Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan det bli möjligt att skicka bilder och videor till nödcentralen

Bild på en telefon hållen i högerhand med nödcentralsapplikationen öppen.
Bild på en telefon hållen i högerhand med nödcentralsapplikationen öppen. Bild: Yle/Katarina Lind 112,nödnummer,Nödcentralsverket,112-app

Vid Nödcentralsverket utreder man som bäst möjligheter för medborgare att skicka bilder och videor av nödsituationer. Men idén ger upphov till många frågor om allt från tekniska lösningar och dataskydd till arbetarskydd.

I Finland är olyckan framme klart oftare än i andra EU-länder. I snitt dör sju personer varje dag i en olycka, och så gott som alltid inträffar olyckorna på fritiden.

Snabb och effektiv hjälp går oftast att få från 112, men vid Nödcentralen önskar man att människor i större utsträckning faktiskt skulle ha telefonen till hands.

- Vi rekommenderar att alltid ha telefonen med sig och i en ficka med dragkedja eller knapp. Olyckan kommer sällan med förvarning, säger chef för nödcentralstjänster Marko Nieminen.

Bilder och videor av olyckor?

Nödcentralsverket utvecklar kontinuerligt sina tjänster och utreder nu möjligheterna att kunna ta emot bilder och videor av olyckor.

Medborgare har länge önskat sådana möjligheter. För tillfället kan man till exempel inte ringa videosamtal till nödnumret.

Men förutom rent tekniska frågor om hur man skulle lösa förmedlingen, så uppstår frågor om privatpersonernas dataskydd. Exempelvis var och hur de enorma mängderna material skulle lagras.

Dessutom blir frågan om arbetarskydd också fort aktuell.

- Om det börjar komma in bilder från situationer med allvarliga brott, så kan det bli ganska belastande för nödcentralsoperatören, säger Marko Nieminen.

Pilotprojekt testar redan idén

I norra Finland prövas redan idén med att skicka bilder till nödcentralen, men det sker genom en separat tjänst. Nödcentralen kan skicka ett sms med en länk till den drabbade, som då kan ladda upp sin bild av exempelvis en renkrock till tjänsten bakom länken.

En smidigare men mer enkel tjänst finns redan i dag i 112 Suomi-appen, som laddats ned 1,6 miljoner gånger. Då man ringer nödcentralen genom appen, så kan de omedelbart få ens position av appen.

Appen togs i bruk på midsommaren 2015, och har slagit igenom betydligt bättre än dylika appar utomlands.

Men ändå används appen bara i kring 10 000 samtal av det månatliga snittet på 240 000. Många har alltså appen, men kan inte använda den eller glömmer bort den då olyckan är ett faktum.

Artikeln baserar sig på Marcus Ziemanns artikel Hätäpuheluihin pohditaan mahdollisuutta liittää kuvia tai videoita ”Se voi työhyvinvointimielessä olla melko kuormittavaa” publicerad av Yle Uutiset.