Hoppa till huvudinnehåll

FN röstade ja till historiens första globala avtal om migration - USA och Ungern är inte med på noterna

Irakiska kurder som togs omhand av den italienska kustbevakningen utanför Italiens kust på fredagen 13.7.
Irakiska kurder som togs omhand av den italienska kustbevakningen utanför Italiens kust på fredagen 13.7. Bild: EPA-EFE/ANTONINO D'URSO flyktingar,migranter,Italien

192 av FN:s 193 medlemsländer har enats om ett globalt migrationsavtal. Syftet är att skapa möjligheter för säker och laglig migration. USA hoppade tidigt av processen. Ungern hotar också att dra sig ur.

Det avtal som FN:s medlemsländer nu har ställt sig bakom är inte bindande, men entusiasmen var ändå stor när uppgörelsen hade röstats igenom i FN-högkvarteret natten till lördagen.

Ordföranden för FN:s generalförsamling Miroslav Lajčák förutspår att överenskommelsen kommer att ändra synen på migration, precis som de globala målen för hållbar utveckling (Agenda 2030) har gjort vad gäller fattigdomen och miljön.

FN:s generalsekreterare António Guterres beskrev överenskommelsen som en "betydande prestation". Han underströk migranternas betydelse för den globala ekonomin.

FN:s generalsekreterare António Guterres under en presskonferens den 21.7.
FN:s generalsekreterare António Guterres under en presskonferens den 21.7. FN:s generalsekreterare António Guterres under en presskonferens den 21.7. Bild: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV António Guterres

Enligt FN:s uppskattning finns det omkring 250 miljoner runt om i världen. Också om de utgör bara 3 procent av världens befolkning, påpekade Guterres att migranterna bidrar med 10% av världsproduktionen.

Vid en presskonferens tidigare i veckan berättade portugisen Guterres att han låtit migrantarbetare vårda hans mamma.

- Jag har aldrig sett en portugis ta hand om min mor, sade han.

En "önskelista" med 23 mål för framtiden

Direkt efter att migrationsavtalet godkänts meddelade Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó att hans regering sannolikt kommer att dra sig ur det.

Enligt honom anser Ungern inte att migration är någon "grundläggande mänsklig rättighet".

Sveriges radios migrationskorrespondent beskriver själva avtalet som "en önskelista med 23 olika mål för framtiden".

Syftet är alltså att förbättra möjligheterna till laglig migration, motarbeta människosmuggling och ge länderna som tar emot flyktingar och migranter bättre förutsättningar.

Målen handlar om allt från gränskontroll till migranternas rättsliga ställning. Man vill undvika att de sätts i förvar, misshandlas eller utnyttjas.

Själva undertecknandet av det här avtalet ska ske vid ett toppmöte i Marocko den 10-11 december.

Källor: AP, AFP, SR

 • Sydin-insändare om homosexuella polisanmäls av präst

  Anser att texten bryter mot lagen.

  Professor Peter Nynäs i Åbo polisanmäler den insändare som kaplan Markus Engström skrivit om homosexuella och som tidningen Syd-Österbotten publicerade på tisdagen. Nynäs säger till Vasabladet att han anser att texten bryter mot lagen.

 • Vem är hjälte och vem är antihjälte?

  Det är inte bara superhjältarna som ses som hjältar.

  Det första många tänker på när man nämner hjältar eller antihjältar är säkert superhjältar som Spindelmannen, Stålmannen eller Läderlappen. Men med hjältar kan man också syfta till historiska och mer samtida hjältar inom idrotten, populärkulturen och konsten.

 • Fjärde omkomna skidåkaren fortfarande inte hittad

  Sökandet fortsätter vid behov över veckoslutet.

  I Tamokdalen i norra Norge letar räddningsmanskapet fortfarande efter det fjärde saknade lavinoffret. Arbetet kan komma att fortsätta under veckoslutet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes