Hoppa till huvudinnehåll

Sparsam övervakning syns – mer än hälften av båtarna på Lojosjön hade brister

Sjöbevakare Juha Martiskainen sitter i fören i en båt.
Sjöbevakare Juha Martiskainen sitter i fören på sjöbevakarnas ribbåt. På onsdagen granskade de båtar på Lojosjön. Sjöbevakare Juha Martiskainen sitter i fören i en båt. Bild: Sjöbevakningen Sjöbevakningen (Finland),sjöbevakare,Porkala,Lojo sjö,Lojo,granskning,operation,båtar,sjöfarare,juha martiskainen

Då sjöbevakarna granskade båtar hittade man både mindre fel och brister i över hälften av båtarna.

Sjöbevakare från Porkala sjöbevakningsstation granskade sammanlagt 27 båtar under operationen på Lojosjön på onsdagen (11.7). Tre båtförare fick böter och 14 stycken fick en anmärkning för bristfällig utrustning.

- De överlägset största bristerna gällde registreringen av båtarna. Dels saknades registermärkningar, dels stämde registreringsdokumenten inte överens med båtens utrustning, berättar äldre sjöbevakare Mikael Rehn.

Jämfört med båtar till havs så verkar utrustningen ombord vara sämre på båtarna på Lojosjön.

Han säger båtägaren i vissa fall hade bytt motorn i sin båt, men den motorstorleken stod inte i registreringsdokumenten.

- En del båtar hade också brandsläckare som inte hade granskats på länge.

- Jämfört med båtar till havs så verkar utrustningen ombord vara sämre på båtarna på Lojosjön. Det kanske beror på att övervakningen på Lojosjön inte är lika aktiv, säger Rehn.

Färre roderfulla än tidigare

Han berättar att sjöbevakarna utförde 25 alkotest under tillslaget.

- För vissa reagerade mätaren en aning, de hade kanske tagit en öl eller två, men ingen hade druckit för mycket.

- Överlag tycker jag att det rör sig färre onyktra båtmänniskor numera än till exempel i början av 2000-talet, säger Rehn som har tjugo års erfarenhet som sjöbevakare.

En båt ligger förtöjd vid en brygga.
Sjöbevakarna utförde sjötrafikövervakningen med sin ribbåt. En båt ligger förtöjd vid en brygga. Bild: Sjöbevakningen Sjöbevakningen (Finland),sjöbevakare,Porkala,Lojo sjö,Lojo,granskning,operation,båtar,sjöfarare

Det här är faktiskt positivt liksom också att det i de flesta båtarna fanns tillräckligt med flytvästar.

- Särskilt unga människor använde flytväst.

I varje båt ska det finnas en godkänd flytväst per person ombord.

Några gånger per sommar

Mikael Rehn berättar att sjöbevakarna från Porkalastationen gör några sådana här sjötrafiksövervakningar varje sommar. Han säger att Lojosjön hör till stationens verksamhetsområde.

- Vi tar vår ribbåt på en trailer och åker till Lojosjön. Vi gör inte sådana här operationer till andra insjöar.

Sjöbevakarnas båt på en trailer som dras av en paketbild.
Sjöbevakarna drar sin ribbåt med en trailer till Lojosjön. Sjöbevakarnas båt på en trailer som dras av en paketbild. Bild: Sjöbevakningen Sjöbevakningen (Finland),sjöbevakare,Porkala,Lojo sjö,Lojo,granskning,operation,båtar,sjöfarare

Sjöbevakarna fick ett positivt mottagande av båtfolket på Lojosjön.

- Huvudsakligen var det bemötande vi fick väldigt gott. De flesta tyckte det är bra att vi granskar båtar också på Lojosjön.