Hoppa till huvudinnehåll

Engelska tränaren menar att brist på rutin syntes i förlusten mot Kroatien: "Spelarna behöver ta sig igenom stora matcher och upplevelser för att utvecklas till ett lag som kan vinna"

Gareth Southgate och engelska spelare efter förlusten mot Kroatien.
Gareth Southgate och engelska spelare efter förlusten mot Kroatien. Gareth Southgate och engelska spelare efter förlusten mot Kroatien. Bild: imago/ULMER Pressebildagentur/ All Over Press Gareth Southgate

Förbundskaptenen Gareth Southgate lotsade England i sitt första mästerskap och sett till förväntningarna gick det bra. Han menar att det märktes att det var ett orutinerat England som föll mot ett rutinerat Kroatien på onsdagskvällen. Enligt Southgate är lördagens bronsmatch mot Belgien en kamp som "som inget lag vill spela".

England hade hoppats på sin första final på 52 år. 1966 vann England fotbolls-VM men efter det har det inte blivit finalspel varken i VM eller i EM. Det är 22 år sedan England senast har spelat semifinal i ett mästerskap.

England fick en smakstart då Kieran Trippier gav laget ledningen redan i den femte minuten. Under matchens gång tog Kroatien över initiativet och lyckades slutligen kvittera.

Englands spelare firar Kieran Trippiers 1–0-mål.
Englands spelare firar Kieran Trippiers 1–0-mål. Englands spelare firar Kieran Trippiers 1–0-mål. Bild: SERGEI CHIRIKOV / EPA / All Over Press Kieran Trippier

– Kanske var det en konsekvens av att vi ledde och var det minst erfarna kvarvarande laget i turneringen?

– Jag tycker att vi var riktigt bra i första halvlek och kunde ha gjort ett andra mål, sade Southgate till ITV efter matchen.

Orutinerade engelsmän

Kvitteringen kom i den 68:e minuten och det stod 1–1 efter ordinarie matchtid. England tappade spelmässigt mark under matchens gång och Mario Mandzukics 2–1-mål tidigt i den andra förlängningskvarten visade sig bli avgörande.

– Jag kan inte be om mer av spelarna. Slutspelsfotboll handlar om små marginaler och då du har bra perioder gäller det att ta vara på chanserna som uppstår.

Kroatien har härdade krigare som har spelat stora matcher.

– De tog vara på två av sina chanser och vi var inte kapabla att svara på det. Kroatien har härdade krigare som har spelat stora matcher, vilket märktes.

Ny match mot Belgien

I stället för final mot Frankrike på söndag väntar nu bronsmatch mot Belgien på lördag. I den sista gruppspelsmatchen, där båda lagen vilade nyckelspelare, vann Belgien över England med 1–0.

– För att vara ärlig är det en match som inget lag vill spela. Vi har ändå två dagar på oss att förbereda oss. Vi ska spela med stor stolthet.

– Just nu kan jag inte säga någonting som skulle få spelarna att känna sig bättre. Vi ska vara stolta över vad vi har uppnått.

"Inte sagt att möjligheten dyker upp igen"

Förväntningarna på det engelska laget var inte alltför högt uppskruvande inför VM.

– Alla känner smärtan efter förlusten. Hade vi ändå kunnat förvänta oss att ta oss hit? Realistiskt sett tror jag inte att någon riktigt gjorde det.

Gareth Southgate ger råd efter 90 spelade minuter.
Gareth Southgate ger råd efter 90 spelade minuter. Gareth Southgate ger råd efter 90 spelade minuter. Bild: Stanislav Krasilnikov / ITAR-Tass /All Over Press Gareth Southgate,2018 FIFA World Cup,FIFA:s fotbolls-VM 2018

– Men när man tar sig hit, och med tanke på hur bra vi spelat, så vill man ta vara på möjligheterna som uppstår. Det är inte sagt att dagens möjlighet dyker upp igen.

På nytt om fyra år

England har ett ungt lag där en stor del av av nyckelspelarna är i 25-årsåldern. Därför har många i årets lag fortfarande möjlighet att spela på topp då nästa fotbolls-VM spelas om fyra och ett halvt år.

– Spelarna behöver ta sig igenom stora matcher och upplevelser för att utvecklas till ett lag som kan vinna. De måste ta vara på den här upplevelsen. Jag vet att allt som har hänt under de senaste veckorna kommer att göra dem till ett starkare lag.

– Nu har vi en ny måttstock, en ny nivå på förväntningarna.

Vem vill du att ska vinna VM-finalen?

Kroatien
73.6% (1030 röster)
Frankrike
26.4% (369 röster)
Antal avgivna röster: 1399

Läs mera:

England försökte kvittera medan Kroatien firade – se de märkliga bilderna som tv-tittarna gick miste om

Bilderna från den taktiska kameravinkeln avslöjar att England blixtsnabbt ställde upp för avspark medan de kroatiska spelarna firade 2–1-målet utanför planen. Tremannaanfallet mot målvakten Danijel Subasic blåstes ändå av innan engelsmännen hann avfyra ett skott på mål.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Englands gulddröm krossades – Mandzukic sköt Kroatien till historisk VM-final

England får fortsätta vänta på en ny VM-final och ett nytt guld. Kroatien är framme i final för första gången i landets historia då laget vann semifinalen efter förlängning. Mario Mandzukic avgjorde semifinalen i den andra förlängningskvarten.