Hoppa till huvudinnehåll

USA: Återföreningen av invandrarfamiljer går för långsamt - en tidsfrist för de minsta barnen gick ut nu

"Barn behöver sina föräldrar" stod det på ett plakat, i samband med en demonstration mot separationen av invandrarfamiljer utanför Vita huset den 30 juni.
"Barn behöver sina föräldrar" stod det på ett plakat, i samband med en demonstration mot separationen av invandrarfamiljer utanför Vita huset den 30 juni. "Barn behöver sina föräldrar" stod det på ett plakat, i samband med en demonstration mot separationen av invandrarfamiljer utanför Vita huset den 30 juni. Bild: AFP / Lehtikuva invandring,USA,illegal invandring,demonstration

Runt om i USA utspelades på tisdagen scener där små latinamerikanska barn återförenades med sina föräldrar som de inte sett på flera månader. För de minsta barnen gick en tidsfrist nu ut, men den 26 juli borde omkring 2 000 större barn återförenas med sina föräldrar.

En 27-årig honduransk man berättade för Washington Post att hans treåriga son inte kände igen honom först, då de återförenades i Phoenix på tisdagen.

Han försökte krama och kyssa pojken, men pojken var alldeles stel och grät otröstligt.

- Jag frågade honom om han var arg på mig. Han bara tittade på mig och sade ingenting. Då jag petade litet på honom sade han "ja". Det krossade mitt hjärta, berättar 27-åringen.

På tisdagen gick tidsfristen ut för amerikanska myndigheter att återförena de småbarnsfamiljer som under våren och försommaren separerades vid den amerikanska gränsen då de försökte ta sig in i USA.

Migrantfamiljer köade vid en gränsövergång mot USA i Tijuana, Mexiko den 21 juni.
Migrantfamiljer köade vid en gränsövergång mot USA i Tijuana, Mexiko den 21 juni. Migrantfamiljer köade vid en gränsövergång mot USA i Tijuana, Mexiko den 21 juni. Bild: AFP / Lehtikuva Mexiko,migranter,invandring,USA

Den federala domaren Dana Sabraw i San Diego beslutade i slutet av juni att alla barn under fem år skulle återförenas med sina föräldrar senast den 10 juli.

Annars hotas USA:s regering med juridiska påföljder.

Som ett led i Trump-administrationens "nolltolerans" mot illegal invandring, började myndigheterna under våren åtala och fängsla illegala invandrare och samtidigt omhänderta deras barn.

Efter stora protester och hårda påtryckningar både från amerikanska politiker och internationellt, så tvingades USA:s president Donald Trump göra en u-sväng den 20 juni och stoppa familjeseparationerna vid gränsen.

Myndigheterna vet inte var en del föräldrar har hamnat

Strax innan tisdagens tidsfrist gick ut, uppgav nyhetsbyrån AP att myndigheterna kommer att missa tidsfristen åtminstone för ett tjugotal barn under fem.

De behövde nämligen mer tid för att hitta föräldrar som antingen redan deporterats eller som frigivits från amerikanska häkten.

- Nå, jag har en lösning. Tala om för folk att de inte ska komma till vårt land illegalt. Det är lösningen, sade Trump då journalister frågade honom om den missade tidsfristen.

En demonstrant bar en skylt med texten "Trump är en barnmisshandlare" under en demonstration i Los Angeles den 30 juni.
En demonstrant bar en skylt med texten "Trump är en barnmisshandlare" under en demonstration i Los Angeles den 30 juni. En demonstrant bar en skylt med texten "Trump är en barnmisshandlare" under en demonstration i Los Angeles den 30 juni. Bild: AFP / Lehtikuva USA,invandring,demonstrationer

Regeringen har försökt få domare Sabraw att förlänga tidsfristen med hänvisning till att det krävs tid för DNA-tester som ska bekräfta släktskap, göra bakgrundskontroller, lokalisera föräldrar och undersöka deras lämplighet som vårdnadshavare.

Men den ansökan bestreds av människorättsorganisationen ACLU och Sabraw gav människorättsorganisationen rätt.

Den 26 juli står USA:s regering inför en ny tidsfrist som det sannolikt kommer att bli ännu svårare att leva upp till.

Senast då ska resten av invandrarbarnen som separerats från sina föräldrar återförenas med dem. Det handlar om uppskattningsvis 2 000 barn som är fem år och äldre.

Källor: AP, Washington Post, Reuters