Hoppa till huvudinnehåll

Över 11 000 festivalbesökare under Ruisrock blev fotade med kamera som ser genom kläder

En bild på en kameras skärm som kan filma föremål under människors kläder.
En bild på en kameras skärm som kan filma föremål under människors kläder. Bild: Eino Kossila/Yle. kamera,Säkerhet,Ruisrock,Åbo

Under förra veckoslutets Ruisrock testades Argon-kameran första gången. Enligt arrangörerna avslöjade den ”allt möjligt”.

Argon-kameran som letade efter förbjudna föremål under kläder, fotade över 11 000 festivalbesökare under helgens festival på Runsala. Festivalens arrangörer berättar inte mer specifikt vad för slags förbjudna föremål som hittats med hjälp av kameran, men ”allt möjligt” har avslöjats.

En del av festivalbesökarna leddes till ett tält där de ombads tömma sina fickor. Efter det var de tvungna att gå en avgränsad rutt.

Fetivalbesökarna och Ruisock i huvudsak nöjda

På förhand var många oroade över hur kameran påverkar skydd av integriteten. Försäljningschef Petri Ikonen för företaget Asqella Oy, som gav Ruisrock möjlighet att testa kameran, säger att den kroppsvisitering som gjordes med kameran i huvudsak fick positiv respons.

- Människor uppskattar att man gjort något nytt för att förbättra säkerheten på Ruisrock. De tyckte också om enkelheten, och att granskningen inte innebar någon fysisk beröring.

- Också Ruisrock förhållde sig positivt till kameran. Det verkar inte som om festivalen heller fått någon negativ respons, säger Ikonen.

Kameran mäter den energi som lämnar kroppen och upptäcker avvikelser som orsakas av föremål gömda under kläderna. Om personen har något föremål gömt under kläderna syns det som mörkare på kamerans skärm.

Artikeln baserar sig på Vaatteiden alle näkevä kamera kuvasi yli 11 000 festivaalivierasta Ruisrockissa skriven av Eino Kossila.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland