Hoppa till huvudinnehåll

Tvätta mattor till fågelsång i Tenala - den efterlängtade mattvätten är nu färdig

Modern mattvätt på betongplatta invid skog med badstrand i bakgrunden.
Nu har Tenala fått sin efterlängtade mattvätt. Modern mattvätt på betongplatta invid skog med badstrand i bakgrunden. Bild: Nicole Hjelt / Yle Mattvätt,Tenala,vikstrandsvägen

Mattvätten i Vikstrand i Tenala står redo i väntan på användare. Arbetet med den nya tvätten inleddes redan i början av året och det har inte gått helt smärtfritt.

När leveransen anlände visade det sig att mangeln, som ska vara av rostfritt stål, hade rostat.

Nu väntar man på en ny. Tills dess får de som använder mattvätten nöja sig med att hänga mattorna på tork efter tvätten.

Lång längtan efter mattvätt

Tidigare hade Tenala en mattvätt enligt den gamla modellen som var ute på en brygga till havs.

- Det har varit en stor efterfrågan på en ny mattvätt i Tenala. I årets budget beviljades ett investeringsanslag för det, förklarar Joacim Mäkelä, ansvarig parkchef i Raseborg.

Gräsmatta och träd. Mellan trädkronorna skymtar en badstrand.
Man kan skymta badstranden bakom träden. Gräsmatta och träd. Mellan trädkronorna skymtar en badstrand. Bild: Nicole Hjelt / Yle Mattvätt,Tenala,vikstrandsvägen,badstränder

Enligt de nya bestämmelserna får smutsvattnet inte rinna ut i naturen. Det gäller alltså att hitta en plats där man har tillgång till havs- eller sjövatten men samtidigt kan koppla mattvätten till avloppsnätet.

Gäller att vara sparsam med vattnet

Tenalas nya mattvätt ligger bildskönt omringad av skog vid Vikstrandsviken. Från mattvätten har man en fin utsikt mot badstranden och skogens fåglar sjunger vackert i bakgrunden medan man skurar.

Vattnet till mattvätten tas från viken och rinner ut i det lokala avloppsnätet.

Man klädd i svart vid modern mattvätt på betongyta. I bakgrunden skog. Mannen sprutar vatten ur en av slangarna vid tvätten.
Joacim Mäkelä demonstrerar hur hårt vattentrycket är. Man klädd i svart vid modern mattvätt på betongyta. I bakgrunden skog. Mannen sprutar vatten ur en av slangarna vid tvätten. Bild: Nicole Hjelt / Yle Mattvätt,Tenala,trädgårdsmästare,joacim mäkelä

Det gäller ändå att använda vattnet sparsamt för att inte avloppet ska riskera att svämma över.

Man har därför valt att sänka vattentrycket från slangarna till hälften, men man riskerar ändå att få en ordentlig dusch ifall man inte är försiktig, menar Mäkelä och visar hur vattnet sprutar med imponerande kraft ur slangarna.

En bit från stranden

Eftersom mattvätten är intill en badstrand så har man varit tvungen att bygga den drygt hundra meter ifrån viken. Det är nämligen viktigt att vägen ner till stranden hålls fri för utryckningsfordon.

Dessutom får man enligt konsumentskyddslagen inte placera en mattvätt och badstrand bredvid varandra.

Badstrand vid havsvik med brygga och träd intill. Vass ute i vattnet och på andra sidan syns båtar, hus och träd.
Mattvätt får inte ligga bredvid badstranden. Badstrand vid havsvik med brygga och träd intill. Vass ute i vattnet och på andra sidan syns båtar, hus och träd. Bild: Nicole Hjelt / Yle Tenala,brygga,hav,badstränder,vikstrand

Det har varit arbetsdrygt att förverkliga mattvätten, berättar Mäkelä.

- Vi började i fjol med att avverka skog, dika och dränera området.

Alldeles gratis är det inte heller. En modern anläggning för mattvätt kostar omkring 50 000 euro.

Miljövänligt alternativ

Om man vill tvätta sina mattor på ett miljövänligt sätt är de moderna anläggningarna ett bra alternativ. Det berättar Mäkelä som själv fräschar upp sina mattor åtminstone en gång per sommar.

Kranar och kar vid modern mattvätt utomhus.
När man tvättar mattor vid en mattvätt rinner smutsvattnet ut i avloppsnätet. Kranar och kar vid modern mattvätt utomhus. Bild: Nicole Hjelt / Yle Mattvätt,Tenala,Kren

- Många tvättar sina mattor med trycktvätt hemma, men då rinner alla skadliga ämnen ut i naturen, förklarar han.

I Raseborg finns nu fem mattvättar i och med den nya i Tenala. Det finns även möjlighet att tvätta mattor i Österby och Ormnäs i Ekenäs, i Karis och i Pojo.