Hoppa till huvudinnehåll

Bonusfamiljen: Det är komplicerat med känslor och gråt över köksbordet

Porträttbild på tv-serien Bonusfamiljen säsong två.
Gänget i andra säsongen av Bonusfamiljen Porträttbild på tv-serien Bonusfamiljen säsong två. Bild: Yle Kuvapalvelu Bonusfamiljen

På min tid talade man om “flickfilmer” vilket betydde mindre biljakter och gömda djungelskatter och mera människorelationer.

Ni vet filmer med folk som håller i ångande tekoppar med båda händerna och gråter vid köksbord.

Filmerna man som karl artigt mumlar “mmm...njaa jag vet int’” åt när man bläddrar i listan över filmer att streama.

Sedan stannar man upp kursorn vid nånting som föreställer en enorm alligator med blodiga käftar och halvnakna skrikande bikinibrudar. “Väntas nu, vad är det här? Borde vi hyra den?”

Den svenska tv-serien Bonusfamiljen är en flickfilm.

Och den tiodelade andra säsongen är en bra sådan!

Regissören Felix “Alex från Solsidan” Herngren har många järn i elden. Men man ska inte förväxla Bonusfamiljen med Solsidan eller Enkelstöten.

För regin står förutom Herngren också Emma Bucht, Martin Persson och Eddie Åhgren.

Bonusfamiljen beskrivs som “dramakomedi” men betoningen är starkt på drama även om det finns en underliggande konstant gemytlig och rolig underton.

Serien blev så populär i Sverige att en tredje säsong är beställd. Netflix har också köpt sändningsrättigheterna och formatet har även sålts till USA, Frankrike och Tyskland.

Andra säsongen av Bonusfamiljen. Man och kvinna med bebis.
Bebisar är söta men ser ni märket vid Los högra öga?. Andra säsongen av Bonusfamiljen. Man och kvinna med bebis. Bild: Vain tämän ohjelman yhteydessä Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalveluyle.fi Bonusfamiljen

Om du har svårt för pinsamma situationer som David Brent i The Office när han börjar släppa ur sig grodor så kan du sluta läsa här. Hyr den där rullen med monsterkrokodilen istället.

Blev du tänd på det där med gråt över köksbord kan du läsa vidare.

Som titeln säger handlar det om komplicerade familjerelationer i nyfamiljer.

Men där man fick småle åt de vuxna i den första säsongen då de försökte hitta sätt och platser att idka sex på utan att väcka barnen så tar den andra säsongen svängar åt allvarligare håll.

Till sist känns allting seriöst deppigt.

Fullt krig mellan föräldrarna i klassen

Patrik och Lisa har fått bebisen Lo.

Lisas och ex-mannen Martins barn Eddie och Bianca har sina egna problem.

Det utbryter fullt krig mellan föräldrarna i klassen när Eddie är bråkig i skolan och de övriga föräldrarna vill få honom utsparkad från skolan.

Att Lisa och Martin dyker upp objudna på en inofficiell föräldraträff och Lisa kallar en annan mamma för “fitta”, två gånger dessutom, underlättar inte den planerade problemlösningstaktiken.

Stämningen blir litet obehaglig

Patriks ex-fru Katja börjar dejta sonen Williams taekwondo-lärare Branco och åter ställs vi inför problem med tidigare hustrurförhållanden och barn.

Men det glättiga och mysigt tårfyllda övergår efter några avsnitt till något dystrare och stämningen blir litet obehaglig.

De vuxna dricker allt mer vin, på gott och ont, och speciellt Lisas fallenhet för att hemlighålla saker och ljuga för sina närmaste accentueras.

Lisa och Patrik kramar om varandra och skrattar
Lisa stökar till det för sig hela tiden. Lisa och Patrik kramar om varandra och skrattar Bild: Ulrika Malm Yle Fem,Vera Vitali,Erik Johansson (fotograf),Bonusfamiljen,erik johansson som patrik

Det blir riktigt olustigt när bebisen Lo slår sig ordentligt. Jag ids inte gå in på detaljer för att inte förstöra det för er som tänkt se andra säsongen.

Men jag uppmanar er att göra det. Okej, det blir litet väl mycket av det goda emellanåt.

Mycket känslor av alla de slag, viner hit och dit och i ett skede är jag riktigt irriterad på de flesta vuxna karaktärerna i serien.

Som vanligt är även barnen och tonåringarna i en svensk serie trovärdiga.

Jag liksom bara känner bluääärgh

Lisas syster Emma som flyttar in är en riktigt jobbig typ. Hon lägger sin näsa i blöt i precis allt och säger hela tiden för mycket av misstag. Och sen är det gråt och skrik igen.

Jag får lust att stänga av och lägga på någon James Bond-film från sextiotalet för att lugna mina nerver.

De här typerna är så vansinnigt rikssvenskt inställsamma och “känner” hela tiden nånting och det är viktigt att vara politiskt korrekt hela tiden och visa sina känslor och jag liksom bara känner bluääärgh.

Martin Luuk som Filip i dramaserien Bonusfamiljen.
Seriens roliga figur. Martin Luuk som Filip i dramaserien Bonusfamiljen. Bild: Peter Hoelstad Yle Fem,Erik Johansson (fotograf),Martin Luuk,martin luuk som filip

En fläkt av frisk luft är som tur Patriks kollega kuratorn Filip Kron som spelas av Martin Luuk.

Han fyller en sorts “comic relief”-funktion i serien för han är den litet töntiga neurotiska kollegan som babblar på fel ställen och är allmänt virrig.

När det blir för gråtigt räddar han stunden och dramakomedin lutar igen tillbaka mot komedihållet.

Lill-Babs sista roll

I rollen som Martins mamma Birgittas partner Gugge ser vi förresten ingen mindre än Lill-Babs som gick bort i våras. Bonusfamiljen blev hennes sista tv-roll.

Barbro Svensson som Gunvor i dramaserien Bonusfamiljen.
Barbro "Lill-Babs" Svensson i rollen som Gugge. Barbro Svensson som Gunvor i dramaserien Bonusfamiljen. Bild: Peter Hoelstad Yle Fem,Lill-Babs,barbro svensson som gunvor

I andra hälften av säsongen dyker ännu en stor hemlighet upp som uppdagas först nu.

Jag kan inte avslöja vem eller vilka det handlar om, men vi kan konstatera att Martin borde ha följt med litet bättre under biologilektionerna i skolan.

Bonusfamiljens andra säsong sänds på Yle Fem lördagar kl. 18.45 med start den 14.7. och serien kan ses i 30 dagar på Arenan.

Nyligen publicerat - Yle Fem