Hoppa till huvudinnehåll

NSU-processen: Tysk högerterrorist dömdes till livstids fängelse

Beate Zschäpe den 20 juli 2015.
Beate Zschäpe den 20 juli 2015. Bild: EPA/ANDREAS GEBERT nationalsozialistischer untergrund

I Tyskland har högerterroristen Beate Zschäpe idag dömts till livstids fängelse i den så kallade NSU-processen. Zschäpe är den enda levande medlemmen medlemmen i terrororganisationen NSU och hon dömdes nu för bland annat tio mord.

Processen i München har pågått i mer än fem år och idag föll domarna mot NSU-medlemmen Zschäpe och fyra andra personer som hjälpte NSU att utföra bland annat tio mord.

Förutom de tio morden dömde rätten Zschäpe också för medlemskap i en terroristorganisation samt för grov mordbrand.

I likhet med åklagaren ser rätten nu Zschäpe som en medbrottsling, trots att hon aldrig ska ha befunnit sig på någon av brottsplatserna.

Zschäpe hörde fram till år 2011, tillsammans med nynazisterna Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt till organisationen Nationalsozialistischer Untergrund NSU.

Mellan åren 2000 och 2007 mördade gruppen nio personer med invandrarbakgrund och en polis. Man utförde också två sprängattentat och rånade flera banker.

Mundlos och Böhnhardt begick självmord efter ett misslyckat bankrån i Eisenach 2011 och det var först då polisen kom NSU på spåren.

Den anklagade nynazisten Ralf Wohlleben dömdes idag till tio års fängelse för medhjälp till mord. Han ska ha skaffat vapnet som användes vid morden.

De tre övriga anklagade dömdes till kortare fängelsestraff.

Beate Zschäpes advokater har redan meddelat att man kommer att överklaga domen.

Vidare utredningar krävs

Runtom i Tyskland och utanför rätten i München ordnas i dag demonstrationer för att utredningarna i NSU-härvan ska gå vidare.

Det som nämligen allt sedan år 2011 har präglat fallet NSU är polisens utredningsmissar och den tyska inrikessäkerhetstjänsten Verfassungsschutz kopplingar till ytterhögerscenen.

Trots otaliga informatörer inom högerscenen har säkerhetstjänsten segt hållit fast vid tesen att man inget visste.

Det här trots att en av säkerhetstjänstens medarbetare år 2006 ska ha befunnit sig på mordplatsen i staden Kassel ungefär samtidigt som mordet skedde.

De som kritiserar myndigheterna talar om kommunikationsproblem, felbedömningar och uppenbara utredningsmissar, men också om en ovilja att utreda högerkopplingarna.

Kritikerna menar att alla utredningar har blivit på hälft och dokument har förstörts eller hemligstämplats.