Hoppa till huvudinnehåll

Ingen torghandel och inga vattenbussar från Salutorget - det här vet vi nu om trafiken under toppmötet

Salutorget i Helsingfors sommaren 2014
Det blir ingen torghandel på Salutorget under måndagens toppmöte. Salutorget i Helsingfors sommaren 2014 Bild: Yle/Linnea de la Chapelle salutorget i helsingfors

Det blir ingen torghandel på Salutorget på måndag. Toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin kommer begränsa trafiken i centrala Helsingfors avsevärt.

Möjligheterna att röra sig vid Salutorget kommer att begränsas avsevärt under toppmötet på måndag den 16 juli.

- Mötet leder till omfattande förändringar i trafiken, och det begränsar vistelsen och trafiken på Salutorget. Det betyder att torgverksamheten inte ordnas och vattenbussar och kryssningstrafik trafikerar inte från Salutorget, säger Tommi Laitio, avdelningschef på kultur- och fritidssektorn i Helsingfors.

I ett pressmeddelande ber staden om ursäkt till de invånare som kommer att påverkas av den uteblivna båttrafiken och till torgföretagarna.

Sveaborg fortfarande oklart

Det är ännu oklart hur trafiken till Sveaborg kommer att fungera under mötet.

Undantagsvis kommer servicefärjan mellan Skatudden och Sveaborg att prioritera passagerare under toppmötet.

- Sveaborg är vår främsta prioritet, färjan från Skatudden kommer att gå de tider som den vanliga färjan normalt går, säger Petri Saari vid HRT.

Färjan, som normalt används för godstrafik, har plats för mellan 200 och 250 passagerare.

Man räknar också med en del andra ändringar i kollektivtrafiken. Polisen, staden och Helsingforsregionens trafik har meddelat att närmare information ges först i ett senare skede.

Svetsade brunnslock och 2000 poliser

- Det är ett av de största polisuppdragen någonsin, säger överkonstapel Heidi Warelius på Helsingforspolisen.

Och hon vet vad hon talar om, eftersom hon har deltagit i såväl Gorbatjov-Bush och Jeltsin-Clinton under sin karriär.

- Det kommer poliser från hela landet, ända från Lappland tror jag. Sammanlagt arbetar mellan 1000 och 2000 poliser med toppmötet.

Polisen ska säkra lugn, lag och ordning i Helsingfors centrum under dagen och det innebär bland annat stängda gator och övervakning av demonstrationer.

Poliskommisarie Heidi Warelius står framför grå vägg, blickar allvarligt i fjärran.
Heidi Warelius. Poliskommisarie Heidi Warelius står framför grå vägg, blickar allvarligt i fjärran. Bild: Yle/ Karin Filén polis

På torsdagen svetsade Polisen också fast en mängd brunnslock i Helsingfors för att minimera riskfaktorer.

Warelius säger att områden säkert kommer att stängas av och att det då märks genom att poliser schasar bort dig om du försöker ta dig dit. Centrum kan allmänt vara bra att undvika, enligt Warelius.

- Trafiken kommer att löpa dåligt i centrum, så jag rekommenderar att folk använder kollektivtrafiken, och kanske inte alls kommer till innerstan.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen