Hoppa till huvudinnehåll

Scarlett Johansson hoppar av film efter kritik – ”transmän ska spela transmän”

Scarlett Johansson närbild.
Huvudrollen i "Rub & Tug" borde spelas av en transman, säger kritiker. Scarlett Johansson närbild. Bild: EPA/FRANCK ROBICHON Scarlett Johansson

I filmen ”Rub & Tug” skulle filmstjärnan Scarlett Johansson spela Dante ”Tex” Gill, född Jean Marie Gill. Men efter stark kritik mot Johansson och hela produktionen väljer skådespelaren att dra sig ur projektet.

Johansson skulle återförenas med ”Ghost in the shell”-regissören Rupert Sanders, en film som hon också fick en hel del kritik för. Då eftersom att hon, i stället för en japansk skådespelare, spelade en japansk karaktär i filmen.

Nu riktades kritiken mot att Johansson tar upp en roll som egentligen borde spelas av en transman.

– Tills världen slutar att förtrycka och mörda oss, ska transkvinnor spela transkvinnor, transmän ska spela transmän och ickebinära ska spela ickebinära. Om ert projekt behöver en stjärna för att lyckas, är den helt enkelt inte tillräckligt bra, skriver skådespelaren Jen Richards på Twitter.

Samtidigt utmanar Jamie Clayton i stället Hollywood att låta transpersoner spela andra roller än bara transpersoner också.

– Transskådespelare får aldrig ens provspela som någonting annat än en transperson. Det är det verkliga problemet. Vi kommer inte ens in i rummet, skriver Clayton.

Okänsligt svar på kritiken

Innan Johansson till slut valde att hoppa av filmen, försökte hon svara på kritiken.

– Säg åt dem att tala med representanterna för Jeffrey Tambor, Jared Leto och Felicity Huffman för kommentarer, meddelade Johansson via hennes publicist.

Jeffrey Tambor, Jared Leto och Felicity Huffman är alla cispersoner som spelat transpersoner. Jared Leto vann en Oscar för sin prestation i ”Dallas Buyers Club”.

Johanssons svar på kritiken förvärrade situationen, och ledde till att hon hoppade av projektet i samband med en ursäkt i en intervju med Out Magazine.

– Jag har lärt mig mycket sedan jag fattade mitt första beslut om att tacka ja till rollen och inser nu att det var okänsligt. Jag önskar att jag fått berätta Dantes historia, men jag förstår att många tycker att rollen ska gå till en transman, säger Johansson.