Hoppa till huvudinnehåll

Sugen på en simtur? Svårt att hålla koll på algläget

blågröna alger, grönt vatten och lite strandstenar och -klippa
Grön. ärtsoppsliknande algsörja i Ingå skärgård blågröna alger, grönt vatten och lite strandstenar och -klippa Bild: Marica Hildén / Yle alger,Blågröna alger,blågrönalger,Cyanobakterier,Västnyland,Ingå,cyanobakterier

Det är svårt att få säkra och färska uppgifter om algläget i de västnyländska vattnen. På flera badstränder har det iakttagits blågröna alger, men myndigheternas lägesrapporter är ofta föråldrade.

Algläget förändras snabbt och olika rapporter kan bli föråldrade på en enda dag, ja till och med snabbare.

Vid Sydspetsens miljöhälsa som fungerar som kommunal myndighet i Hangö, Raseborg och Ingå tar man vattenprov från badstränderna en gång per månad.

Den senaste provtagningen skedde veckan efter midsommar. Då var badstränderna rena från blågröna alger.

Nästa vecka tas nya prover.

Finlands miljöcentral informerar en gång per vecka om det allmänna algläget. Översikten är riksomfattande, men ger en viss vink om hur det kan se ut i din landsända, dock inte den vik eller sjö du är van att simma i.

Så här ser det ut i Ekenäs yttre skärgård i dag (12.7).

Öppna Instagram-inlägget

Enligt miljöcentralens lägesrapport förekommer det mer blågrönalger än vanligt i insjöarna och ställvis rikliga blomningar längs kusten i Finska viken.

Via Facebook får du snabbaste infon

På nätet finns också Järviwiki (på finska) som har uppgifter från kommunala myndigheter men också privatpersoners iakttagelser. Sidan bygger på att man själv går in och rapporterar om algblomningar.

I Västnyland fanns den 11 juli endast två rapporter: Den ena gällde den allmänna badstranden i Aurlax i Lojo sjö, där vattnet var rent. Den andra rapporten gällde Kyrkviken i Bromarv, där det dagen innan hade funnits rikligt med alger.

blågrönt vattenbryn, orsakat av alger.
Så här såg det ut i Kyrkviken i Bromarv i början av juli. blågrönt vattenbryn, orsakat av alger. Bild: Privat/Helen Aminoff alger,Blågröna alger,blågrönalger,Cyanobakterier,Bromarv

De snabbaste och nyaste uppgifterna om eventuella algblomningar får du följaktligen via djungeltrumman eller av dina Facebook-vänner.

De senaste dagarna har det dykt upp en hel del postningar och bilder på ärtsoppsliknande vattenbryn på de sociala medierna.

De närmaste dagarnas väderprognos utlovar varmt väder, vilket kan förvärra algläget.

Artikeln uppdaterades 12.7.2018 klockan 17:30 med en bild på algblomning från Ekenäs yttre skärgård.

Läs också