Hoppa till huvudinnehåll

Finlandskroaten Toni hoppas att bästa laget vinner på söndag - och det får gärna vara Kroatien

Toni Budanec, Kroatisk supporter i Esbo.
Finländsk-kroatiske Toni hejar på Kroatien också om Finland står för motståndet. I VM-finalen i Moskva på söndag vill han se en kroatisk seger, i landets första final någonsin. Toni Budanec, Kroatisk supporter i Esbo. Bild: Yle/Simon Karlsson FIFA:s fotbolls-VM 2018,Toni Budanec

Det lilla kroatiska samfundet i Helsingfors har hittat varandra i och med landslagets framgångar i fotbolls-VM. Toni Budaneć är en av tiotals som såg Kroatien vinna på en bar med bayerskt tema i huvudstadens centrum, och som nu vågar drömma om VM-guld.

Det bor inte många hundra kroater i Finland. Toni Budanec, halvt finländare, halvt kroat, är en av dem. Och då Kroatien spelar final mot Frankrike på söndag kommer landslagsskjortan att vara på, som den var då de rödvitrutiga besegrade England i semifinalen på torsdagskvällen.

- Redan efter kvitteringen sade jag till min kompis att nu vinner vi, vi har dem i brygga och för spelet, berättar Budaneć.

- Då (Mario) Mandžukić förde upp oss i ledning på tilläggstid bröt jubel ut på baren. Mindre glada miner var det så klart på de engelska fansen som var på baren, flinar han.

Ganska snabbt blev Budaneć och hans landsmän ändå lite nervösa - kommer England att kvittera?

- Vi pustade rejält ut då slutvisslingen ljöd, sedan firade vi, säger Budaneć.

Mario Mandzukic gör segermålet på England på tilläggstid, VM-semifinal 2018.
Segermålet. Mario Mandzukic gör segermålet på England på tilläggstid, VM-semifinal 2018. Bild: AFP / Lehtikuva Mario Mandžukić,Kroatiens herrlandslag i fotboll,FIFA:s fotbolls-VM 2018

Jag träffar Toni Budaneć i hans hemkvarter i södra Esbo. Han möter mig i full kroatisk fotbollsmundering och med en stor flagga. Snygg flagga har de, Kroatien, det måste sägas. Men hur fungerade det att vara kroatisk supporter samtidigt som mammans hemland, Finland, stod för motståndet i kvalspelet?

Då Finland och Kroatien möttes i kvalet så var jag på plats på Ratinastadion, och jag upplevde nog en liten identitetskris

- Folk frågar alltid vem jag hejar på, Finland eller Kroatien. Jag måste säga att då de möttes i kvalet så var jag på plats på Ratinastadion (i Tammerfors, red.anm.) och upplevde nog en liten identitetskris, säger Budaneć och skrattar.

- Men jag hade min kroatiska spelskjorta på och jag är nog sist och slutligen Kroatiensupporter. Samtidigt hoppas jag ju att finländsk fotboll växer och utvecklas och att landslaget ska gå bra.

VM-stämning i Kaliningrad

Budaneć har också sett sitt Vatreni spela i årets VM. Han var på plats i 2-0 segern över Nigeria i Kaliningrad, där han söp in den inspirerande VM-atmosfären.

- Det var inte alls någon fiendementalitet. Vi hejade och tog foton med nigerianska fans, och hängde med en massa nationaliteters supportrar. Det var en fantastisk upplevele, berättar Budaneć, som har nära till diplomati och kommunikation i egenskap av psykologistuderande och anställd i den konsulterande delen av psykologernas arbetsmarknad.

Bekände färg redan som fyraåring

Budaneć tidigaste minne av fotbollen är världsmästerskapen 1998. Närmare bestämt semifinalen på Stade de France, i Parisförorten Saint-Denis.

Hans pappa vrålar av glädje, för nationalhjälten och Real Madrid-legenden Davor Šuker smäller in ledningsmålet mot värdnationen Frankrike.

- Det är mitt första fotbollsminne, jag var kanske fyra år gammal. Sedan dess har jag hejat på Kroatien, berättar Budaneć.

Då gick det inte som det skulle för landets första egna gyllene generation. Fransmännen frälstes av sin klippa till försvarslegendar Lilian Thuram som med två mål förpassade kroaterna till bronsmatchen mot Nederländerna. Där blev det förvisso brons för legenderna Šuker, Slaven Bilić och hyllade lagkaptenen Zvonimir Boban, men det smakade inte lika gott som det VM-guld Emmanuel Petit och Zinedine Zidane fixade åt hemmalaget mot silvermedaljörerna Brasilien.

Davor Suker mot Makedonien 1999.
Det blev ett brons för det stjärnspäckade kroatiska landslaget som fanns kring millennieskiftet. Det kom 1998, mot Nederländerna. Davor Suker, bilden, var en av legenderna, här under en EM-kvalmatch mot Makedonien 1999. Davor Suker mot Makedonien 1999. Bild: EPA/GEORGI LICOVSKI Davor Šuker

Nu möter Kroatiens andra gyllene generation ett kanske lika starkt Frankrike i landets första VM-final, men enligt Toni Budaneć handlar det inte om revansch.

- Kroatien har chans att visa att man kan gå hela vägen, att vi som litet land klarar av att vinna guld. Men jag skulle inte kalla det revansch.

- Jag har stor respekt för Frankrike, de är en stor fotbollsnation och de har ett starkt lag men jag vågar påstå att Kroatien är lite mer favorit. Vi har momentet och vind i seglen, och så är vi lite utmanare med tanke på att vi bara är fyra miljoner, säger Budaneć.

Han medger dock att Kroatien efter tre raka övertidsmatcher kan få det svettigt mot ett Frankrike som inte spelat tilläggstid alls i turneringen.

"Hoppas alla kan koncentrera sig på fotbollen"

Delar av de kroatiska fansen, speciellt i hemlandet, har indikerat att de nästan skulle vara gladare åt en förlust. Så var åtminstone fallet inför semifinalen, och orsaken är rent politisk.

Det kroatiska fotbollsförbundet har kritiserats hårt de senaste åren, på grund av att det anses alldeles för korrupt. I EM i Frankrike 2016 störde kroatiska fans sitt eget lags match så att den tvingades till ett uppehåll, och trots att situationen sedan dess blivit bättre finns det ännu många som tycker att man kunde gallra ytterligare i förbundets led, så att oegentligheterna i finanserna och spelaruttagningarna skulle försvinna för gott.

Toni Budaneć förstår frustrationen men hoppas stridsyxan kunde grävas ner för åtminstone finalen.

- Förbundet har haft problem och jag förstår dem som vill protestera mot korruptionen. Men jag önskar och tror att vi nu ska fokusera på det som är det viktiga, det vill säga fotbollen och finalen.

Må bäste lag vinna

Budaneć hoppas såklart att Kroatien vinner finalen, trots att de möter ett både defensivt och offensivt avancerat lag på en helt annan nivå än Danmark, Ryssland och till och med England. Kroaterna slog däremot ett på pappret starkt Argentina med 3-0 i gruppspelet, så hoppet lever.

Kroatien kommer att få medalj och redan det är värt att fira

Men även om det blir förlust tänker Budaneć inte låta sig bli alltför besviken.

- Jag har sagt från början av turneringen att det bästa laget måste vinna guld. Om Frankrike spelar bättre så kommer jag att respektera resultatet även om det blir förlust för oss.

- Vi måste redan nu vara otroligt glada. Kroatien kommer att få medalj och redan det är värt att fira, säger Toni Budaneć.

Ajmo, Hrvatska!

Läs också

Nyligen publicerat - Sport