Hoppa till huvudinnehåll

Den här parken renoveras för femte året: "Det är fel mot dem som bor i Mellungsbacka"

En avstängd park med trappor framför Mellugnsbacka metrostation. Parkens stenbeläggning är inte i skick, och det står högar av kakel i parken. En pojke klättrar på en träkonstruktion i parken.
Så här har Bredbergstorget sett ut de fem senaste somrarna. Byggarbetet stoppade inte några barn från att träna parkour på parkens träkonstruktioner. En avstängd park med trappor framför Mellugnsbacka metrostation. Parkens stenbeläggning är inte i skick, och det står högar av kakel i parken. En pojke klättrar på en träkonstruktion i parken. Bild: Yle/Lukas Rusk bygge,trappor,Helsingfors,Park,Yit oyj,Lemminkäinen,Mellungsbacka,laakavuorentori

En stenpassage som går genom Bredbergstorget i Mellungsbacka revs i sommar upp för femte året i rad. Invånarnas tålamod håller på att ta slut och de undrar varför arbetet aldrig blir klart. På grund av en värmeslinga som vägrar fungera, svarar staden.

- Passagen är i en park som många går igenom på väg till metron. Att den är uppriven varje sommar gör det inte trivsamt precis, säger Patrick Wikblad, kommunikatör för stadsdelsföreningen Mellunmäki-seura.

Parken, som det lilla torget och passagen ligger i, är strax brevid metrostationens norra ingång.

Den är byggd ovanpå ett gammalt schakt, som användes då metrospåret förlängdes till Mellungsbacka.

Mellungsbackabon Sebastian står på trapporna på Bredbergstorget. Han är klädd i svarta kläder, med svarta solglasögon och ser bestämd ut.
- Det är väldigt konstigt att passagen rivs upp igen med tanke på att de hållit på i flera år, säger Mellungsbackabon Sebastian. Mellungsbackabon Sebastian står på trapporna på Bredbergstorget. Han är klädd i svarta kläder, med svarta solglasögon och ser bestämd ut. Bild: Yle/Lukas Rusk bygge,trappor,Helsingfors,Park,Yit oyj,Lemminkäinen,Mellungsbacka,laakavuorentori

- De satte upp bommar här i början av maj och sedan hände det inte någonting på några veckor, berättar Mellungsbackabon Sebastian.

Sebastian säger att han kanske tre gånger sedan dess sett att någon arbetat i parken.

- Av tre arbetsmän gör kanske en något smått och två petar på sina telefoner, säger Sebastian.

Det är ju på sommaren som man skulle vilja sitta där och läsa en bok eller något― Patrick Wikblad, kommunikatör för Mellunmäki-seura

Till saken hör att passagens stenbeläggning alltid sätts på plats till hösten.

- Trappan har inget vinterunderhåll men finns där bara lite is kan man gå där, säger Sebastian.

- Det är ju på sommaren som man skulle vilja sitta där och läsa en bok eller något, säger Wikblad från Mellunmäki-seura.

Wikblad säger att det finns många andra byggprojekt i Mellungsbacka som förfular stadsmiljön.

- Det här gör det inte bättre. Det är fel mot dem som bor i Mellungsbacka, säger Wikblad.

En värmeslinga som bara inte blir bra

Problemet är en värmeslinga som installerades i trappan år 2013. Den fungerar fortfarande inte, säger enhetschef Erkki Nurmi vid Helsingfors stadsmiljösektors helhet för byggnader och allmänna områden.

- Problemet är att vi på sommaren inte kan testa ifall kablarna fungerar. Några år har vi inte kunnat testa dem ens på vintern eftersom det inte varit tillräckligt kallt, säger Nurmi.

Han säger att de på sommaren endast kan testa ifall det går elström genom slingan. Sedan är det en helt annan fråga ifall slingan verkligen smälter is och snö på vintern.

Staden anställde byggföretaget Lemminkäinen för att installera slingan 2013. Lemminkäinen är i dag en del av YIT. Värmeslingan har inte börjat fungera, så YIT är förpliktigad att reparera den.

En avstängd park med trappor. Parkens stenbeläggning är inte i skick, och det står högar av kakel i parken.
Parken är byggd ovanpå ett gammalt schakt, som användes då metrospåret förlängdes till Mellungsbacka. En avstängd park med trappor. Parkens stenbeläggning är inte i skick, och det står högar av kakel i parken. Bild: Yle/Lukas Rusk bygge,trappor,Helsingfors,Park,Yit oyj,Lemminkäinen,Mellungsbacka,laakavuorentori

Staden har redan betalat för värmeslingan då den ursprungligen installerades, så YIT får inga mer pengar för slingan. Det kan vara en orsak till att arbetet inte framskrider, säger Nurmi.

- Det här renoverandet är inte lönsamt för dem - de vinner inget på det här, det bara kostar.

YIT: "Vi har också gjort misstag som fördröjt arbetet"

Jonne Lalli på YIT är arbetsledare för Bredbergstorgets bygge. Han bekräftar att det är värmeslingan som är problemet.

- Slingan har inte hållit. Den har fungerat alltid då och då men aldrig helt som det varit tänkt.

En avstängd park med trappor framför Mellugnsbacka metrostation. Parkens stenbeläggning är inte i skick, och det står högar av kakel i parken.
Parken ligger brevid Mellungsbacka metrostations norra öppning. En avstängd park med trappor framför Mellugnsbacka metrostation. Parkens stenbeläggning är inte i skick, och det står högar av kakel i parken. Bild: Yle/Lukas Rusk bygge,trappor,Helsingfors,Park,Yit oyj,Lemminkäinen,Mellungsbacka,laakavuorentori

Han säger att YIT som bäst väntar på att staden ska acceptera företagets nya plan för hur slingan ska byggas. Det är det huvudsakliga skälet till att arbetet stått stilla.

- Jag medger att vi också gjort misstag som fördröjt arbetet, säger Lalli.

Däremot säger han att Helsingforsborna inte behöver oroa sig för att deras skattepengar går till spillo.

- Det är vi och företaget som gjort värmeslingan som står för notan.