Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: England eller Belgien? Lång medaljfri svit tar slut i matchen som ingen vill spela

Belgien kan vinna nationens första VM-medalj, medan England har chans att sluta bland de tre bästa efter en paus på över 50 år. Försnacket inför bronsmatchen handlar ändå mest om huruvida den alls borde spelas. Matchen börjar klockan 17.00 och sänds i TV2.

England–Belgien, bronsmatch
S:t Petersburg, klockan 17.
Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts.

Snackisen 1: Varför spelas den här matchen?

Att England tvingas till bronsmatch har gjort att debatten om tillställningens vara eller inte vara har blommat upp igen, åtminstone i brittiska medier.

"Stryk den" är konsensus i England – såväl hos publik, medier som gamla stjärnor. Alan Shearer och Chris Waddle är exempel på namn som ägnat veckan åt att totalsåga konceptet.

Också de belgiska spelarna har varit noga med att påpeka att de helst skulle tillbringa lördagen någon annan stans än i S:t Petersburg.

Gruppspelsmatchen spelades i Kaliningrad, bronsmatchen spelas i S:t Petersburg.
Gruppspelsmatchen spelades i Kaliningrad, bronsmatchen spelas i S:t Petersburg. Gruppspelsmatchen spelades i Kaliningrad, bronsmatchen spelas i S:t Petersburg. Bild: Peter Kovalev / ITAR-Tass / All Over Press Englands herrlandslag i fotboll,Belgiens herrlandslag i fotboll

Ingen saknar bronsmatchen i EM och andra Uefaturneringar, men att Fifa frivilligt skulle ge upp en match som man tjänar pengar på är givetvis inget som kommer att hända.

Vi pratar trots allt om organisationen som snart utökar VM till 48 lag för att håva in ännu större sedelbuntar. I det sammanhanget klingar spelarnas önskemål om att få åka direkt hem efter karriärens största besvikelse för döva öron.

Englands läge: Tomhet

Så nära men ändå så vansinnigt långt ifrån. Säga vad man vill om engelsmännen, men de var väldigt goda förlorare efter Kroatienmatchen. Såväl tränare, spelare som medier erkände utan omsvep att Kroatien vann rättvist efter att ha tagit över matchen i andra halvlek. Rutinen och erfarenheten fällde avgörandet och sänkte engelsmännen.

Nu säger sig England givetvis vilja ta den andra medaljen i landets VM-historia efter guldet 1966 men frågan är hur mycket bensin det finns kvar i tanken?

England framstår som ett väldigt tröttkört gäng som hellre skulle ha åkt direkt hem och tagit emot folkets hyllningar än att tvingas till en bronsmatch, eller "match om tredje plats" som man säger i England.

Belgiens läge: Surt

Belgarna var klart sämre förlorare än engelsmännen och kläckte efter semifinalbakslaget ur sig sura uppstötningar i stil med "hellre förlorar vi som Belgien spelar än vinner som Frankrike gör".

Belgiens målvakt Thibaut Courtois var på buttert humör efter semifinalförlusten.
Belgiens målvakt Thibaut Courtois var på buttert humör efter semifinalförlusten. Belgiens målvakt Thibaut Courtois var på buttert humör efter semifinalförlusten. Bild: imago / All Over Press Thibaut Courtois

Dels en uppenbar lögn – och dels en rätt dum sak att säga efter att man just spelat sämre, skapat färre klara chanser och också gjort färre mål än motståndaren.

Den påtagliga ilskan över förlusten mot Frankrike kan dock vara precis det som Belgien behöver för att tända till i bronsmatchen. Belgien kom till Ryssland för att vinna guld, ingen spelare motiveras av den här matchen, men chansen att ta hem nationens första VM-medalj gör att Belgien åtminstone inte struntar i den fullständigt.

Englands laguppställning:

Klart är att tränaren Gareth Southgate kommer att rotera, frågan är exakt hur mycket. Tipsen i engelsk press går på allt mellan 3–9 förändringar i startelvan.

Dele Alli, Eric Dier, Trent Alexander-Arnold, Harry Kane och Danny Rose under ett träningspass före bronsmatchen.
Dele Alli, Eric Dier, Trent Alexander-Arnold, Harry Kane och Danny Rose under ett träningspass före bronsmatchen. Dele Alli, Eric Dier, Trent Alexander-Arnold, Harry Kane och Danny Rose under ett träningspass före bronsmatchen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Harry Kane,Dele Alli,Trent Alexander-Arnold,Danny Rose,Eric Dier

De flesta är överens om att de galopperande wingbackarna och defensiva mittfältaren byts ut: det vill säga ut med Kieran Trippier, Ashley Young och Jordan Henderson – in i stället med Trent Alexander-Arnold, Danny Rose och Eric Dier.

Efter det går åsikterna isär och huruvida namn som Marcus Rashford, Jamie Vardy, Ruben Loftus-Cheek, Fabian Delph, Phil Jones och Gary Cahill startar får vi veta en timme före start.

Belgiens laguppställning:

Tränaren Roberto Martinez har på förhand avslöjat att "taktiken blir den samma som förr, men med en del nya spelare".

Till saken hör att Belgien har gott om namn i truppen som gjort väldigt väl ifrån sig när de fått chansen i VM. Det behöver inte alls vara en försvagning att slänga in nya spelare i elvan jämfört med besvikna gubbar från semifinalen, snarare tvärtom.

Belgiens Adnan Januzaj gör 1–0 på England och Jordan Pickford.
Belgiens Adnan Januzaj gör 1–0 på England och Jordan Pickford. Belgiens Adnan Januzaj gör 1–0 på England och Jordan Pickford. Bild: Peter Kovalev / ITAR-Tass / All Over Press Adnan Januzaj,2018 FIFA World Cup,FIFA:s fotbolls-VM 2018,fotboll,Jordan Pickford

Michy Batchuayi, Dries Mertens, Adnan Januzaj, Dedrick Boyata och Thomas Vermaelen är exempel på spelare som Martinez kan tycka att förtjänar en ny start i detta VM och ungefär halva startelvan lär bytas ut.

Noterbart 1: Målkalas att vänta

Bronsmatchens oseriösa karaktär brukar leda till målrika matcher. Med väldigt lite på spel har lagen haft för vana att chansa, glömma fega tankar och satsa offensivt. De senaste tio bronsmatcherna i VM har bjudit på fyra mål i snitt, klart mer än i nåt annat skede av turneringarna.

Noterbart 2: Bronsets förbannelse

Det heter inför matchen att ett vunnet brons kan ge en boost inför kommande VM-turneringar men egentligen har det oftare fungerat tvärtom.

Senast Belgien spelade bronsmatch, 1986, slutade Frankrike trea – fransmännen som sedan missade VM 1990.

Sverige tog ett bejublat brons i VM 1994, men i nästa turnering var Sverige inte alls med. Turkiet blev i sin tur trea 2002 men har efter det inte ens lyckats kvalificera sig för något VM-slutspel.

Och ni minns kanske vem som knep brons för fyra år sen. Holland. Var de fanns i år? Ja i alla fall inte på plats i Ryssland för att spela VM.

Referentens tips:

Belgien är mer utvilat, aningen hungrigare och har framför allt en större bredd när det ofrånkomligen blir ändringar i laguppställningarna.

Räkna som vanligt när det handlar om bronsmatcher med låg intensitet – men rätt hög underhållningsfaktor och många mål. 4–2 till Belgien.