Hoppa till huvudinnehåll

De stämmer träff på Facebook och upptäcker sedan sin nya hemort tillsammans

Två kvinnor i löparkläder som springer på en mossig granskogsbacke.
Först kommer man överens på Facebook. Medlemmar i Virve Savoilas grupp har till exempel sprungit i skogen och gått på teater. Arkivbild. Två kvinnor i löparkläder som springer på en mossig granskogsbacke. Bild: Esa Saari / Yle stiglöpning,löpning,motion,friluftsmotion,friluftsliv,vandring,Strömsö (tv-program),Elin Skagersten-Ström

Undrar du vem du ska ta med på parkyogan eller hur du hittar någon att gå med på teaterföreställningen? Det undrade också nyinflyttade Virve Savoila. Lösningen blev att skapa en Facebook-grupp.

För tre och halvt år sedan bar Virve Savoilas flyttlass av till Tenala eftersom hon hade fått jobb i närheten. Till en början kände hon inte alltför många i regionen.

- Jag kände nog en del folk men absolut inte i den mån som jag känner folk nu när jag har gjort något konkret. Den här Facebookgruppen Kultur- & motionsklubben Raseborg är en del av det konkreta.

- Sedan är jag väl ganska utåtriktad och social så det är inte så svårt för mig att hitta sällskap. Men social media har såklart hjälpt till, säger Savoila.

En bild på en kvinna med rosa keps och blå tröja som står framför en buske. Personen på bilden är Virve Savoila
Virve Savoila. En bild på en kvinna med rosa keps och blå tröja som står framför en buske. Personen på bilden är Virve Savoila Bild: Anna Björkqvist / Yle Västnyland,Tenala,raseborgare

Savoila står bakom Facebookgruppen Kultur- & motionsklubben Raseborg. Den är till för människor som vill gå på kulturevenemang och som vill motionera tillsammans med andra.

Hon upplevde att ingen av de lokala Ekenäsgrupper hon gick med i kunde uppfylla just det kriteriet.

- Det som jag ville var att få den kontakten att jag kan fråga någon att "Hej kommer du med mig och se på den här utställningen?". Det skulle jag inte göra i en grupp med hundratals medlemmar, säger Savoila.

Hon tillägger att hon också ville ha en grupp som var sluten och där hon kunde bjuda in personer som hon ville gå på evenemang med.

Därför bestod gruppen till en början av Savoilas vänner och endast av 15 medlemmar. Ungefär två år senare har gruppen över 40 medlemmar.

- Nu känner jag absolut inte längre alla som finns i gruppen men det gör ingenting, säger Savoila.

En av träningsformerna som gruppen har provat på är terränglöpning.

Terränglöpning för kropp och sinne

Terränglöpning, eller traillöpning, är en ganska ny sport i Finland. Den kommer ursprungligen från USA och österbottniska Ida Kronholm är en av dem som har tagit sporten till Finland.

- Den största skillnaden är att man får ett helt annat tänk kring löpningen. Oftast då man springer på asfalt så får man ofta frågan om kilometertid eller hur länge en viss sträcka tog. När man springer i skogen så kan man bra lämna klockan hemma och fara ut på en njuttur, säger Kronholm.

Då kan utövaren springa en viss sträcka men till exempel ta en paus ifall personen kommer till en fin sjö.

Att springa i skogen är inte i sig en ny sak men att kalla det för trailöpning är nytt och det har gjort att det har uppstått ett stort intresse för sporten.

Fördelar med att springa i skog

Terränglöpning kan ses som en skonsam sport eftersom underlaget är mjukare.

- För sådana som har haft problem med knän och leder då de springer på asfalt så funkar det bra att de springer i skogen.

Skogens stigar och mossan bidrar med en naturligare dämpning. Skogens varierande miljö gör också att utövaren måste vara mera mentalt närvarande.

- Du kan inte låta tankarna fara iväg utan måste tänka på nästa steg och du måste vara här och nu, säger Kronholm.

Intervjun med Ida Kronholm är gjord av Elin Skagerstedt-Ström i tv-programmet Strömsö i maj.

Löper i Västerby

Virve Savoila introducerades till terränglöpning via Kultur- och motionsklubben i Raseborg. I vintras föreslog hennes kompis Tjurre Lindfors att de skulle fara och springa med pannlampor i skogen i Västerby i Ekenäs.

- Tjurre hittar i Västerby friluftsområde som i sina egna fickor, säger Savoila.

Personer som står i mörkret och det enda som syns är pannlampor och reflex.
Terränglöpning i mörkret i Västerby i januari 2018. På bilden Ville Vuorelma, Virve Savoila Tjurre Lindfors, Dan Söderlund och Patrick Jönsson. Personer som står i mörkret och det enda som syns är pannlampor och reflex. Bild: Privat terränglöpning,Västnyland,Ekenäs,virve savoila

Första rundan var de mellan tre-fyra personer och så har det fortsatt. Hon berömmer friluftsområdet i Västerby och tycker att området är fantastiskt.

- Man kan springa en stund och sedan fast ta ett dopp i någon sjö, säger Savoila.

Ida Kronholm kallar också terränglöpning för så kallad upplevelselöpning eftersom mycket handlar om att njuta av naturen.

Ingen reklam

Gruppen verkar i Raseborg och även lite Hangö.

- Om man håller ögonen öppna lite och är intresserad av att gå och göra saker så märker man att det finns hur mycket som helst att göra, säger Savoila om evenemangsutbudet i regionen.

Då Savoila skapade gruppen ville hon inte att den skulle bestå av olika inlägg som marknadsför kommande evenemang.

- Jag hade en agenda om att det inte bara skulle vara en informationskanal där man delar saker för sådana grupper finns det redan. Det handlar om att konkret hitta sällskap och sedan förverkliga det man vill göra, säger Savoila.

Lärde känna människor

Gruppen består av både av nyinflyttade och ortsbor som någon av gruppmedlemmarna känner. Savoila vet inte exakt hur många som är uppväxta i trakten och hur många som har flyttat till orten.

Är den här Facebookgruppen ett steg mot att lära känna människor när man kommer till en ny ort?

- Absolut, och många av de människor som är med i gruppen är inte härifrån ursprungligen så det har också varit en gemensam nämnare för oss, säger Savoila.

Är det lätt eller svårt att lära känna någon som nyinflyttad?

- Jag tänker att det inte är så svårt men det har att göra med hurdan jag är själv.

Hon har byggt upp en vänkrets i området. De flesta av dem bor i Ekenäs.

En bild på människor som sitter i en biosalong och ler mot kameran.
Stand up med Henrik Schyffert på Karelia i februari 2018. På bilden Annina Vartio, Ville Vuorelma, Eva Länsiluoto och Virve Savoila. En bild på människor som sitter i en biosalong och ler mot kameran. Bild: Privat Ekenäs,kultur,Västnyland,virve savoila

Savoila tror att det är lättare lära känna människor via sociala medier, även om hon också tror att det är på gott och ont.

- Sociala medier kan lätt vara en stor tidstjuv, men i det här specifika fallet med den här Kultur- och motionsklubben så känns det som att vi är på väg att göra något konkret "face to face". Då får det ta den tid det tar att styra upp det online, säger Savoila.

De brukar vara ungefär fyra personer som åker iväg per evenemang.

- Som mest har vi varit kanske tio personer. För en månad sedan var vi i Karis på teater och då var vi åtta personer vilket jag tycker att är många då man ska försöka hitta ett datum som passar, säger Savoila.

I dag lever många ett aktivt liv och har en fullspäckad kalender.

- Jag tror inte att jag känner någon som har en massa tid över. Jag tror att det gäller hela västvärlden och hur vi lever våra liv. Men det är det som är bra i gruppen, man ser vad som delas och vem som kan komma med, säger Savoila.

Unik funktion

I Västnyland finns det flera Facebook-grupper som på olika sätt för samman ortsbor. Exempel på sådana är till exempel Det händer i Ekenäs, Hangöbo/Hankolainen och Tenala, tejnala tenhola.

De flesta grupperna är ändå främst en plats att tala med varandra online och att marknadsföra evenemang. Grupperna har också väldigt många medlemmar.

Savoilas grupp har en annan funktion vilket också påverkar hur många som kan vara med.

- Jag tror 50 är helt okej och 100 ännu är okej, jag vill inte stänga ute någon. Om vi är det dubbla så tror jag faktiskt att idén om att man ska göra något på riktigt går lite förlorad.

- Men med det sagt så är man ändå välkommen att gå med och följa med vad vi gör, säger Savoila.

En bild på fyra personer som står på rad. De har deltagit i orientering och håller i varsin kompass. De är idrottsklädda.
Orientering i Bromarv på World Orienteering Day 23.5.2018. På bilden Hanna Björkstrand, Virve Savoila, Tjurre Lindfors och Ville Vuorelma. En bild på fyra personer som står på rad. De har deltagit i orientering och håller i varsin kompass. De är idrottsklädda. Bild: Privat Bromarv,Västnyland,orientering,kultur- och motionsklubben i Rasborg

Skulle du rekommendera människor att skapa sådana här grupper för sina egna områden?

- Om man har tid och inte tycker att det belastar en. En grupp som har ett neutralt ämne är lätt att administrera.

Känner du till någon Facebook-grupp eller annan grupp där man kan träffas och gå på evenemang tillsammans? Kommentera gärna nedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland