Hoppa till huvudinnehåll

Sommarens stora transfervinnare skaffade ytterligare en tongivande anfallare till reapris – St. Louis klubbchef Armstrong är ”ute på ett uppdrag”

Vince Dunn, Alex Pietrangelo och Brayden Schenn firar ett mål.
Vince Dunn, Alex Pietrangelo och Brayden Schenn firar ett mål. Vince Dunn, Alex Pietrangelo och Brayden Schenn firar ett mål. Bild: Tim Spyers/Icon Sportswire/All Over Press Brayden Schenn,Alex Pietrangelo,Vince Dunn

Efter att ha missat NHL-slutspelet har St. Louis Blues märkbart förstärkt laget under de senaste veckorna. Då Patrick Maroon valde att teckna på ett billigt kontrakt ser många St. Louis som en potentiell Stanley Cup-kandidat. Sommarens värvningssaldo för klubbchefen Doug Armstrong är en stor spelaraffär och tre nya kontrakt med eftertraktade anfallsspelare. Av allt att döma lockar nu St. Louis.

Säsongen 2017–2018 var en stor besvikelse för St. Louis. Efter att ha förlorat sex matcher i rad valde St. Louis i slutet av februari att sälja centern Paul Stastny till Stanley Cup-jagande Winnipeg Jets.

Detta trots att St. Louis med en fjärdedel kvar av säsongen bara hade ett par poäng upp till slutspelsstrecket – ett läge då lagen ofta väljer att förstärka för att få chansen att spela om bucklan.

– Vi hade helt enkelt inte tillräckligt med information som skulle ha antytt att vi är en spelare ifrån att kämpa om Stanley Cup. Det var inte läge att handla, sade Armstrong då till The Athletic (bakom betalmur).

Brayden Schenn i St. Louis tröja.
Då Brayden Schenn i somras kom till St. Louis gick Jori Lehterä åt motsatt håll till Philadelphia. Brayden Schenn i St. Louis tröja. Bild: Scott D Stivason/CSM/REX/All Over Press Brayden Schenn

Spelaren Brayden Schenn gillade inte alls beslutet.

– En eller två poäng ifrån strecket och en kille som betyder mycket lämnar oss, sade han irriterat.

St. Louis missade till sist slutspelet med en poäng. Allt avgjordes i den sista matchen mot Colorado som laget förlorade med 2–5.

Fyra nya anfallare

Den här sommaren har klubbchefen Doug Armstrong inte legat på latsidan utan gjort många uppseendeväckande värvningar.

Det hela började med värvningen av Buffalos center Ryan O’Reilly. Enligt många till ett reapris: Patrik Berglund, Vladimir Sobotka, Tage Thompson och ett par draftval gick åt motsatt håll.

Av de större fiskarna på den fria marknaden valde hela tre stycken att teckna kontrakt med just St. Louis: Tyler Bozak, David Perron och nyss Patrick Maroon.

Patrick Maroon firar ett slutspelsmål.
Patrick Maroon inledde säsongen i Edmonton och avslutade den i New Jersey. Patrick Maroon firar ett slutspelsmål. Bild: Roy K. Miller/Icon Sportswire/All Over Press Patrick Maroon
  • Tyler Bozak (Toronto), nytt treåskontrakt värt 5 000 000 per säsong
  • David Perron (Vegas), nytt fyraårskontrakt värt 4 000 000 per säsong
  • Patrick Maroon (New Jersey), nytt ettårskontrakt värt 1 750 000 per säsong

30-årige Maroon tecknade på ett förmånligt ettårskontrakt och är tillbaka i staden där han är uppväxt i. Enligt journalisten Lou Korac premieras Maroon säsongen 2019–2020 med ett fetare kontrakt då lönetaket möjliggör det.

– Att säga att jag är exalterad är inte att ta i. Att representera St. Louis är en dröm som går i uppfyllelse, skrev han på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Lovande juniorer

Förutom den redan nämnda trion kan även Robby Fabbri ses som ett anfallsnyförvärv. Den lovande 22-åringen som har gjort 66 poäng på 123 grundseriematcher missade hela förra säsongen på grund av skada.

Dessutom har St. Louis minst sagt lovande anfallsjuniorer med Samuel Blais, Klim Kostin, Jordan Kyrou och Robert Thomas i spetsen som kan ta en plats i rampljuset redan i höst.

– Jag hörde i samband med NHL-draften att en i Bluesorganisationen sade att Armstrong är ”ute på ett uppdrag” denna sommar. Jag måste säga att han gjort ett rätt så anmärkningsvärt jobb, skrev journalisten Jeremy Rutherford på Twitter.

Robert Thomas draftades 2017.
Robert Thomas är en av St. Louis mest lovande spelare. Robert Thomas draftades 2017. Bild: Daniel Bartel/Icon Sportswire/All Over Sports Robert Thomas

I en intervju med ESPN säger Armstrong att klubben även visade intresse för spelare som John Tavares, Ilja Kovaltjuk och Paul Stastny.

Laget så gott som klart

I många spekulationer har St. Louis tack vare förändringarna lyfts upp som en potentiell utmanare till ligans bästa lag.

Nu saknar endast en spelare, backen Joel Edmundson, kontrakt och Armstrong planerar inte några fler spelaraffärer.

Detta trots det stora frågetecknet på målvaktssidan. Förstemålvakten Jake Allen har en riktigt besvärlig säsong i bagaget och Carter Hutton flyttar till Buffalo.

St. Louis kontraktsläge 2018–2019

Anfallsspelare:
Tarasenko, Vladimir "A"
O'Reilly, Ryan (NY från Buffalo)
Steen, Alexander "A"
Schwartz, Jaden
Schenn, Brayden
Bozak, Tyler (NY från Toronto)
Perron, David (NY från Vegas)
Maroon, Patrick (NY från New Jersey)
Jaskin, Dmitrij
Fabbri, Robby
Thorburn, Chris
Kostin, Klim
Thomas, Robert
Soshnikov, Nikita
Kyrou, Jordan
Barbashev, Ivan
Sundqvist, Oskar
Blais, Samuel
Nolan, Jordan

Backar:
Pietrangelo, Alex "C"
Parayko, Colton
Bouwmeester, Jay
Gunnarsson, Carl
Bortuzzo, Robert
Dunn, Vince
Schmaltz, Jordan
Edmundson, Joel (St. Louis äger rättigheterna, saknar kontrakt)

Målvakter:
Allen, Jake
Johnson, Chad (NY från Buffalo)
Husso, Ville

Lämnar klubben:

Anfallare:
Patrik Berglund (Buffalo)
Kyle Brodziak (Edmonton)
Vladimir Sobotka (Buffalo)
Tage Thompson (Buffalo)
Scottie Upshall (?)

Målvakter:
Carter Hutton (Buffalo)

Läs också