Hoppa till huvudinnehåll

Tysk domstol: Katalanledaren Puigdemont kan utlämnas till Spanien

Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont riskerar 25 års fängelsestraff i Spanien Carles Puigdemont. Bild: EPA-EFE/Quique Garcia Carles Puigdemont,Katalonien

Högsta domstolen i Schleswig-Holstein i Tyskland har dömt att det är möjligt att utlämna den förra katalanledaren Carles Puigdemont till Spanien.

Puigdemont ska utlämnas för förskingring av offentliga medel, men inte för åtalen om uppror och högförrederi, dömde högsta domstolen i Schleswig-Holstein.

Ingen utlämningsorder har ännu skrivits under. Tyska statsåklagare meddelade strax efter domen att de ska avgöra om utlämningen verkligen kommer att verkställas.

Puigdemont anklagas för att använt över 1,6 miljoner euro fel. Till exempel anser Spanienatt han inte hade mandat att anställa internationella observatörer under folkomröstningen om Kataloniens självständighet.

Puidgemont greps i mars i Tyskland på en Europeisk arresteringsorder för sin roll i Kataloniens försök att bli självständigt.

Han har enligt Reuters uppgett att han kommer att överklaga domen. Puigdemont, som efter omröstningen gick i frivillig exil i Belgien, riskerar 25 års fängelse.