Hoppa till huvudinnehåll

Stödet till Semenya: Idrottsprofiler anklagar IAAF för diskriminering

Caster Semenya med den sydafrikanska flaggan
Caster Semenya. Caster Semenya med den sydafrikanska flaggan Bild: EPA-EFE/DEAN LEWINS friidrott,Caster Semenya

Fotbollsspelarna Megan Rapinoe och Abby Wambach samt tennislegendaren Billie Jean King är tre av sammanlagt 64 idrottsprofiler som i ett öppet brev anklagar IAAF för diskriminering. De kritiserar de nya testosteronreglerna som ska införas och som kommer att påverka bland annat Caster Semenya.

I november kommer internationella friidrottsförbundet IAAF:s nya regler för testosteronvärden hos kvinnliga medeldistanslöpare att träda i kraft. De nya reglerna gör att kvinnliga idrottare måste sänka sina testosteronvärden för att tillstånd att tävla.

En som kommer att påverkas av detta är sydafrikanskan Caster Semenya som i sommar löpt den fjärde bästa tiden någonsin på 800 meter.

”Ingen kvinna ska tvingas ändra på sin kropp”

Semenya har tidigare kritiserat de nya reglerna och även överklagat till idrottens skiljedomstol Cas. Nu får hon också stöd av 64 idrottsprofiler som skickat ett öppet brev till IAAF.

– Ingen kvinna ska tvingas ändra på sin kropp för att få tävla. Vi kräver att ni upphäver reglerna. Vi som undertecknat är djupt oroade över reglerna som diskriminerar kvinnliga atleter med naturligt höga testosteronnivåer, skriver man.

Tidigare har IAAF haft gränsvärden för kvinnor men den regeln slopades 2015. Den indiska sprintern Dutee Chand stoppades samma år från att tävla på grund av för höga testosteronvärden och hennes överklagan godkändes av Cas.

Läs idrottsprofilernas öppna brev till IAAF här.

Läs också