Hoppa till huvudinnehåll

Vilda djur lider av värmen - söker sig till kusten för vatten

En älg springer över en väg.
Många större däggdjur söker sig till kusten för att hitta vatten. Arkivbild. En älg springer över en väg. Bild: Mostphotos älg

Skogens stora däggdjur kan bli en vanlig syn ute vid kusten om sommaren och torkan fortsätter. Vattnet sinar också i skogen och då söker många djur sig vidare i jakten på vatten.

På Finlands skogscentral säger Mårten Lövdahl att det inte finns mycket vatten i diken i skogen just nu på grund av torkan. Men det finns fortfarande vatten i träsken och insjöarna.

- Det är nog väldigt torrt. Det har egentligen inte regnat några mängder att prata om på hela sommaren. Det har kommit några skurar men det sögs upp direkt på ytan. Grundvattnet är fortfarande lågt och diken är nästan torra, säger Lövdahl.

Mårten Lövdahl har koordinerat projektet kring Vörå rullskidbana.
Mårten Lövdahl. Mårten Lövdahl har koordinerat projektet kring Vörå rullskidbana. Bild: Yle/Malin Hulkki Österbotten (historiskt landskap),mårten lövdahl

Kan bli problem om de inte hittar vatten

Stefan Pellas, jaktchef på Finlands viltcentral Kust-Österbotten, säger att de stora däggdjuren kan komma att söka sig till kusten i jakt på vatten.

- Det kan bli ett problem på många ställen om man inte hittar vatten, säger Pellas.

Privatpersoner kan inte hjälpa stora djur men nog små

Som privatperson kan man hjälpa de mindre djuren med att lägga ut vatten. Fågelbad åt småfåglar fungerar, säger Pellas. Men till de större djuren som till exempel älgar fungerar det inte att lägga ut vatten.

- Man kan nog inte göra något som privatperson utan det handlar om större ingrepp som dammar och dylikt där vatten stannar upp. Det är väldigt svårt att kunna göra något för de vilda djuren utan de måste söka sig till platser där det finns vatten.

Det är alltså inte läge att lägga ut vatten här och där?

- Nej, det är nog inget som de går på. De har naturliga instinkter att söka sig till vatten.

Stefan Pellas är jaktchef i Kust-Österbotten.
Stefan Pellas. Stefan Pellas är jaktchef i Kust-Österbotten. Bild: Yle/Kati Enkvist. pellas

Lagom med regn kunde underlätta

Jämna skurar med regn skulle vara att föredra för djuren.

- Det är väldigt torrt så vatten skulle få komma i lämpliga mängder. Men det är ganska torrt i marken så det borde regna ganska mycket före vattnet börjar stiga.

Men det är inte alla djur som lider i värmen. Skogshönsfåglarna trivs i värmen.

- Om det regnar mycket när de kläcks och har små dunungar kan de frysa ihjäl. Men i år har jag hört att man sett skogshönskullar lite här och där. Det är positivt.