Hoppa till huvudinnehåll

Nynazistisk demonstration ett år efter knivattacken i Åbo – motdemonstration planeras

Finska motståndsrörelsens pamflett.
NMR ordnar en demonstration den 18 augusti. Finska motståndsrörelsens pamflett. Bild: YLE/Niclas Lundqvist finska motståndsrörelsen

Nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ordnar demonstration i Åbo den 18 augusti, ett år efter knivattacken i staden.

Rörelsen hävdar på sin hemsida att syftet med demonstrationen är att ”protestera mot nedmonteringen av yttrandefriheten i Finland”.

NMR är en nynazistisk rörelse. Birkalands tingsrätt beslöt i november i fjol att den Nordiska motståndsrörelsen ska läggas ned och i slutet av augusti ska Åbo hovrätt ta ställning till frågan.

I början av året yrkade Polisstyrelsen på ett tillfälligt verksamhetsförbud för NMR, men det här förkastades av hovrätten.

Motdemonstration förbereds

Samtidigt som NMR ordnar sin demonstration planeras också en motdemonstration, berättar en av motdemonstrationens arrangörer Kati Systä.

– Vi upplever att vi som nordiska människor alltid välkomnar andra och vill ha ett mångfaldigt samhälle som är öppet för alla. Den Nordiska motståndsrörelsen står inte för dessa nordiska värderingar.