Hoppa till huvudinnehåll

13-åriga flygentusiasten Eelis vill fånga Trumps och Putins flygplan på bild: "Jag tänker därför vara på flygplatsen hela dagen"

Bild på 13-åriga flygentusiasten Eelis Heikkinen.
Flygentusiasten Eelis Heikkinens hobby är att spana och fotografera passerande flygplan på bild. Bild på 13-åriga flygentusiasten Eelis Heikkinen. Bild: YLE/Jenna Emtö pojke,flygentusiast

Snart landar USA:s och Rysslands presidenter på finsk mark för att delta i toppmötet i Helsingfors. Det är stora förväntningar i luften. För flight spotters, på svenska flygplansskådare, är det inte bara passagerarna ombord på planen som intresserar - utan också chansen att få se Air Force One och det ryska presidentplanet på nära håll.

En som ivrigt ser fram emot detta ögonblick är 13-åriga flygentusiasten Eelis Heikkinen.

- Jag väntar på att de kommer, säger han.

- Det är spännande att se Trumps och Putins plan för de är så fina. Jag gillar märkena på både Air Force One och det ryska presidentplanet.

Flygplansskådning är en hobby som går ut på, precis som namnet avslöjar, att spana efter flygplan. Det handlar bland annat om att känna igen de olika flygplansmodellerna och ta bilder på dem.

Ett tävlingsmoment är att se så många speciella plan som möjligt eller lyckas ta ett riktigt fint foto på dem.

Bild på 13-åriga flygentusiasten Eelis Heikkinen.
De bästa bilderna på planen får man när de startar eller landar, berättar Eelis Heikkinen. Bild på 13-åriga flygentusiasten Eelis Heikkinen. Bild: YLE/Jenna Emtö pojke,Eelis Heikkinen
Jag väntar på att de kommer.― flygentusiast Eelis Heikkinen

Trots sin unga ålder har Eelis redan hunnit syssla med flygplansskådning i några år.

- Jag har alltid varit intresserad av flygplan, säger han.

Han har rest mycket med sin familj och tyckt om att fotografera flygplan med sin telefon. När han för något år sedan fick en systemkamera tog intresset fart på riktigt.

- Det bästa är att man får vara utomhus och med kompisarna och man får göra vad man tycker mest om, säger han.

Eelis berättar att han redan på avstånd vet vad det är för plan som närmar sig.

- Man hör på ljudet om det är ett Boeingplan eller en Airbus. Boeing låter mer och Airbus har mer dämpat ljud, säger han.

På flygplatsen i ur och skur

Under sommaren tillbringar han ungefär en dag i veckan ute vid flygplatsen medan det under skolåret blir något färre besök.

Men att spana efter flygplan är inte bara en sommarhobby för Eelis. Han åker till flygplatsen oavsett om det regnar eller är kallt utomhus.

Det är särskilt under rusningstider, det vill säga sen eftermiddag, som han brukar vara på flygplatsen. För då är det många plan som är på väg till och från Helsingfors-Vanda.

Då brukar han cykla från hemmet i Esbo för att träffa kompisarna på flygplatsen.

- Vi har en Whatsapp-grupp med mina kompisar där vi tipsar varandra om speciella plan som är på väg och kommer överens om när och var vi ska träffas, säger han.

Viktigt med fina fotografier

Det viktigaste är trots allt att fånga flygplanen på bild.

- De bästa flygplansbilderna får man när planen startar eller landar, tipsar Eelis.

De flygplansbilder som blir mest lyckade delar han sedan på sociala medier.

Skip Instagram post

App visar hur planen rör sig

Med hjälp av en app i telefonen håller Eelis i realtid koll på hur flygplanen rör sig. Men varken Trumps Air Force One eller Putins plan kommer synas i appen. Därför kommer Eelis tillbringa både söndagen och måndagen ute på flygplatsen.

- Det är lite spännande att se om jag misslyckas få bra foton. Jag tänker därför vara här hela dagen för att minimera risken för att misslyckas, säger han.

Bild på 13-åriga flygentusiasten Eelis Heikkinen.
Det är viktigt att få snygga bilder på de passerande flygplanen, berättar Eelis Heikkinen. Han har fotat på flygplatser på flera olika håll i världen, till exempel i Nice, London och på Bali Bild på 13-åriga flygentusiasten Eelis Heikkinen. Bild: YLE/Jenna Emtö pojke,Eelis Heikkinen

Och Eelis kommer inte vara ensam ute på flygplatsen. Han uppskattar att ett trettiotal andra flygplansskådare också kommer spana efter presidentplanen.

- Det bästa vore om jag lyckades få en bild på när Trump och Putin kliver av planen. Men det kan vara svårt för vakterna kanske står i vägen och blockerar, säger Eelis.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes