort, säger Juselius.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland