Hoppa till huvudinnehåll

Thaipojkarna är på bättringsvägen - dykningslärare och militärdykare genomförde operationen

Thaipojkarna som räddats ur grottan är nu på sjukhus.
Thaipojkarna som räddats ur grottan är nu på sjukhus. Bild: PRD / HANDOUT Thailand,räddningsoperation i Tham Luang-grottan,sjukhus

Pojkarna som räddades ur grottan i Thailand måste dyka 40 procent av vägen och fördes ut fastbundna på bår.

Det framkom under den presskonferens som hölls i dag.

På midsommardagen, för drygt två veckor sedan, fastnade tolv thailändska 11–16 år gamla ungdomar i grottan Tham Luang i norra Thailand. Efter en lång räddningsoperation lyckades man på tisdagen få ut de sista som var kvar i grottan.

- En del av dem sov och några viftade med fingrarna, men alla andades, säger dykaren Chaiyananta Peeranarong till AFP.

Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha berättade på tisdagen att pojkarna hade sövts ner med lugnande medel.

Pojkarna och deras tränare är på bättringsvägen på sjukhuset Chiang Rai. Tre av pojkarna har lunginflammation, men den anses inte vara allvarlig hos någon av dem.

Alla de räddade kan nu äta fast mat. Pojkarna har också fått se sina skolkamrater, som har flockats kring sjukhuset.

Modiga och kunniga dykare

Det var dykningslärare och den thailändska försvarsmaktens specialtrupper som räddade de tretton unga thailändarna från grottan. Till gruppen hör åtminstone fem thailändare, två britter, två danskar samt en finländare, australienare och kanadensare, skriver BBC.

Namnen på alla dykare har ännu inte offentliggjorts.

De två brittiska dykarna John Volanthen och Richard Stanton var de första som dök in i grottkammaren där fotbollspojkarna och deras tränare hade sökt skydd.


Volanthen och Stanton anlände till Thailand tre dagar efter att pojkarna försvunnit. De reste tillsammans med en tredje britt, Robert Harper, som är specialist på grottdykning.

The Telegraph uppger att fyra andra brittiska dykare också var inblandade i operationen.

Australiensisk dykande läkare gav klartecken för evakuering

En av de viktigaste kuggarna i hjulen på räddningsoperationen är Richard Harris, en australiensisk dykare och läkare. Han dök in i grottan för att undersöka pojkarnas hälsotillstånd.

Han var den som bedömde att pojkarna var i tillräckligt gott skick för att dyka ut ur den trånga vattenfyllda grottan.

Harris uppges ha avbrutit sin semester för att delta i räddningsoperationen.

Enligt medieuppgifter har Harris tidigare deltagit i grottdykningar i bland annat Australien, Kina och Nya Zeeland. Han är specialiserad på räddningsoperationer och förstahjälp under dykning.

2011 hade Harris hämtat ut en dykarvän som dött under en grottdykning i Australien.

BBC uppger att de brittiska dykarna hade bett Harris delta i räddningsoperationen.

Enligt de thailändska specialstyrkornas Facebookuppdatering, där de tog del i sorgen, dog Harris pappa bara timmar efter att räddningsoperationen tagit slut.

Finländsk dykningslärare förde pojkarna vidare

Finländaren Mikko Paasi var inne i grottan under räddningsoperationen, där han hjälpte pojkarna att förflytta sig från en grottkammare till nästa.

Paasi sade i en intervju med MTV att det skett en nära-ögat-situation i slutet av operationen. Pumparna som tömde grottan på vatten hade slutat fungera, men dykarna lyckades ta sig ur grottan i sista stund.

Paasi driver en dykarskola på ön Koh Tao i Thailand. Han har specialiserat sig på teknikdykning, alltså att dyka i små utrymmen som grottor och vrak.

Paasi hade avbrutit firandet av sin åttonde bröllopsdag för att åka till Thailand och hjälpa till i operationen.

Paasis kollega, den danske Ivan Karadzic, var också inblandad i operationen.

Karadzic berättade för BBC om hur orolig han var när han såg en dykare närma sig honom med den första pojken. Då visste inte Karadzic ännu om pojken var vid liv, men blev lättad när han märkte att pojken mår bra.

Thailändska specialstyrkor

Flera dykare ur den thailändska försvarsmaktens specialtrupper deltog också i operationen. En av dem är Pak Loharnshoon, som till exempel syntes på Thailands flottas Facebookvideo förra veckan då han gav mediciner åt pojkarna.

Loharnshoon var tillsammans med tre andra dykare de sista som tog sig ut ur grottan på tisdagen. Thaidykare höll pojkarna sällskap i grottan ända sedan de hittades.

De thailändska dykarna leddes av kontraamiral Apakorn Yuukongkaew. Han dök själv inte i grottan.

Under operationen dog en thailändsk dykare. Saman Gunan, 38, omkom medan han transporterade en tryckluftsbehållare in i grottan.

Kunan var en sergeant och före detta dykare i marinen. Han var känd som en triathlonentusiast och kommer att få en hjältebegravning. Thailands kung har bekräftat att han kommer att delta i begravningen.

Grottan blir undervisningscenter

Andra dykare som deltog i operationen var Erik Brown från Kanada, Claes Rasmussen från Danmark och Ben Reymenants från Belgien.

Alla tre arbetar för dykarskolor, Rasmussen och Reymenants i Thailand och Brown i Egypten. Reymenants var del av dykareamet som först hittade pojkarna.

Grottan Tham Luang ska nu städas upp på bråte som blivit kvar efter räddningsoperationen.

Planen är att senare grunda ett center som påminner om räddningsoperationen i undervisningssyfte.

Artikeln baserad på Yle artiklar av Jaro Asikainen och Juho Takkunen