Hoppa till huvudinnehåll

Nöjda stafettherrar trots missad finalplats – svensk nära historisk medalj i slägga

Finlands stafettkvartett kramar om varandra
Finlands kvartett gick inte vidare från försöken. Finlands stafettkvartett kramar om varandra Bild: Lehtikuva friidrott,Juniorvärldsmästerskapen i friidrott

Utan Samuel Purola och Riku Illukka blev det ingen final för Finlands lag i den korta stafetten. Det nykomponerade laget stod ändå för en gedigen insats i försöken. I släggringen tappade svensken Ragnar Carlsson bronsmedaljen i den sista omgången.

Jesse Väyrynen, Santeri Örn, Konsta Alatupa och Tommi Mäkinen fick försvara Finlands färger i den korta stafetten i junior-VM. Ett reservbetonat lag då Samuel Purola saknades på grund av feber och Riku Illukka på grund av ryggbesvär.

Kvartetten gjorde en fullt godkänd insats i försöksheatet och slutade fyra med tiden 40,26. Tiden räckte ändå inte för en finalplats och det blåvita laget landande på en slutlig tionde plats.

– Det var en bra prestation med tanke på hur lite vi har hunnit träna, säger Finlands startman Jesse Väyrynen.

Laget skulle ha behövt löpa 27 hundradelar snabbare för att gå till final.

USA:s långa guldsvit bröts

Inte heller för Ilkka Alingué blev det någon finalplats i tresteg. Alingué var 22:a i säsongsbästastatistiken inför kvalet och hoppade 15,11 som bäst. Det gav en 20:e plats i kvalet där sju hoppare gick över kvalgränsen 15,80.

– Det är en liten besvikelse men det var väldigt bra stämning här och en fin erfarenhet, säger Alingué.

I damernas korta stafett kommer USA:s långa guldsvit att ta slut. USA har vunnit samtliga stafetter sedan 2004 men årets lag tog sig inte vidare från försöksheatet.

Laget missade i den sista växlingen och ankaret Thelma Davies tappade pinnen. Amerikanskorna diskades precis som också Jamaica.

Besvikna amerikanska löpare
Besvikna amerikanska löpare Bild: Lehtikuva friidrott,Juniorvärldsmästerskapen i friidrott

Carlsson nära medalj i slägga

Sverige har aldrig tagit en släggmedalj i ett juniorvärldsmästerskap men i dag var det riktigt nära. Ragnar Carlsson kastade nytt personligt rekord med 77,62 i den andra omgången och låg länge tvåa i finalen.

I den femte omgången passerades han ändå av ukrainaren Mykhaylo Kokhan och i den sista omgången gick även landsmannen Mykhaylo Havryliuk om Carlsson. Svensken blev till slut nio centimeter från bronset.

Guldet gick till britten Jake Norris som kastade 80,65 – personligt rekord med 20 centimeter. Norris låg lite risigt till efter de två första omgångarna men lyckades samla sig och blev till slut den första britten att vinna JVM-guld i slägga.

– Det var nästan en perfekt dag. Jag kunde ha börjat finalen lite bättre och i den tredje omgången var jag väldigt nervös. Jag har inte riktigt hunnit smälta det här, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport