Hoppa till huvudinnehåll

Över ett år sedan ung kvinna försvann i Gammelby - frivilliga letar fortfarande

Polishunden cama nosar i skogsterräng
Då man gjort eftersökningar i terrängen har hundar ofta hjälpt till. Arkivbild. Polishunden cama nosar i skogsterräng Bild: Yle/Juha Kemppainen polishunden cama

Den 11 maj förra året försvann en ung Helsingforskvinna i Gammelby i Lovisa. Polisen har lagt ner efterforskningarna, men familjen och frivilliga letar fortfarande.

Kvinnans mamma Faina Puustinen hoppas förstås att hon ännu lever, men inser att det är en mycket orealistisk tanke.

Dagen då den unga kvinnan försvann sågs hon först vid Gammelby ABC tillsammans med en man som har dömts för flera brott.

Några timmar senare sågs de båda i ändan av en skogsväg, bredvid en uppbrunnen bil.

En stund senare anlände polisen till platsen efter att någon hade meddelat dem om den brinnande bilen, samt ljudet av pistolskott.

Jag hoppas mer än någonting att det bara skulle ha hänt något annat och att hon skulle vara vid liv någonstans― Faina Puustinen, den försvunna kvinnans mamma

Polisen hittade den förstörda bilen, men både kvinnan och mannen hade försvunnit från platsen.

Mannen har sagt till polisen att de båda började bråka kort efter att en person som var ute och rastade hunden såg dem vid bilen. Kvinnan ska då ha börjat gå bort från bilen, och har inte setts efter det.

Mannen misstänks ändå inte vara delaktig i hennes försvinnande.

- Han har inte gett oss orsak att misstänka att han skulle vara inblandad. Men det betyder inte att han skulle vara helt avfärdad från utredningen, säger utredningsledare Jussi Wahe från Helsingforspolisen.

Aktiva frivilliga

Mannen greps av polisen nästa dag, efter att ha snattat från en butik i Gammelby. Polisen hittade också en olaglig pistol som tillhört honom.

Senare förklarade mannen att bilen började brinna eftersom han gasade hårt och försökte köra bilen fram och tillbaka för att få loss hjulet som hade fastnat i ett rotsystem på skogsvägen.

- Då bilen undersöktes kunde vi konstatera att branden faktiskt fick sin början i motorutrymmet, säger Wahe.

Ljudet som lät som pistolskott uppkom i själva verket då bilen brann: patroner och gasflaskor som funnits i bakluckan exploderade av hettan.

På bilden synns bilar som står parkerade framför en servicestation. Huset har skyltarna Hesburger, ABC och Kuninkaantie.
Kvinna sågs på servicestationen i Gammelby samma dag som hon försvann. På bilden synns bilar som står parkerade framför en servicestation. Huset har skyltarna Hesburger, ABC och Kuninkaantie. Bild: Yle/ Bettina Aspfors Gammelby,bensinstation,lovisa servicestation

Då Östnyland ringer upp den försvunna kvinnans mamma, Faina Puustinen, berättar hon att en frivillig person samma dag letat efter den försvunna med en hund.

- Frivilliga som bor i området är ganska aktiva. De flesta av sakerna som hittats i skogen har hittats just av de frivilliga.

Man har till exempel hittat en sminkpåse och sockor som har tillhört den försvunna kvinnan. Det berättade mamman för MTV i maj.

Enligt Puustinen får man in tips om var kvinnan skulle kunna befinna sig ungefär en gång i månaden. Man har ändå inte hittat något avgörande.

Puustinen bor i Helsingfors och har ingen bil, men beger sig till Gammelby för att leta så ofta hon kan.

Polisen letar inte längre

Enligt Puustinen skulle polisen kunna göra mer för att hitta den försvunna kvinnan.

- Största delen av eftersökningarna i terrängen har gjorts av frivilliga. De har faktiskt satsat, och de gör det på sin fritid. Man skulle tro att polisen som myndighet skulle göra mer.

Man skulle tro att polisen som myndighet skulle göra mer― Faina Puustinen

Polisen har avslutat eftersökningarna tills vidare.

- Vi gjorde eftersökningar i Gammelby två gånger i maj. Nu har området letats igenom så noggrant att vi inte har skäl att göra fler eftersökningar om inte de frivilliga råkar hitta något vi kan jobba vidare med, säger Wahe från Helsingforspolisen.

Det finns alltså inte så mycket mer polisen kan göra. Kvinnan verkar ha gått upp i rök.

Vill hoppas

Puustinen känner sig tudelad inför tanken på vad som kan ha hänt hennes dotter.

- Å ena sidan tänker jag att hon har gått vilse i skogen, och att vi bara ännu inte har råkat hitta platsen där hon finns. Det känns som den mest logiska förklaringen.

Å andra sidan har mamman börjat tvivla på att hon finns i terrängen, eftersom det har gått över ett år utan att någon har hittat henne.

- Jag har börjat fundera på om hon kan ha liftat därifrån. Kan den skjutsen ha blivit ödesdiger? Fantasin börjar röra på sig, säger Puustinen.

Hon vill inte ge upp hoppet, trots att tanken på att dottern skulle vara vid liv känns ganska orealistisk.

- Jag hoppas mer än någonting att det bara skulle ha hänt något annat och att hon skulle vara vid liv någonstans. Men i ljuset av den informationen vi har så känns det inte troligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland