Hoppa till huvudinnehåll

Rödjans bastu i Ekenäs skärgård brann ner till grunden

Män i overaller där det står gränsbevakningsväsendet på ryggen. De släcker en brinnande byggnad. De står på en brygga vid klippor.
Gränsbevakningen deltog i släckningsarbetet. Män i overaller där det står gränsbevakningsväsendet på ryggen. De släcker en brinnande byggnad. De står på en brygga vid klippor. Bild: Sjöbevakningsväsendet Gränsbevakningsväsendet,brand- och räddningsarbete,Skärgård,Bastu,Ekenäs,rödjan

Bastun stod i ljusan låga när brandkåren kom på plats tidigt under fredagsmorgonen (13.7). Larmet kom strax efter halv fem.

Den allmänna bastun fanns i Rödjans gästhamn på Älgö i Ekenäs skärgård.

Dejourerande brandmästare Kim Lassila berättar att det inte fanns något man kunde göra för att rädda bastubyggnaden.

En skorsten står kvar efter bastu som brunnit till grunden.
Endast skorstenen står kvar. En skorsten står kvar efter bastu som brunnit till grunden. Bild: Sjöbevakningen Gränsbevakningsväsendet,brand- och räddningsarbete,Skärgård,Bastu,Ekenäs,skorstenar,rödjan

Man lyckades ändå hindra branden från att sprida sig.

Terrängen omkring bastun är torr och där finns många byggnader i närheten. Dessutom kan det vara utmanande att hinna fram i tid då det brinner ute i skärgården, menar Lassila.

Bastun var tom och ingen kom till skada under branden.

Orsak ännu okänd

Släckningsarbetet var ännu igång klockan halv sju under fredagsmorgonen men några av enheterna hade redan kunnat lämna platsen. Totalt var fem enheter på plats. Räddningsverket, gränsbevakningen och avtalsbrandkåren (FBK) deltog i släckningsarbetet.

Gränsbevakningen och Ekenäs skärgårds FBK tog emot alarmet klockan fem. De var på plats en kvart efter att branden hade startat.

Polisen utreder orsaken till branden.

Lassila säger att han misstänker att bastun var i bruk under torsdagskvällen.

Ingen ny bastu

Forststyrelsen meddelar att man inte kommer att bygga en ny bastu på Älgö den här sommaren.

- Det är sorgligt att den gamla och populära bastun nu har brunnit ner. En ny bastu kommer inte att kunna fås den här sommaren. Man får inte heller tillbaka känslan av den gamla bastun med en ny, säger regionchef Henrik Jansson på Fortstyrelsen.

Rödjan är ett gammalt fiskehemmanet som ligger på Älgö i Ekenäs skärgårds nationalpark. Området är populärt bland sjöfarare och vid bryggan ryms tio båtar.

Forststyrelsen ansvarar för byggnaderna och naturen på ön. De samarbetar med en företagare som ansvarar för kundbetjäningen på ön.

Artikeln uppdaterades med 13.7.2018 klockan 11:59 med information från Forststyrelsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland