Hoppa till huvudinnehåll

Tung kväll i Europa League-kvalet – samtliga finländska lag föll på hemmaplan: ”En total katastrof”

Robert Skov firar mål, Ilvesspelare deppar.
Robert Skov avgjorde för FC Köpehamn mot KuPS. Robert Skov firar mål, Ilvesspelare deppar. Bild: Lehtikuva fotboll,Ilves Tammerfors (Fotboll),FC Köpenhamn,Robert Skov

FC Lahti, Ilves och KuPS har alla hamnat i ett prekärt läge i kvalet till Europa League. Samtliga lag föll i den första matchen och sämst gick det för FC Lahti som släppte in tre bollar mot FH från Island.

Fyra finländska klubbar har ett Europaäventyr att se fram emot i sommar. HJK kvalar till Champions League medan FC Lahti, Ilves och KuPS har siktet inställt på Europa League.

Men de tre finländska lagen har hamnat i ett jobbigt läge direkt i Europa League -kvalet. Samtliga förlorade den första matchen i dubbelmötet.

Ilves höll nollan mot Slavia Sofia i 80 minuter men då kom målet som gav bulgarerna segern. Momchil Tsvetanov såg till att det är fördel för Slavia Sofia inför returen nästa vecka.

– Jag är besviken på resultatet och att vi släppte in ett mål. Vi har en tuff uppgift framför oss. Under långa stunder spelade vi bra och vi har inte gett upp, säger Ilves tränare Jarkko Wiss till STT efter matchen.

Uppförsbacke för FC Lahti

För KuPS som gör sitt första framträdande i Europa på sex år blev det också en 0–1-förlust mot FC Köpehamn. Den danska U21-landslagsmannen Robert Skov prickade in segermålet från drygt 16 meter då en kvart återstod att spela.

– Vi gjorde många bra saker i matchen så förlusten svider. Oavgjort skulle ha varit okej men vi gick för seger, säger målvakten Otso Virtanen till STT.

För FC Lahti ser läget riktigt dystert ut. Laget föll med 0–3 mot isländska FH efter en svag start på matchen. Gästerna tog ledningen redan i den fjärde minuten och kvarten senare stod det 2–0.

FC Lahti gick på ytterligare en smäll i slutminuterna då FH gjorde ett tredje mål. 0–3 i baken betyder att FC Lahti har ett massivt berg att bestiga i returen.

– En total katastrof, kommenterar tränaren Toni Korkeakunnas.

Resultat:

FC Lahti – FH 0–3

Ilves – Slavia Sofia 0–1

KuPS – FC Köpenhamn 0–1

Läs också

Nyligen publicerat - Sport