Hoppa till huvudinnehåll

Trumps Europaturné fortsätter i Storbritannien - dricker te med drottningen och häcklas av demonstranter

USA:s president Donald Trump har landat i Storbritannien. Trump ska träffa premiärminister Theresa May för att tala säkerhetspolitik, handel och brexit men blickarna riktas också mot de tiotusentals demonstranter som vill signalera att han inte är välkommen.

På torsdagen deltar Trump i en middag vid Blenheim Palace utanför Oxford tillsammans med premiärminister Theresa May, ministrar och ett hundratal representanter för näringslivet.

På fredagen fortsätter programmet med ett möte vid premiärministerns rekreationsbostad Chequers. Då ska ledarna bland annat diskutera Ryssland, handelsrelationerna mellan Storbritannien och USA, brexit och Mellanöstern.

Storbritanniens premiärminister Theresa May håller presskonferens i London angående attacken i Syrien.
Storbritanniens premiärminister Theresa May lyckades i början av veckan avvärja en regeringskris i Storbritannien. Nu hoppas hon att mötet med Trump ska ge signaler om goda handelsrelationer med USA efter brexit. Storbritanniens premiärminister Theresa May håller presskonferens i London angående attacken i Syrien. Theresa May,Syrien,Storbritannien

Innan Air Force One sätter kursen mot Helsingfors på söndag ska han också hinna dricka te med drottning Elisabeth.

Bebisballong ovanför London på fredag

Det är ändå inte bara med öppna armar som Trump tas emot av britterna.

Myndigheterna räknar med upp till 100 demonstrationer mot den amerikanska presidenten under hans fyra dagar långa besök.

Demonstranter med May- och Trump-masker demonstrerar mot Trumps tilltänkta statsbesök i London 20.2.2017
Också senast Trump planerade att besöka Storbritannien i början av 2017 demonstrerade britterna mot USA:s president. Demonstranter med May- och Trump-masker demonstrerar mot Trumps tilltänkta statsbesök i London 20.2.2017 Bild: EPA/ANDY RAIN Theresa May,Donald Trump,demonstrationer (samhälleliga händelser)

De största ordnas i London på fredagen där hittills 60 000 personer meddelat att de kommer att demonstrara mot Trumps besök. Då kommer också en bebisballong som föreställer Trump att sväva över staden.

Trump har ändå tagit nyheterna om protester med ro. Under sin presskonferens efter Natomötet i Bryssel på onsdag förmiddag viftade han bort journalistkårens frågor på ämnet.

- Jag tror de gillar mig mycket i Storbritannien, sade Trump.

Bebisballong föreställande Donald Trump.
Den här uppblåsta presidenten kommer att sväva över Londons gator på fredag. Bebisballong föreställande Donald Trump. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Ballong,London

Men en opinionsmätningsom YouGov släppte på onsdagen berättar en annan historia.

Undersökningen visar att 77 procent har en negativ inställning till Trump. Hälften av britterna anser att besöket över huvudtaget inte borde ordnas.

Det pågår också en kampanj för att få låten "American idiot" av pop-punkbandet Green Day att klättra upp som listetta på Storbritanniens singellista.

Kan hjälpa May ur knipa

Storbritanniens premiärminister Theresa May hoppas att Trumps besök ska hjälpa henne ur den inrikespolitiska knipa hon befunnit sig i under början av veckan.

Inför Trumps besök har May i ett utlåtande sagt att besöket i stor utsträckning ska fokusera på handelsfrågor och att stärka försvarssamarbetet mellan Storbritannien och USA.

Förhoppningen är att besöket ska lägga grunden för ett nytt frihandelsavtal mellan länderna.

Utrikesminister Boris Johnson är ute i blåsväder igen på grund av en vits om lik i Libyen
I måndags avgick Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson i protest mot Mays brexitstrategi. Trump, som likt Johnson, tros stöda en tuffare brexit har sagt att han kanske vill träffa Johnson under sitt besök. Utrikesminister Boris Johnson är ute i blåsväder igen på grund av en vits om lik i Libyen Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAG Boris Johnson,Konservativa partiet (Storbritannien),Storbritannien

Sedan Mays regering i fredags presenterade sin plan för brexit har både Storbritanniens brexitminister och utrikesminister avgått i protest mot planerna på nära handelsrelationer med EU efter brexit.

Ministrarna har ersatts av ministrar mera lojala till Mays planer.

Samtidigt går spekulationerna heta om splittingen inom Mays konservativa Tory-parti och hennes framtid på premiärministerposten.

Reuters, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes