Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors fylls av fredsdemonstranter och leende beundrare av Trump

Katri Ylinen, Helsinki Calling
Katri Ylinen är en av de som ordnar Helsinki Calling som står för mänskliga rättigheter. Katri Ylinen, Helsinki Calling Bild: Berislav Jurišić / Yle demonstrationer (samhälleliga händelser)

Toppmötet mellan de två världsledarna Vladimir Putin och Donald Trump har satt fart på många demonstranter. Allt fler protester dyker upp i Helsingforspolisens kalender när mötet närmar sig.

Den största demonstrationen, Helsinki Calling, väntas enligt arrangörerna samla över tio tusen deltagare till Senatstorget på söndag, dagen före mötet.

Helsinki Calling ordnas av en sammansättning privatpersoner, författare, människorättsaktivister och andra likasinnade som på kort varsel grundade gruppen Helsinki för Human Rights för att visa sin oro för stora frågor i världen. Toppmötet i Helsingfors ger synlighet i internationell press.

– Vi vill visa att Finland är en demokrati med pressfrihet. Här står vi för mänskliga rättigheter, minoriteter, ett fungerande samarbete i klimatfrågor och fred, säger en av grundarna, Katri Ylinen.

Demonstrationen är opolitisk och där tillåts varken våld, oroligheter, diskriminerande logon eller annan diskriminering, säger Ylinen.

– Vi marscherar genom staden till Senatstorget där vi har många både nationellt och internationellt kända talare.

För och emot ledarna

Andra som demonstrerar på söndag eller måndag är bland annat Amnesty som demonstrerar för mänskliga rättigheter, Samlingspartiets unga som protesterar mot Trumps handelspolitik och Kvinnosaksförbundet Unionen som protesterar mot Trumps politik och för kvinnors rättigheter.

En grupp med ryssar bosatta i Finland kommer att demonstrera mot Putin, medan den Rysk-finska föreningen å sin sida tänker visa sina sympatier för både Putin och Trump.

De Sannfinländska unga tänker öppet välkomna president Trump på ett jippo söndagen. Det gör också en nygrundad gruppering, Helsinki Loves Trump som ser fram emot att välkomna presidenterna med ett leende.

Leende rörelse

Markus Bunders grundade Helsinki Loves Trump tillsammans med sin vän, Sampo Löppönen efter att de fick höra om toppmötet. På en dryg vecka fick den över tusen anhängare på Facebook.

– Vi har redan under en längre tid varit mycket intresserade av Trumps USA och hans politik som når de djupa leden. Nu när världens blickar är vända mot Helsingfors så passade vi på att samla ihop ett gäng likasinnade för att visa vår kärlek till Trump, vår konstruktiva anda och positivitet, säger Markus Bunders.

Markus Bunders, Helsinki Loves Trump
Markus Bunders, Helsinki Loves Trump Bild: Berislav Jurišić / Yle demonstrationer (samhälleliga händelser)

Bunders är medlem i Sannfinländarna men poängterar att den leende rörelsen inte har någon politisk agenda. Någon egentlig demonstration blir det inte heller.

Målet är att välkomna Donald Trump till Finland och kanske dela en liten stund med honom i form av ett leende eller ett hurrarop.

- Det viktigaste budskapet är att som finländare förmedla till Trump att han alltid är välkommen hit, vår dörr står öppen och tröskeln är låg för olika möten.

Vid Helsingforspolisen förväntar man sig inga större oroligheter i samband med toppmötesdemonstrationerna eftersom de flesta endast ser ut att ha en handfull deltagare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes