Hoppa till huvudinnehåll

Kaisa och Christoffer Leka paddlar genom Karelen - en resa som kräver tålamod och choklad

Kaisa och Christoffer Leka med vännerna Ea och Antti paddlar genom Karelen.
Kaisa och Christoffer Leka paddlar genom Karelen tillsammans med vännerna Ea och Antti. Kaisa och Christoffer Leka med vännerna Ea och Antti paddlar genom Karelen. Bild: Kaisa Leka Kaisa Leka,Ryssland,Karelen,kajak,paddling,Borgå,Christoffer Leka,floder, åar och älvar,Petrozavodsk,Petroskoj

Konstnärsparet Kaisa och Christoffer Leka från Borgå begav sig ut på ett nytt äventyr i början på juni. De försöker paddla med kajak genom ryska Karelen.

Kaisa och Christoffer Leka har sällskap av vännerna Ea och Antti och när de startade beräknade de att resan skulle ta ungefär två månader.

När Yle Östnyland når resenärerna per telefon befinner de sig på floden Svir som slingrar sig mellan sjöarna Onega och Ladoga.

- Vi är vid den första slussen på floden Svir, helt nära staden Podporozhye, berättar Kaisa Leka.

Kaisa och Christoffer Leka med vännerna Ea och Antti i Karelen.
Kaisa, Christoffer, Ea och Antti i början av sin expedition. Kaisa och Christoffer Leka med vännerna Ea och Antti i Karelen. Bild: Kaisa Leka Kaisa Leka,Ryssland,Karelen,kajak,paddling,Borgå,Christoffer Leka,floder, åar och älvar

Hur har resan gått så där överlag?

- Resan har gått överraskande bra. Vi har haft tur med väder och vind och främst med vind. Vi har inte behövt stå i hamn många dagar, säger Christoffer Leka.

- När vi blev tvungna att ta en paus var det mycket lämpligt i Petroskoj så att vi fick sova inomhus och njuta av stadslivet, säger Kaisa Leka.

Kaisa, Ea och Antti vilar efter en etapp i kajak.
Kaisa, Ea och Antti slår läger vid strandkanten. Kaisa, Ea och Antti vilar efter en etapp i kajak. Bild: Kaisa Leka Kaisa Leka,Ryssland,Karelen,kajak,paddling,Borgå,Christoffer Leka

Hur har ni övernattat under resans gång?

- Mestadels har det varit tältande. Vi har hittat en strand eller en liten bergsklippa som vi har övernattat på. Antti har gjort en liten brasa så att vi har fått litet värme och kunnat torka saker, säger Christoffer Leka.

Har ni stött på bekymmer?

- Nej, ingenting utöver det normala att det ibland regnar och är fuktigt. Det går inte att undvika myggen på den här resan, så de här evinnerliga insekterna har varit den största motgången.

Kaisa Leka paddlar på floden Vyg i Karelen.
Höga vågor på floden Vyg i Karelen. Kaisa Leka paddlar på floden Vyg i Karelen. Bild: Kaisa Leka Kaisa Leka,Ryssland,Karelen,kajak,paddling,Borgå,Christoffer Leka,floder, åar och älvar

Hur långt har ni paddlat per dag?

- Det har blivit längre och längre när konditionen har stigit. Vi hade ganska mycket motvind i början så vi fick ta det lugnt och gjorde 10-15 kilometers dagar. Igår paddlade vi 32 kilometer och det är vårt senaste rekord, säger Kaisa Leka.

Det rekordet kan möjligen slås eftersom sällskapet nu paddlar medströms i medvind.

Christoffer Leka yogar vid strandkanten någonstans i Karelen.
Christoffer Leka yogar vid Uikujärvis strand. Christoffer Leka yogar vid strandkanten någonstans i Karelen. Bild: Kaisa Leka Kaisa Leka,Ryssland,Karelen,kajak,paddling,Borgå,Christoffer Leka,floder, åar och älvar,Petrozavodsk,Petroskoj

Det viktigaste är inte att ha starka armar, utan tålamod och förmågan att ta det lugnt. Och så behöver man äta mycket, menar paret Leka.

- Vi har allt från linser och ris till pasta och tomatsås och olika ingredienser av soja. Vi har kört med vegetarisk kost på hela resan och en massa choklad.

Hur har människor ni träffat på vägen tagit emot er?

- Under den första halvan av resan träffade vi bara en handfull människor. Det var jätteöde uppe vid Vita havet och Uikujärvi (Vygozero). Det var en upplevelse om man såg en båt per dag vid horisonten. Nu när vi kommit ner längs Svir har vi träffat mycket hjälpsamma och vänliga människor. Alla har varit villiga att stå till tjänst om vi har behövt något, säger Christoffer Leka.

Kaisa Leka talar lite ryska och de flesta som sällskapet har träffat har pratat lite engelska. För det mesta har de lyckats förstå varandra.

Besök i vodkamuseum

En resa längs med de karelska floderna skulle bli långtråkig utan varierande dagsprogram.

- Idag står ett besök på ett vodkamuseum på agendan. Det är Antti som har hittat på det.

Kaisa Leka i en rysk bil i Karelen.
Ibland behövs bilskjuts mellan flodpartierna. Kaisa Leka i en rysk bil i Karelen. Bild: Kaisa Leka Kaisa Leka,Ryssland,Karelen,kajak,paddling,Borgå,Christoffer Leka,floder, åar och älvar

Färden fortsätter sedan med bil som tar sällskapet förbi de två slussarna längs floden Svir. Slussarna är byggda för större båtar och fartyg. Det kan vara direkt farligt att röra sig mellan slussarna i kajaker.

När beräknar ni att vara tillbaka i Borgå?

- Tanken är att vi ska komma till S:t Petersburg den första augusti för att möta skjutsen som ska plocka upp oss. Vi hoppas vara den första eller andra i Borgå, säger Christoffer Leka.

Kaisa och Christoffer Leka paddlar i Karelen
Kaisa och Christoffer Leka paddlar i Karelen Bild: Kaisa Leka Kaisa Leka,Ryssland,Karelen,kajak,paddling,Borgå,Christoffer Leka

- Just nu har vi kommit bra framåt enligt tidtabellen så att vi sku ha några dagar på oss i S:t Petersburg för att se på muséer och njuta av restaurangutbudet som inte har varit så mångsidigt här i småbyarna, säger Kaisa Leka.

Paddlingsäventyret från Vita havet till S:t Petersburg kan du följa med på Instagram under hashtaggen #expeditionkarelia.

Två kajaker vid en strand i solnedgången.
Två kajaker i solnedgången. Två kajaker vid en strand i solnedgången. Bild: Kaisa Leka Kaisa Leka,Ryssland,Karelen,kajak,paddling,Borgå,Christoffer Leka,solnedgång