Hoppa till huvudinnehåll

VM-finalens domare utsedd: Argentinare som redan dömt bägge lagen får äran

Nestor Pitana dömer VM-finalen.
Nestor Pitana dömer VM-finalen. Nestor Pitana dömer VM-finalen. Bild: All Over Press Néstor Pitana

Det blir Nestor Pitana som får uppdraget som fotbollsvärldens domare drömmer om. Den 43-årige argentinaren dömer VM-finalen mellan Frankrike och Kroatien på söndag.

Med två europeiska lag i final låg en sydamerikansk domare bra till och Fifa har nu avslöjat att det blir Pitana som får uppdraget.

Argentinaren har dömt fyra matcher hittills i pågående VM. Han blir domaren som både öppnar och avslutar mästerskapen i och med att han också tog hand om premiärmatchen mellan Ryssland och Saudiarabien.

Pitanas andra gruppspelsmatch var mötet Sverige–Mexiko då han bland annat gav det svenska laget en straffspark. Nästa uppdrag blev åttondelsfinalen mellan Danmark och Kroatien och Pitana dömde också i kvartsfinalen Frankrike–Uruguay. Det betyder att han tidigare under VM gjort matcher med bägge finallagen.

Starka och tydliga insatser

Den argentinska domaren gör sitt andra VM-slutspel, han var med redan i Brasilien för fyra år sedan. I det pågående mästerskapet har han imponerat med starka, klara och tydliga insatser och hans finaluppdrag var ingen överraskning.

Pitana blir den andra argentinska finaldomaren på fyra turneringar. Hans landsman Horacio Elizondo var huvuddomare senast Frankrike spelade i VM-final, mot Italien 2006. Med tanke på att Argentinas lag spelade i finalen för fyra år sedan och att landets domare därför inte kunde komma i fråga då har argentinarna haft bra utdelning på VM-finalfronten på senare tid.

Iraniern Alireza Faghani är huvuddomare i lördagens bronsmatch mellan Belgien och England.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport