Hoppa till huvudinnehåll

Putin spelar sina kort väl i Syrien - byter presidenterna Syrien mot Ukraina under toppmötet i Helsingfors?

Beirut, Libanon.
Beirut, Libanon. Bild: gemena communication/Mostphotos Beirut,Libanon,Syrien,kartor,Israel,Mellanöstern,vägkartor,Travel,Geography,Middle East

Häxkitteln Syrien är en av de substansfrågor som presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin med säkerhet kommer att diskutera under sitt toppmöte i Helsingfors nu på måndag.

Mellanösternexperten Anders Persson vid Lunds universitet följer noga med situationen i både Syrien och det stundande toppmötet.

Anders Persson är mellanösternexpert vid Lunds universitet.
Anders Persson, Mellanösternexpert vid Lunds universitet Anders Persson är mellanösternexpert vid Lunds universitet. Anders Persson

Ryssland har spelat sina kort oerhört väl i Syrien, säger Persson.
Alla har gett Ryssland väldigt mycket beröm för hur de har skött sig diplomatiskt.

Diplomaten i Mellanöstern

Ryssland har lyckats hålla sig vän med alla inblandade, förutom IS och några jihadistgrupper, men är nära allierad både med Iran och Israel och försöker vara vänlig med allihopa.

- Man kanske ibland säger till de olika sidorna vad de vill höra, man kanske säger till Israel att man ska försöka begränsa det iranska inflytandet vid Golanhöjderna. Det är inte säkert att man gör det sen, för man kan ju mycket väl tänka sig att det finns en skillnad mellan vad Putin säger och på vad han gör, säger Persson.

Vi vet förstås inte hur Putins syriska äventyr slutar, men som det nu ser ut går det oerhört bra― Anders Persson, Mellanösternexpert vid Lunds universitet

- Vi vet förstås inte hur Putins syriska äventyr slutar, men som det nu ser ut går det oerhört bra. Ryssland har etablerat sig i Mellanöstern och stärkt sin diplomatiska kultur något oerhört, säger Persson.

I veckan har president Putin träffat både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och en hög rådgivare till Irans högsta ledare Ayatollan Ali Khamenei.

bild på Putin och Netanyahu
Putin träffar Netanyahu bild på Putin och Netanyahu Vladimir Putin,Benjamin Netanyahu

Enligt nyhetsbyrån Reuters hade Putin lovat Iran att de ryska investeringarna i den iranska oljebusinessen fortsätter. Tidigare har man kommit överens om att nivån ska ligga på ca 50 miljarder dollar.

Ett ryskt oljebolag har redan skrivit under ett kontrakt om en 4 miljarders investering, och Rosneft och Gazprom för diskussioner med det iranska oljenministeriet om att investera 10 miljarder dollar.

Södra Syrien har stor geostrategisk betydelse

Situationen i södra Syrien just nu är den att regimen har överhanden i striderna, med stöd från Ryssland.

Allt motstånd är inte knäckt ännu, men det förefaller som om det är en tidsfråga innan regimen har totalkontroll över södra Syrien.

Det här är extra känsligt eftersom området i södra Syrien ligger nära både Israel och Jordanien.

I Jordanien har det redan hållits demonstrationer bland annat av oro för nya syriska flyktingströmmar, som kan destabilisera Jordanien.

Israel å sin sida vill inte ha Syriens allierade Iran i knutarna, utan är rädd för att Iran, Hizbollah och deras allierade ska upprätta baser nära de av Israel ockuperade Golanhöjderna.

- Södra Syrien har en oerhört stor geostrategisk betydelse, säger Anders Persson.

USA har som bekant dragit sig ur kärnavtalet med Iran och infört nya sanktioner mot landet. Med sina goda relationer till Iran har Ryssland nu en trumf på hand.

Deal om att byta Syrien mot Ukraina

Flera bedömare i arabländerna, framförallt i Israel och i Gulfstaterna har föreslagit en stor deal, där Israel o vissa Gulfländer sägs utöva påtryckningar mot Trump för att han ska "byta ut" Ukraina mot Syrien, säger Persson.

Dealen går ut på försöka tvinga Putin att få bort iranierna så mycket det går framförallt från södra Syrien som gränsar till Israel, i utbyte mot att Trump ska ta bort sanktionerna mot Ryssland över annekteringen av Krim.

- Fast vi inte har sett något som öppet tyder på det här från Trumps sida, kan dealar också ske i hemlighet, säger forskare Anders Persson.

Rysslands inflytande över Iran

Hur stort inflytande Ryssland sist och slutligen har över Iran vet man inte, men Iran är ännu mer pressat nu eftersom USA drog sig ur kärnteknikavtalet.

Det är inte sagt att Ryssland vill begränsa Irans inflytande i Syrien― Anders Persson, Mellanösternexpert

- Det är ingen tvekan om att Ryssland har inflytande, men frågan är hur mycket och hur Ryssland kommer att använda det. Det är inte säkert att Ryssland vill begränsa Irans inflytande i Syrien, säger Persson med ett litet skratt. Ryssland behöver Iran på olika sätt, så man går en väldigt delikat balansgång gällande precis allt i Syrien.

Slut på kriget i Syrien möjligt

Anders Persson ser en möjlighet att kriget i Syrien, som nu har pågått i sju år, faktiskt tar slut.

Många invånare i Ghouta tvingas bo i bombskadade bostadshus
Bild av Ghouta i Syrien Många invånare i Ghouta tvingas bo i bombskadade bostadshus Bild: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA Syrien,Ghouta

- Det faktum att regimen vinner gör ju att man krossar sina motståndare, och det skapar ett visst lugn även om det är innebär förkrossande militära segrar med ett stort lidande. Men det gör ju att striderna tar slut, säger Persson.

Sen, då Syrien går in i en efterkrigsfas kan det också vara konfliktalstrande då Israel, USA, Ryssland, Turkiet och de regionala stormakterna försöker balansera sina intressen. Det kan föda nya konflikter, till exempel mellan Israel och Iran.

Läs också