Hoppa till huvudinnehåll

Den här hundra år gamla spårvagnen saknar väggar - åk på en rundtur genom Helsingfors centrum

Helsingfors ordnar rundturer i centrum med en museispårvagn. Turerna körs från Salutorget mellan klockan 10 och 17 alla lördagar och söndagar fram till september. Vi satte oss ner och pratade om spårvagnen med dess tidigare konduktör Mikko Alameri.

Alameri har också ett bredare intresse för spårvagnar - man kunde nästan kalla honom spårvagnsfantast.

- Jag är spårfrälst, det har jag varit nästan hela mitt liv. När jag var en liten pojke bodde jag vid Tölö torg, vid gamla femmans ändhållplats. Där började mitt intresse - det här är en kärlek som aldrig rostar, säger Alameri.

Mikko Alameri sitter i en museispårvagn. I bakgrunden syns Kaisaniemiparken, spårvagnen kör genom Fölskvären.
- Det finns många fina spårvagnsstäder i världen. En av mina favoriter är Gmunden i Österrike, säger spårvagnsfantast Mikko Alameri. Mikko Alameri sitter i en museispårvagn. I bakgrunden syns Kaisaniemiparken, spårvagnen kör genom Fölskvären. Bild: Yle/Lukas Rusk Salutorget (Helsingfors),spårvagn,Helsingfors,historia,Museispårväg,Alameri

Han säger att Helsingfors planer på att utvidga spårvagnsnätet är bra.

- Spårjokern till Esbo förlänger vårt 50 km långa nät med 25 kilometer! Och i och med Kronobergsleden kommer man att kunna åka spårvagn till Högholmen, säger Alameri.

Läs också