Hoppa till huvudinnehåll

Amerikanska Emily om toppmötet: ”Det är som en febermardröm”

Bild på amerikanerna Marguerite Beattie och Emily Bailey.
Amerikanerna Marguerite Beattie och Emily Bailey har blandade känslor inför måndagens toppmöte Bild på amerikanerna Marguerite Beattie och Emily Bailey. Bild: Jenna Emtö/YLE Amerikaner,Emily Bailey

Snart anländer presidenterna Trump och Putin till Helsingfors för att delta i toppmötet. Förväntningarna inför mötet är blandade hos några av de amerikaner och ryssar som bor i huvudstadsregionen.

Dina Grigoryeva är ursprungligen från Viborg och har bott i Finland i fem år. Hon berättar att toppmötet inte uppmärksammats särskilt i de ryska medierna. Mötet har inte heller varit ett samtalsämne bland hennes ryska vänner eller familj.

- Jag reagerar personligen varken negativt eller positivt på mötet. Det är bara ett faktum att mötet hålls i Helsingfors. Men det är bra att det finns relationer mellan Finland och Ryssland så att man kan ordna en sådan här träff med en rysk president, säger hon.

Dina Grigoryeva
Enligt Dina Grigoryeva har de ryska medierna inte intresserat sig särskilt inför måndagens toppmöte. Dina Grigoryeva medborgare

Grigoryeva förstår de kritiska rösterna som hörts från finskt håll.

- Jag tror det betyder att man ser på Finland som sitt hus eller hem och då spelar det roll vem man bjuder in. Om man reagerar såhär betyder det att man inte är likgiltig och man inte sympatiserar med presidenterna. Därför vill man kanske inte ha mötet just i Finland som en symbol att man accepterar deras politik.

Hon konstaterar att det ska bli intressant att följa med hur diskussionen går i Finland och Ryssland efter mötet.

- Det kommer nog diskuteras mer efteråt. Jag kommer följa med det med stort intresse.

Hoppas Finland har en positiv inverkan

Amerikanerna Emily Bailey och Marguerite Beattie har också bott i Finland i fem år. Bailey kommer från delstaten Alabama och Beattie från Virginia.

De har blandade tankar inför måndagens möte.

- Jag hoppas att Finland ska ha en positiv inverkan på presidenterna. Finland kunde lära dem om att arbeta mot korruption och om att värna jämlikhet, jämställdhet och mänskliga rättigheter, säger Beattie.

Donald Trump och Vladimir Putin skakar hand för första gången.
Många tankar inför måndagens möte mellan presidenterna Trump och Putin. Donald Trump och Vladimir Putin skakar hand för första gången. Bild: EPA/STEFFEN KUGLER Donald Trump,Vladimir Putin,Ryssland,USA

Beattie konstaterar också att mötet är viktigt då det är två av världens mäktigaste ledare som ska träffas. Hon hoppas därför att mötet ska leda till framsteg i internationella konflikter men är ändå tveksam till om det kommer att ske.

Emily Bailey beskriver sina tankar inför mötet i mer negativa ordalag.

Det här är första gången som jag kommer befinna mig på samma plats som Trump sedan han blev vald till president. Det är hemskt. Det känns som han invaderar mitt land― Emily Bailey

- Det här är som en febermardröm. Det här är första gången som jag kommer befinna mig på samma plats som Trump sedan han blev vald till president. Det är hemskt. Det känns som han invaderar mitt land, säger hon.

Bailey är också orolig inför mötet eftersom det finns mycket som kommer ske bakom kulisserna som inte kommer nå offentligheten.

Hon lyfter bland annat fram att Putin sägs vara en mästare på att manipulera och att Trump därför inte vet vad han ger sig inpå.

- Jag tycker att Trump ska ha så lite tid som möjligt på tumanhand med Putin. Jag är orolig för att Trump ska lära sig dåliga vanor av honom.

Bailey jämför Trump med ett barn utan barnvakt.

- Jag tror han ser upp till Putin på samma sätt som han ser upp till Kim Jong-un. Jag är orolig för att hans beundran av Putins regim gör att han kommer försöka efterlikna Putins sätt att regera i USA, säger hon.

Donald Trump.
Emily Bailey säger att den hårda bevakningen av Trump ger henne ångestkänslor. Donald Trump. Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Donald Trump,Trump,usa:s president

Trump ger ångest

Under måndagen planerar Marguerite Beattie att delta i en av de många demonstrationer som ordnas medan Emily Bailey ännu inte bestämt sig om hon tänker protestera.

Bailey säger att den stora mängden mediebevakning ger henne Trump-ångest.

- Det har blivit för mycket från alla håll. För att skydda min mentala hälsa försöker jag låta bli att överkonsumera allt som skrivs och sägs om Trump. För det spär på ångesten. Jag försöker därför ta del av mera neutrala källor, säger hon.

- Men jag måste ju hålla mig uppdaterad om vad som händer i USA för att min familj bor där. Men det blir också stressigt då man bor utomlands, eftersom man inte själv blir påverkad men man ser hur saker blir värre. Det är mycket blandade känslor.

Politisk dockteater

Sasha kommer från St. Petersburg och bor också i Helsingfors sedan några år tillbaka. Han är både finsk och rysk medborgare.

Han har inga egentliga förväntningar på mötet och konstaterar att det ur ett större perspektiv knappast kommer leda till någon skillnad.

Det handlar om stater som siktar på att försöka plocka pr-poäng.― Sasha

- Det här är politisk dockteater och en mediecirkus. Det handlar om staterna som siktar på att försöka plocka pr-poäng.

Bild på ryska Sasha.
Sasha tror inte att mötet kommer leda till någon större skillnad ur ett bredare och internationellt perspektiv. Bild på ryska Sasha. Bild: Privat. Ryssland,sasha

För tillfället är Sasha utomlands och kommer därför inte befinna sig i Helsingfors då mötet äger rum. Men han säger att mötet inte skulle påverka hans vardag mer än att det skulle ta längre tid att ta sig till jobbet på grund av trafikarrangemangen som påverkar kollektivtrafiken.

- Jag skulle inte protestera. Mötet är inte en värdig nog orsak för att göra det.

Sasha önskar att man i Finland istället för att fokusera på toppmötet skulle rikta blicken på den kommande vårdreformen.

- Om jag fick välja så skulle jag hellre höra mer om vårdreformen då den är mer angelägen för Finland än det här mötet.

Läs också