Hoppa till huvudinnehåll

England försökte kvittera medan Kroatien firade – se de märkliga bilderna som tv-tittarna gick miste om

Mario Mandzukic gör 2–1 och England gör sig så småningom klart för avspark.
Mario Mandzukic gör 2–1 och England gör sig så småningom klart för avspark. Mario Mandzukic gör 2–1 och England gör sig så småningom klart för avspark. Bild: Peter Powell / EPA / All Over Press Mario Mandžukić

Bilderna från den taktiska kameravinkeln avslöjar att England blixtsnabbt ställde upp för avspark medan de kroatiska spelarna firade 2–1-målet utanför planen. Tremannaanfallet mot målvakten Danijel Subasic blåstes ändå av innan engelsmännen hann avfyra ett skott på mål.

Den ordinarie tv-sändningen från matchen England–Kroatien avslöjade inte vad som hände då kamerorna zoomade in på jublande kroater.

Engelsmännen försökte samtidigt snabbt ställa upp för avspark för att få till ett anfall mot ett tomt gapande kroatiskt mål.

Se situationen från 02:26:00 i klippet:

Spekulationer gör gällande att fenomenet skulle handla om en märklig regeltolkning av spelarna. Som ett resultat av regeltolkningen har många lag valt att alltid behålla minst en utespelare på motståndarens planhalva medan de övriga tillåts fira utanför spelplanen. Detta för att motståndarna inte ska kunna sätta igång spelet.

Enligt regelverket ska avspark under målfirande ändå inte vara möjlig eftersom "alla spelare, utom den som lägger avsparken, måste vara på sin egen planhalva".

För att avspark ska kunna ske ska "domaren ge signal" och "en match kan inte börja eller fortsätta om något av lagen är färre än 7 spelare".

Vem vill du att ska vinna VM-finalen?

Kroatien
73.6% (1030 röster)
Frankrike
26.4% (369 röster)
Antal avgivna röster: 1399

Läs mera:

Engelska tränaren menar att brist på rutin syntes i förlusten mot Kroatien: "Spelarna behöver ta sig igenom stora matcher och upplevelser för att utvecklas till ett lag som kan vinna"

Förbundskaptenen Gareth Southgate lotsade England i sitt första mästerskap och sett till förväntningarna gick det bra. Han menar att det märktes att det var ett orutinerat England som föll mot ett rutinerat Kroatien på onsdagskvällen. Enligt Southgate är lördagens bronsmatch mot Belgien en kamp som "som inget lag vill spela".

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Englands gulddröm krossades – Mandzukic sköt Kroatien till historisk VM-final

England får fortsätta vänta på en ny VM-final och ett nytt guld. Kroatien är framme i final för första gången i landets historia då laget vann semifinalen efter förlängning. Mario Mandzukic avgjorde semifinalen i den andra förlängningskvarten.