Hoppa till huvudinnehåll

Albert Edelfelts målningar är en inspirationskälla för sommarens turister i Borgå

en bild på albert edelfelts målning från borgbacken
Målningen som Albert Edelfelt gjorde på trädet i Borgbacken har intresserat turister den här sommaren. en bild på albert edelfelts målning från borgbacken Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,turism,guider,Albert Edelfelt,borgbacken i borgå

Sommar i Borgå handlar mycket om konst men det finns också mycket mer än bara det. Den här sommaren har turisterna sökt sig mer ut i naturen, framför allt till Borgbacken.

Gamla stan i Borgå är det turisterna absolut vill besöka då de reser hit. Men Borgå är mycket mer än bara konst, kullerstenar och röda strandbodar.

Unikt för i år är enligt stadens turistinformation att människor har frågat var man hittar trädet som Albert Edelfelt gjorde målade av. Konstverket heter Borgå sett från Borgbacken och målades år 1892.

vy över staden Borgå sett från Borgbacken
Vyn från platsen ser inte riktigt lika ut som då Edelfelt målade tavlan "Borgå sett från Borgbacken". vy över staden Borgå sett från Borgbacken Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,turism,guider,borgbacken i borgå

Det fina sommarvädret har fått turisterna i Borgå att verkligen njuta av naturen. Därför har också efterfrågan på cykeluthyrning varit stor.

- Tyvärr finns det ingen som erbjuder cykeluthyrningstjänster i Borgå i år. Det är synd då Borgå är en fin cykelstad, säger Vilma Leminen som jobbar som turistguide i Gamla stan.

Turisterna har däremot kunnat förflytta sig runtom i Borgå med hjälp av sommarbussen Rinkeli.

- Sommarbussen åker också till Svinö vilket passar bra för dem som vill se mer av naturen, säger hon.

turistguide rensar blomrabatten
Vilma Leminen jobbar som turistguide på turistinformationen i Borgå och stortrivs med jobbet. turistguide rensar blomrabatten Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,turism,guider

En annan buss som också kör på gatorna i Borgå den här sommaren är Hop-on hop-off bussen. Bussen och annan tung trafik i Gamla stan har väckt starka känslor hos dem som bor där.

- Vi har tagit i beaktande invånarnas önskemål och kör exempelvis inte till Domkyrkan utan vi har andra rutter, säger busschauffören Juhani Hollanti.

en busschaufför
Juhani Hollanti kör Hop-on hop-off bussen som nu den här sommaren rullar runt på gatorna i Borgå. en busschaufför Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,turism,hoponhopoff

Enligt Hollanti har mottagandet varit positivt men informationen om bussen verkar ändå inte ha nått alla.

- Vi har ju lite sommar kvar ännu så det hinner ändra ännu, säger han.

Borgå - ett barnvänligt resmål dit man gärna kommer fler gånger

Nedan om Borgbacken finns Maren. Ett ställe som både turister och Borgåbor gärna samlas på för att umgås.

Familjen Gurov från Esbo packar upp filtar och matsäckar för att hålla en liten matpaus. Familjen har varit i Borgå också tidigare men ville komma på nytt för att det finns så mycket att se.

en familj på picnic på en gräsmatta
Familjen Gurov skall strax hålla en matpaus på gräsmattan i Maren i Gamla stan. en familj på picnic på en gräsmatta Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,turism,maren i borgå

- Vi har besökt lekparken med muminhuset och vi har nyss vandrat här på Borgbacken. Det är viktigt att det finns något för barnen att göra, säger pappa Egor Gurov.

Han berättar att de också har besökt Kokons siminrättning.

- Simstranden i Kokon är bra för att den ligger i en grop och vinden tar inte på på samma sätt som på andra stränder, säger han.

postkort ritade av barn upphängda på en vägg
Turistinformationen i Gamla stan är bra för barnfamiljer. Här finns bland annat en liten verkstad där barnen kan få laga egna vykort. postkort ritade av barn upphängda på en vägg Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,turism