Hoppa till huvudinnehåll

Cowboyen från Pedersöre: "Vi ska vara stolta över toppmötet"

Johan Österbacka i sin gungstol.
Johan Österbacka gillar det mesta som är amerikanskt. Men han tänker inte åka till Helsingfors för att få en skymt av Donald Trump. Johan Österbacka i sin gungstol. Bild: Yle/Kati Latva-Teikari cowboy,johan österbacka

Johan Österbackas livslånga fascination för allt amerikanskt märks tydligt. På huvudet bär han en äkta Stetson-hatt, han kör en amerikansk pick-up och favoritföremålet är en Colt Peacemaker.

Men det handlar ju inte bara om föremål, saker och utseende. Pedersörebon Österbacka gillar främst de traditionella amerikanska idealen familjen, hårt arbete, mod, frihet att försöka och lyckas. Och kyrkan på söndagar.

Men finns något av det där kvar i dagens Trump-USA eller lever de här sakerna kvar bara i Österbackas egen bubbla?

- I min bubbla lever de! Det är sant att dagens USA inte längre är det samma som på den gamla goda tiden. I sydstaterna kan man ännu hitta lite av det gamla USA, säger Österbacka.

Började som barn i soffan framför tv

Österbackas USA-fascination fick sin början i tv-soffan på fredagskvällarna i barndomen. Familjen Macahan och seriens hårda men rättvisa cowboys lämnade ett evigt intryck på unge Johan.

En Stetson cowboyhatt
En Stetson cowboyhatt Bild: Yle/Kati Latva-Teikari hattar,Stetsonhatt

Hård men rättvis. Skulle Donald Trump duga som cowboy? Eller Vladimir Putin? Han har ju låtit sig fotograferas barbröstad på hästryggen.

Johan Österbacka väger orden noga.

- Inte Putin i alla fall… kanske Trump i alla fall!

Ingen hobby - en livsstil

Iklädd jeans, rutig skjorta och stetsonhatt ser Johan Österbacka ut som en riktig cowboy och inte nödvändigtvis som den terminalchef för oljehamnen i Kanäs som han är. Men kläderna är bara en del av hobbyn.

- De som kör Harley-Davidson har ju sina lädervästar, jag har min Stetson. Det här är en livsstil.

- Men jag kommer nog ut ur min bubbla och lever i Finland 2018 också, skrattar Österbacka.

Familjen och kyrkan är det centrala

Pedersöre och Larsmo kallas ju ibland för Finlands bibelbälte. Det är inte något dåligt med det, tycker Österbacka.

- Vi är lite som Finlands Texas. Kyrkan och hårt arbete förenar, säger han.

Och det stämmer väl in på Johan Österbacka. Familjen och kyrkan är centrala för honom, och han arbetar inte bara i oljehamnen i Kanäs utan också som lärare inom vuxenutbildningen.

Och så förstås hans egen "lekstuga": I ett hörn av den välskötta trädgården finns en liten butik byggd i västern-stil.

Österbacka har ett eget företag som importerar olika amerikanska produkter, i huvudsak cowboy-relaterat. Bland kunderna finns USA-fans från hela landet.

Väljer ändå inte USA framom Finland

Och visst finns det USA-fans också i hemknutarna. Intresset för amerikanska bilar är stark i Österbotten och det finns flera orkestrar som spelar countrymusik. En av dem är country-gospelbandet Homeward Bound, som består av Österbacka och hans son.

- Allt amerikanskt går hem här. I nästan varje gård och släkt har man egna historier om släktingar som for iväg till Amerika, och de historierna lever än, säger Österbacka.

Replika av en Colt Peacemaker
Replika av en Colt Peacemaker Bild: Yle/Kati Latva-teikari Colt,Pistol

Själv skulle Johan Österbacka ändå inte välja USA före Finland förutom för de mörka vintermånaderna. Vänner i Texas har redan lovat upplåta plats för en husvagn på egen mark.

- Som pensionär kunde man ju åka. Nog skulle det vara skönt att sitta på trappan och spela gitarr när det snöar och slaskar här hemma.

Hoppas på bra förhandlingar i toppmötet

Även om denna österbottniska cowboy är ett svuret USA-fan så är han inte intresserad av att åka till Helsingfors för att få en skymt av Donald Trump och Vladimir Putin.

Men toppmötet i sig är något vis om finländare ska vara stolta över, säger han:

- Jag hoppas att Putin och Trump förhandlar så bra att resultatet är något som garanterar säkerheten för oss i Finland och utomlands, säger Johan Österbacka.

Text: Kati Latva-Teikari/Yle Kokkola
Översättning, bearbetning: Filip Stén

Orginalartikeln kan du läsa här.